2.500 κόσμου στη 12η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο (φωτογραφίες)

2.500 κόσμου στη 12η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο (φωτογραφίες)

Της Μαρίας Νίκα
Φωτο: Στασινός Μουτσούλας
 
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και φέτος η γιορτή σύκου την Κυριακή το βράδυ στον Πολύλοφο, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Βαγγέλη Αναστασόπουλο, συμμετείχαν τουλάχιστον 2.500 άτομα.
Το καλωσόρισμα έγινε από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου «Άγιος Δημήτριος», Θανάση Αναστασόπουλο, ενώ την παρουσίαση και το συντονισμό της βραδιάς είχε ο γνωστός παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής, Ευτύχης Μπλέτσας.
Χαιρετισμό στη γιορτή απηύθυνε ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην καλλιέργεια του σύκου, σημειώνοντας ότι σε επαφή που είχε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον διαβεβαίωσαν ότι οι προτάσεις που αφορούν στη στήριξη της συκοκαλλιέργειας (αναδιάρθρωση κ.λπ.) θα μπαίνουν σε προτεραιότητα. Γενικότερα για το Δήμο Μεσσήνης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα 40 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν φτάσει τα 75 εκ. ευρώ.
Και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο σύκο, επισημαίνοντας ότι το 80% της παραγωγής σε Μεσσηνία και Λακωνία παράγεται στο Δήμο Μεσσήνης. Άρα, όπως πρόσθεσε, ο Δήμος έχει έναν παραπάνω λόγο να ενδιαφέρεται σοβαρά για την καλλιέργεια. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τη ΣΥΚΙΚΗ και το ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη στήριξη του προϊόντος. Μίλησε, επίσης, για σχεδιασμό που περιλαμβάνει αναδιάρθρωση καλλιέργειας, φράγματα και λιμνοδεξαμενές για περιοχές με συκοκαλλιέργεια.
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές έδωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σχολίασε ότι η χώρα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, γιατί εγκαταλείφθηκε ο πρωτογενής τομέας.
Μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία της ΣΥΚΙΚΗΣ έκανε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Παπαγεωργίου. Ήταν τον Απρίλη του 1953, όταν οι πρώτοι 45 συνεταιριστές από τον Πολύλοφο, το Μάνεση, το Στρέφι και άλλα χωριά της περιοχής πραγματοποίησαν την πρώτη γενική συνέλευση, όπως είπε. Αναφερόμενος στο προϊόν, πρόσθεσε ότι έχει μεγάλο κύκλο εργασιών και πρέπει να στηριχθεί, γιατί δίνει δουλειά σε πολύ κόσμο και φέρνει εισόδημα.
Η βραδιά συνεχίστηκε με φαγητό, μουσική και τραγούδι σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα από τους καλλιτέχνες Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Τάκη Μίντζια και Μαρία Μαυρομάτη.
Συνδιοργανωτές της 12ης Γιορτής Σύκου ήταν η ΣΥΚΙΚΗ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, ο Δήμος Μεσσήνης και η ΠΕΔ Πελοποννήσου. Συμμετείχε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.