Χωρίς ρεύμα ετοιμάζεται να μπει στο καινούργιο κτήριο το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας!


Όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας στο νέο υπερσύγχρονο κτήριο της οδού Γεωργίου Καρέλια. Όλα… εκτός από το ρεύμα.
Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννης Πλατάρος, υπάρχει μια εκκρεμότητα με την ηλεκτροδότηση, καθώς οι εργασίες στον υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται στο σχολείο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, η μετακόμιση από το παλιό κτήριο έχει ήδη γίνει και το Μουσικό αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στο νέο κτήριο με ή χωρίς ρεύμα. Στις 2 Σεπτέμβρη μπαίνουν οι καθηγητές και στις 11 του μήνα οι μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο υποσταθμός δεν έχει φτιαχτεί μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη, στο σχολείο δε θα υπάρχει φως, δε θα δουλεύουν τα κλιματιστικά ούτε ο εξαερισμός των αιθουσών και ό,τι άλλο χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει. Π.χ. υπολογιστές, το ασανσέρ, το σύγχρονο αμφιθέατρο του κτηρίου, ένα απλό φωτοτυπικό μηχάνημα ή ένας προτζέκτορας.
Κατά τα άλλα, το μόνο που μένει για την έναρξη είναι η καθαριότητα του χώρου. Όλος ο παλιός εξοπλισμός του σχολείου μεταφέρθηκε από το παλιό κτήριο στο καινούργιο, ενώ έχουν γίνει και κάποιες προμήθειες σε καινούργια πράγματα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του σχολείου, Άννα Φραγκιά, παρά τα προβλήματα με το ρεύμα, μας μίλησε για την ικανοποίηση τη δική της, των συναδέλφων της, αλλά και των μαθητών, που επιτέλους το Μουσικό θα βρεθεί στο δικό του, καινούργιο χώρο. «Είχαμε πιεστεί πολύ στο παλιό κτήριο, οπότε τώρα για μας αυτοί οι νέοι χώροι θα είναι πραγματικά ανάσα. Όλοι είμαστε χαρούμενοι που θα μπούμε στο νέο σχολείο και ειδικά οι παλιότεροι συνάδελφοι, που περίμεναν χρόνια αυτή τη στιγμή. Το ίδιο και οι μαθητές. Ήδη κάποιοι ήρθαν και περιηγήθηκαν στο κτήριο, όπως και απόφοιτοί μας, οι οποίοι μπορεί να μην πρόλαβαν τη μετακόμιση, χαίρονται όμως για το σχολείο τους».
Η κα Φραγκιά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθεί σύντομα το θέμα με τον υποσταθμό της ΔΕΗ και πρόσθεσε πως όταν γίνει αυτό, θα έρθει κλιμάκιο από τον ΟΣΚ, προκειμένου να ενημερώσει για το πώς λειτουργεί ο περίπλοκος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός στο τεράστιο αυτό κτήριο. «Θα πρέπει να έρθουν να μας δείξουν πώς λειτουργούν όλα αυτά τα πράγματα, αν και πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί δε θα μπορέσουμε να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη, γιατί δεν έχουμε τις ανάλογες τεχνικές γνώσεις. Μάλλον θα χρειαστεί κάποιος άνθρωπος από το Δήμο να έχει την επίβλεψη των μηχανημάτων, ώστε σε περίπτωση που συμβεί κάτι να ξέρει τι θα κάνει».
Το κτήριο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, που ολοκληρώθηκε μετά από προσπάθειες σχεδόν 20 χρόνων και με μεγάλο αγώνα, κυρίως από το Σύλλογο Γονέων του σχολείου, διαθέτει δεκάδες τάξεις για ομαδική διδασκαλία, αίθουσες με ηχομόνωση για ατομικά μαθήματα Μουσικής, εργαστήρια Θετικών Επιστημών και σύγχρονο αμφιθέατρο 500 θέσεων.
Το κτήριο, που είναι 7.500 τ.μ., κόστισε 6 εκατομμύρια ευρώ, θεωρείται από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον ΟΣΚ στο Δήμο Καλαμάτας και τη σχολική του Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

της Μαρίας Νίκα