Έξτρα φόρος για τον «τσάρο της Καλαμάτας»


OΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 952 ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟ 2012
 

 
Οι εισπράξεις από δύο οφσόρ με ακίνητα στη Μεσσηνία, έπειτα από πρόσφατο έλεγχο των αρμοδίων Αρχών έβαλαν στα κρατικά ταμεία περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η φορολόγηση 965 υπεράκτιων το 2012, αποκαλύπτουν έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ».
Συγκεκριμένα, από μία μόνο οφσόρ που υπάγεται στη ΔΟΥ Καλαμάτας καταβλήθηκαν για την πενταετία 2007 – 2011 μαζί με τις προσαυξήσεις πάνω από 437.000 ευρώ. Από τη δεύτερη «καλαματιανή» οφσόρ που έκαναν φύλλο και φτερό οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταβλήθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα άλλα 72.000 ευρώ. Έτσι, με δύο ελέγχους συγκεντρώθηκαν περίπου 510.000 ευρώ, ενώ πέρυσι το κράτος εισέπραξε από όλες τις υπεράκτιες με ακίνητα που πλήρωσαν φόρο μόλις 345.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για δύο οποιεσδήποτε οφσόρ: από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες υπεράκτιες με επωνυμίες Jarosite Limited και Laserast Limited και έδρα την Κύπρο, συνδέονται με έναν από τους πλουσιότερους Ρώσους με ελληνική υπηκοότητα, ενώ ως νόμιμος εκπρόσωπος και στις δύο εμφανίζεται ο αδελφός του, που μένει μόνιμα στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη οφσόρ, η οποία πλήρωσε και το μεγαλύτερο ποσό σε φόρους έπειτα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, διαθέτει ένα από τα ακριβότερα ακίνητα στη Μεσσηνία. Ο οφειλόμενος φόρος το 2007, ο οποίος ανερχόταν σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας του, έφθασε τα 22.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι η αξία ξεπερνούσε τα 730.000 ευρώ. Το 2010, όταν ο ειδικός φόρος για τις οφσόρ με ακίνητα εκτινάχθηκε από 3% σε 15%, ο οφειλόμενος φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογίστηκε σε περισσότερα από 123.000 ευρώ. Τα ποσά μαζί με τις προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν από τις ελεγκτικές Αρχές, πληρώθηκαν αμέσως από τους πάμπλουτους δικαιούχους των οφσόρ, με αποτέλεσμα να υπάρξει και γενναία έκπτωση της τάξης των 130.000 ευρώ συνολικά για τους φόρους από το 2007 έως και το 2011.
Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, τον προηγούμενο Νοέμβριο, η απώλεια στα έσοδα από τον ειδικό φόρο ακινήτων καθίσταται εντυπωσιακά εμφανής. Ενώ το οικονομικό έτος 2009 με συντελεστή 3% εισπράχθηκαν 3,4 εκατομμύρια ευρώ από 265 οφσόρ με ακίνητα, το 2012 τα έσοδα από την επιβολή του ειδικού φόρου με συντελεστή 15% σε 965 εξωχώριες έπεσαν στα 345.000 ευρώ. Έτσι, τετραπλάσιες σε αριθμό οφσόρ εισέφεραν συνολικά υποδεκαπλάσιο ειδικό φόρο.
Σύμφωνα με δικηγόρους που γνωρίζουν τις υπεράκτιες πρακτικές, η μείωση στα έσοδα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις δηλώσεις των οφσόρ ήταν μηδενικές, καθώς υποβλήθηκαν από κυπριακές ή μαλτέζικες εξωχώριες εταιρείες. Οι ίδιες πηγές, που έχουν έρθει σε επαφή με πλήθος δικαιούχων οφσόρ, επισημαίνουν ότι ο φορολογικός συντελεστής του 15% «ισοδυναμεί με “απαλλοτρίωση”, πρόκειται για ύψη φορολόγησης που δημιουργούν την υποχρέωση και πιέζουν τους μετόχους των εξωχώριων με μεταβιβάσουν τα ακίνητα». Εκτιμούν δε, ότι επειδή μόνο ένας τρελός θα πλήρωνε 15% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε χρόνο, πρέπει να είναι αρκετοί εκείνοι που έσπευσαν να περάσουν τα ακίνητα σε κυπριακές ή μαλτέζικες οφσόρ, οι οποίες είναι απαλλαγμένες από τον ειδικό φόρο, πληρώνοντας 9% – 11% φόρο μεταβίβασης συν κάποια χρήματα για τα συμβολαιογραφικά έξοδα. «Από εκεί που πλήρωναν 3% το χρόνο, κατέβαλαν το φόρο μεταβίβασης για να περάσουν τα ακίνητα σε κυπριακές και μαλτέζικες οφσόρ, γνωρίζοντας ότι σε περίπου τρία χρόνια θα έχουν κάνει απόσβεση. Και έτσι δεν πληρώνουν πλέον ούτε το 3%», επισημαίνουν δικηγόροι.
Όμως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαυραγάνης την Πέμπτη στη Βουλή, οι 469 μεταβιβάσεις που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από την αύξηση του ειδικού φόρου απέφεραν στα κρατικά ταμεία περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ.
 
Η βασική αιτία
Αρκετοί, πάντως, είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η στροφή σε κυπριακές και μαλτέζικες οφσόρ, οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού φόρου ακινήτων, είναι η κύρια αιτία για την καθίζηση στα έσοδα από τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιρειών. Μάλιστα, γνώστες της οφσόρ οικονομίας σημειώνουν πως, πέρα από τη στροφή προς τις κυπριακές, υπήρξαν και άλλες παρενέργειες: Επειδή η εξαίρεση από τον ειδικό φόρο προβλέπεται μόνο αν εμφανίζονται ως μέτοχοι φυσικά πρόσωπα με ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, πηγές με γνώση του συστήματος υποστηρίζουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και «στρατιές» αχυρανθρώπων, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί δικαιούχοι.
 
-Του Χάρη Καρανίκα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» της 2ας Σεπτεμβρίου