Βενζίνη αντί χλωρίου για τον καθαρισμό δεξαμενής ύδρευσης!

Βενζίνη αντί χλωρίου για  τον καθαρισμό δεξαμενής ύδρευσης!

Το μπέρδεμα του μπιτονιού, η αναστάτωση του χωριού και τα πολλά ερωτηματικά…
Βενζίνη, αντί για χλώριο, έριξαν την Παρασκευή για τον καθαρισμό της δεξαμενής ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Καλογερεσίου του Δήμου Τριφυλίας, μπερδεύοντας τα μπιτόνια! Το, πραγματικά, απίστευτο αυτό περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και το επιβεβαίωσαν στο «Θ» τόσο ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας όσο και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα της Δημοτικής Ενότητας Τριπύλης, Ιωάννης Βασιλόπουλος, ο οποίος και μπέρδεψε τα μπιτόνια! Το, δε, χωριό έχει μείνει 4 μέρες χωρίς νερό και ευτυχώς που δεν άνοιξαν την κάνουλα, γιατί ενδεχομένως να είχαν προκληθεί τεράστια προβλήματα στην υγεία και την υγιεινή κατοίκων και επισκεπτών, αφού οι βρύσες, αντί για καθαρό νερό, θα έτρεχαν… βενζίνη!
Το συμβάν εννοείται πως δεν έγινε επί τούτου! Όμως, το μπέρδεμα έγινε και το χωριό είναι ανάστατο! Μπέρδεμα το οποίο προκαλεί πολλά ερωτηματικά και έχει προεκτάσεις, που όχι μόνο αγγίζουν, αλλά μπαίνουν στην ουσία της λειτουργίας του Δήμου Τριφυλίας και των υπηρεσιών του, καθώς και των αρμοδιοτήτων που έχουν και ασκούν, εκ του νόμου, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.
«Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει και όταν θέλει; Μπορεί ο καθένας, χωρίς τη γνώμη ειδικών και την παρουσία ειδικών, να κάνει ό,τι θέλει, ιδίως για θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και την υγιεινή κατοίκων και περιοχών;», αναρωτιούνται κάτοικοι της συγκεκριμένης Τοπικής Κοινότητας σε επικοινωνία τους με το «Θ» αναφέροντας το συμβάν.
Σε χθεσινή μας επικοινωνία με τον κ. Βασιλόπουλο μας τόνισε ότι, όντως, έγινε μπέρδεμα. Προ καιρού είχε ακουμπήσει στο κοινοτικό γραφείο ένα μπιτόνι με χλώριο και την Παρασκευή πήγε να το πάρει. Θεωρώντας πως το μπιτόνι έχει μέσα το χλώριο, το έριξε στη δεξαμενή ύδρευσης για να καθαριστεί εκείνη και το δίκτυο, επειδή σε μετρήσεις που είχε κάνει Χημείο της Αθήνας (που αναλύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ποιότητα του νερού) είχε βρει ότι περιείχε κωλοβακτηρίδια και άλλα στοιχεία. Πριν δε από μία εβδομάδα περίπου είχε ενημερωθεί εγγράφως για τα αποτελέσματα αυτά.
Όπως μας εξήγησε, πριν από λίγες μέρες στο χωριό έγινε πανηγύρι και προφανώς κάποιος μετακίνησε το μπιτόνι με το χλώριο και στο σημείο εκείνο ακούμπησε ένα ίδιο μπιτόνι με βενζίνη.
Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε πως η δεξαμενή είχε αδειάσει και είχε καθαριστεί με το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου. Μόλις άδειασαν το μπιτόνι με τη βενζίνη, αμέσως κατάλαβαν τη μυρωδιά και δεν άνοιξαν τη δεξαμενή. Τη γέμισαν και την άδειασαν, πάλι και πάλι, ενώ την καθάρισαν και με πιεστικό ιδιώτη για να μη μείνουν υπολείμματα του καυσίμου.
Ο ίδιος είπε ότι από διάθεση προσφοράς πήγε μόνος του, μαζί με τους κατοίκους, να την καθαρίσουν, καθώς είχε τα στοιχεία του Χημείου για τα κωλοβακτηρίδια και χρειαζόταν άμεση επέμβαση καθαρισμού. Αν, δε, περίμενε να συνδράμει η ΔΕΥΑΚΥ (είναι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας η Επιχείρηση), θα περνούσε αρκετός καιρός, ενώ αυτός ήθελε άμεσα να καθαριστεί η δεξαμενή.
Τα κωλοβακτιρίδια, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλονται σε ακαθαρσίες προβάτων που ήταν πάνω και γύρω στο χώρο της δεξαμενής ύδρευσης – τα είδε και ο ίδιος, ενημερώνοντας το βοσκό να τα διώξει από το σημείο. Αυτά, λόγω μιας δυνατής βροχής, «χύθηκαν» στη δεξαμενή, η οποία δεν είναι πλήρως στεγανοποιημένη.
Το χωριό, πάντως, είναι ανάστατο και τα ερωτήματα που θέτουν οι κάτοικοι στις συζητήσεις τους, πολλά! Όπως: Γιατί δεν έχει στεγανοποιηθεί πλήρως η δεξαμενή; Γιατί δεν έχει χλωριωτές; Τι ενέργειες και παρεμβάσεις έχει κάνει ο ίδιος ως εντεταλμένος σύμβουλος για να στεγανοποιηθεί η δεξαμενή και να μπουν χλωριωτές; Έχει προταθεί και εγγραφεί 3 χρόνια τώρα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα, έργο για τοποθέτηση χλωριωτών στις δεξαμενές της Δημοτικής Ενότητας Τριπύλης; Από τη μέρα που ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα που έδειχναν κωλοβακτηρίδια κ.τ.λ. στο νερό, ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού και το δήμαρχο Τριφυλίας για τα ακριβή αποτελέσματα; Για μία εβδομάδα, δηλαδή, οι κάτοικοι έπιναν και χρησιμοποιούσαν νερό που δεν ήταν κατάλληλο; Γιατί και πώς προσφέρθηκε να παρέμβει από μόνος του, μαζί με κατοίκους, για τον καθαρισμό, χωρίς την υπόδειξη – καθοδήγηση και παρουσία ειδικών; Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι και σε άλλες περιόδους το νερό, εξαιτίας περιττωμάτων, προβάτων κ.τ.λ., δεν είχε κωλοβακτηρίδια; Η χλωρίωση του νερού πώς πρέπει να γίνεται; Γίνεται όπως πρέπει χλωρίωση ή μήπως αδειάζουν χύμα τα μπιτόνια και αυτό ήταν;

Του Ηλία Γιαννόπουλου