Αδιέξοδες λύσεις προτείνουν οι Αρχές για τη στέγαση των αθιγγάνων

Αδιέξοδες λύσεις προτείνουν οι Αρχές για τη στέγαση των αθιγγάνων

Από την πρώτη στιγμή που το θέμα ήρθε στον αφρό της επικαιρότητας, αλλά και αρκετά πριν, το «Θάρρος» ανέδειξε με συνεχή ρεπορτάζ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Αγίας Τριάδας με τους αυθαίρετους καταυλισμούς τσιγγάνων που υπάρχουν για δεκαετίες στην περιοχή. Ιδιαίτερα για το χώρο πίσω από το Πολυκλαδικό είχαμε αναφέρει ότι αποτελεί «υγειονομική χαβούζα».
Όταν ξεκίνησαν οι «επιχειρήσεις καθαρισμού» της περιοχής, είχαμε επισημάνει ότι η όλη επιχείρηση κινείται στα όρια της νομιμότητας, από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί εναλλακτικός χώρος διαμονής των αθιγγάνων.
Μάλιστα, είχαμε αναφέρει σχετικά και γνωμάτευση από το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος σε ανάλογη περίπτωση στο Χαλάνδρι της Αθήνας είχε ζητήσει την προσωρινή αναβολή της κατεδάφισης του καταυλισμού. Κι αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τη νόμιμη και έγκαιρη μετεγκατάσταση των Ρομά σε ορισθείσα περιοχή, πριν προχωρήσει η κατεδάφιση του καταυλισμού.
Καταλήγοντας πρότεινε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνει στη βάση της νομιμότητας των δεδομένων δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Από τα παραπάνω, στην περίπτωση του καταυλισμού στα «Παλιάμπελα», αλλά και στις υπόλοιπες περιπτώσεις, δεν έχει γίνει τίποτα.  Τα τεράστια κονδύλια που ξοδεύτηκαν για την κατασκευή καταυλισμού τσιγγάνων στο βάλτο της Καλαμάτας, όπου και προτείνεται να πάνε και πάλι οι αθίγγανοι, δεν είχαν αντίκρισμα, καθώς έχει μετατραπεί σε μια περιοχή που έχει τρομερό πρόβλημα με ποντίκια και κουνούπια.
Βέβαια, τα παραπάνω ζητήματα έχουν επισημανθεί από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά η Δημοτική Αρχή έχει κλείσει τ’ αυτιά της, επιμένοντας στη δική της ατζέντα. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι και υπάρχει κάτι άλλο στη μέση; Γιατί και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε το πρόβλημα, αλλά δε δειχνόταν τέτοια… σπουδή για τη λύση του.
Όμως, οι καιροί άλλαξαν και το τελευταίο διάστημα το πολιτικό στίγμα δίνεται από τη… Χρυσή Αυγή. Έτσι, ο κ. Νίκας προσπαθεί, εν όψει εκλογών, να κρατήσει τους σκληρούς δεξιούς και ακροδεξιούς ψηφοφόρους του στο μαντρί, θέλοντας να αποφύγει διαρροές στη Χρυσή Αυγή, και καλεί όλους τους «νοικοκυραίους» να συνταχθούν μαζί του.
Τα ναζιστοειδή της Χρυσής Αυγής, αυτά που χτυπάνε τατουάζ με τον αγκυλωτό σταυρό πάνω στα αμφεταμινούχα τους μούσκουλα, έχουν για διάφορους λόγους αρκετή δύναμη και στο Δήμο Καλαμάτας, κι αυτό δεν αφήνει ήσυχους τους γαλάζιους τοπικούς παράγοντες.
Βέβαια, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στο ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» που παίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς αρκείται στο να κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή, ενώ ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης «διατάζει» κατεδάφιση όλων των καταυλισμών Ρομά στην Πελοπόννησο, αλλά δεν έχει να προτείνει και κάποια συγκεκριμένη λύση.
Το θέμα, πάντως, έχει ξεφύγει του τοπικού ενδιαφέροντος. Χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών» φιλοξενούσε ανάλογο άρθρο, επικρίνοντας την τακτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, φιλοξενώντας δηλώσεις του επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτη Μπεχράκη, ο οποίος δε συμφωνεί με την πολιτική πρακτική της Δημοτικής Αρχής.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη