Απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας σε βάρος γυναικών σε χωριό της Μεσσηνίας


Αναστατωμένη είναι η κοινωνία της Μερόπης μετά τα απανωτά κρούσματα εγκληματικότητας στο χωριό σε βάρος γυναικών, στο διάστημα από τις 17 Αυγούστου έως χθες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δεκαοκτώ μόλις ημέρες έχουν καταγραφεί περί τις τέσσερις επιθέσεις σε βάρος γυναικών, με τις δύο από αυτές, όπως πληροφορηθήκαμε, να έχουν δηλωθεί στην Αστυνομία και τις άλλες δύο όχι, κι αυτό γιατί τα θύματα φοβούνται για κλιμάκωση των επιθέσεων. Το, δε, ένα από τα θύματα της επίθεσης, μια γυναίκα 75 ετών, αποχώρησε από το χωριό.
Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι από όσα συμβαίνουν και επιρρίπτουν ευθύνες στην Αστυνομία (όχι όμως στο προσωπικό που υπηρετεί στο Α.Τ. Μελιγαλά, αλλά στους επικεφαλής της στην Αθήνα). Απούσα δείχνει να είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη σε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου, προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις που θα προωθηθούν αρμοδίως.
Ως δράστες υποδείχθηκαν από όλους κάποιοι Πακιστανοί που διαμένουν στην περιοχή και βοηθούν, όποτε υπάρχουν, σε αγροτικές εργασίες.
 
Φ. Καραφωτιάς
Όπως μας είπε ο κ. Φ. Καραφωτιάς, έχουν γίνει πολλά. Άνοιξαν τα μισά σπίτια και δε συνελήφθη ούτε ένας.Πρόσφατα, συνέχισε, επιτέθηκαν σε μια γυναίκα, μέσα στο δρόμο και της πήραν το πορτοφόλι με 30 ευρώ.
Μιας άλλης, που εργάζεται σε καφενείο, ο δράστης είχε κρυφτεί στο αυτοκίνητό της. Όταν αυτή τελείωσε την εργασία της και επιχείρησε να πάει σπίτι της, δέχθηκε την επίθεση. Άνοιξε την πόρτα, βγήκε έξω, κάλεσε σε βοήθεια κι ο δράστης έφυγε.
Σε μια άλλη περίπτωση, γυναίκα έφευγε από το σπίτι για να πάει στη δουλειά της, δέχθηκε επίθεση, φώναξε το γιο της, πάλεψε με το δράστη κι ο τελευταίος έφυγε.
Ο κ. Καραφωτιάς εξέφρασε, τέλος, την απορία του πώς γίνεται να λείπει κάποιος από το σπίτι του, να γνωρίζει κάποιος άλλος για την απουσία και όταν επιστρέφει στο σπίτι του, να το βρίσκει άνω κάτω.
 
Ι. Παναγόπουλος
«Πήραν τα πάντα πριν από ενάμιση χρόνο, άνοιξαν το σπίτι και δε μου άφησαν τίποτε. Ούτε ρούχα να φορέσω, ούτε τρόφιμα μου άφησαν», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Ι. Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και ουδείς συνελήφθη.
Όμως και ο κ. Παναγόπουλος δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του, αναρωτώμενος: «Τι θέλουν να κάνουμε; Να κοιμόμαστε με τις καραμπίνες στο κρεβάτι μας;».
 
Γ. Κατσιμπάρος
Τραγική είναι η κατάσταση, σημείωσε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Γ. Κατσιμπάρος: «Όταν δεν υπάρχει αστυνόμευση, δε λειτουργεί τίποτε. Το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά μένει με ένα μόνο αστυνομικό για μια ολόκληρη περιοχή. Τι να πρωτοκάνει αυτός ο άνθρωπος; Τι θα γίνει με όλα αυτά που συμβαίνουν;».
Όπως παραδέχθηκε, για την κατάσταση δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Μελιγαλά, με δεδομένο ότι κι ο νέος διοικητής προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί, αλλά οι ανώτεροί του.
«Ο κόσμος είναι ανάστατος. Όσοι μένουν μόνοι τους φεύγουν. Δε νιώθουν ασφάλεια κι αυτό είναι πρόβλημα», υπογράμμισε.
 
Δημ. Καρβέλης
Ο συνταξιούχος Δημ. Καρβέλης ζει λίγο πιο μακριά, στα Καλύβια. Όπως μας είπε, «δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα εκεί. Όμως, αυτό που λείπει από την περιοχή, είναι η αστυνόμευση, που είναι ανύπαρκτη». Με βάση τα λεγόμενά του, έχουν ξεχάσει την εικόνα του αστυνομικού. «Στη Μερόπη μπορούμε να δούμε και κανέναν που έχει βγει για να επιδώσει έγγραφα, στα Καλύβια καθόλου», παρατήρησε.
 
Ν. Κατσιμπάρος
«Είναι πολύ έντονο το πρόβλημα με τους μετανάστες, καθώς μέσα σε 10 ημέρες έχουν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος γυναικών. Εμείς ζητάμε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας μας», σχολίασε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Ν. Κατσιμπάρος. «Τι άλλο να κάνουμε; Να φύγουμε από τα σπίτια μας; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Αν δε λυθεί, θα υποχρεωθούμε να λάβουμε εμείς πιο δραστικά μέτρα», υπογράμμισε και μας γνωστοποίησε πως έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κάποιες συζητήσεις για τον τρόπο αντίδρασης των κατοίκων.
Ο κ. Κατσιμπάρος ανέφερε πως μετά από όλα αυτά τα περιστατικά έχει συλληφθεί ένας Πακιστανός μετανάστης.
 
Ν. Μανιάτης
Θύμα κλοπής τρις έχει πέσει ο τέως δήμαρχος Οιχαλίας, Ν. Μανιάτης, ο οποίος ξεκίνησε να εξιστορεί τα παθήματά του. «Ποτέ δεν ήταν έτσι, ούτε ο κόσμος ούτε η Αστυνομία», μας είπε, καταθέτοντας και την άποψή του ως αξιωματικός της Αστυνομίας. «Δεν μπορεί ο αστυνομικός που υπηρετεί εδώ να μην έχει επαφές με τον κόσμο. Οκτώ χρόνια δήμαρχος και τέσσερα χρόνια σύμβουλος, δε γνώρισα ποτέ κανέναν από αυτούς», είπε και πρόσθεσε: «Όταν έρχεται ο άλλος και απλώς χτυπά κάρτα κάνοντας το ωράριό του και μετά φεύγει, πώς να μάθει τι γίνεται; Ποιος να τον πληροφορήσει και γιατί; Ποιος μπορεί να τον εμπιστευθεί»;
Ο κ. Μανιάτης έθεσε και μία άλλη διάσταση στο θέμα: «Υπαίτιοι είναι και αρκετοί ντόπιοι και ορισμένοι αλλοδαποί. Όλοι οι αλλοδαποί που κατοικούν εδώ, είναι αδήλωτοι. Όταν υπήρχε δουλειά, δούλευαν στα αγροτικά με φτηνά μεροκάματα. Τώρα, κάθονται στα καφενεία  και απορώ πώς ζουν.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ντόπιοι που από το πρωί έως το βράδυ είναι στα καφενεία. Πώς ζουν; Τους ταΐζει ο πατέρας τους με την αγροτική σύνταξη που παίρνει και τους φτάνουν τα χρήματα για να κυκλοφορούν με το αυτοκίνητο, να τρώνε και να πίνουν; Δεν είναι ύποπτο αυτό; Εμείς, με τα όσα παίρνουμε, έχουμε γονατίσει κι αυτοί ζουν άνετα. Πώς γίνεται; Τι μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι; Παρατηρητές; Εκτελεστές; Ενημερώνουν για το πότε φεύγει κάποιος από το σπίτι του; Το κακό έχει παραγίνει».
 
Κων. Δημητρακόπουλος
Έχει διαταραχθεί η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, σχολίασε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Κων. Δημητρακόπουλος. Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομική κρίση. Μίλησε για απουσία της Δημοτικής Αρχής από όσα συμβαίνουν, ενώ σχολιάζοντας τις προ τριμήνου, περίπου, δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νικ. Δένδια, παρατήρησε πως «του αναγνωρίζω τις καλές του προθέσεις, αλλά δυστυχώς αυτές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».
 
Η αυτοδικία
Και την ώρα που το ρεπορτάζ μας έφθανε στο τέλος του, κάτοικος της Μερόπης, που καθόταν σε κάποιο καφενείο, μας είπε: «Η μόνη λύση είναι η ελεύθερη οπλοφορία. Αυτή είναι η λύση»…

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου