Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας με τις σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου

Επιφυλακτικοί οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας  με τις σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου

«Ναι μεν… αλλά» είναι η άποψη που ακολουθούν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας όσον αφορά στα περί εκλογικού νόμου που άρχισαν να απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα, μετά τις σχετικές απόψεις που διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης.
Οι σκέψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί αφορούν στην ξεχωριστή εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική. Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή όποιος συγκεντρώσει το 42%. Αν δεν το συγκεντρώσει, στην επαναληπτική διαδικασία θα μπουν οι δύο με τα υψηλότερα ποσοστά. Προκειμένου, δε, για να εκλεγεί υποψήφιος δήμαρχος ως δημοτικός σύμβουλος, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό που κυμαίνεται από 3-5%.
Με βάση, λοιπόν, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιφυλακτικοί.
 
Π. Νίκας
Όπως είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, «η άποψή μου θα είναι βέβαιη, όταν υπάρξει εκλογικός νόμος. Το να μιλήσω επί των προθέσεων είναι παρακινδυνευμένο. Όμως, πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση της διοίκησης των Δήμων. Από την άλλη, θα υπάρχει ως χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους χωρίς να υπάρχουν κομματικά συρματοπλέγματα, αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα να επιλέξουν πρόσωπα που κρίνουν πως μπορούν να προσφέρουν στα κοινά».
Κατά τον κ. Νίκα, «δεν μπορεί να λειτουργεί ο δήμαρχος χωρίς πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο», για να προσθέσει ότι θα πρέπει να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, προτού εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Τέλος, τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής, αφού, όπως παρατήρησε, «είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε ο καθένας με το στρατό του και να επιτιθέμεθα στον άλλον».
 
Κ. Κόλλιας
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, εξέφρασε αντιρρήσεις, προβληματισμό και ενστάσεις για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανένα εκλογικό σύστημα δε μπορεί να είναι ολοκληρωμένο και τέλειο. Θα έχει και θετικά σημεία και αρνητικά. Αυτό που ακούγεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση μπορεί να φαίνεται ότι έχει κάποια θετικά σημεία, όσον αφορά στην αμεσότητα της εκλογής ή των “απεγκλωβισμό”  από κομματικούς ή άλλους σχηματισμούς, δεν παύει όμως να δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου και στη διοίκησή του. Είναι προφανές ότι οι δυσκολίες λήψεως των αποφάσεων και η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα από μια τέτοια διαδικασία που δε θα έχει ενιαίες παρατάξεις αλλά ενιαίες απόψεις και θα εξατομικεύει ο καθένας την άποψή του, την πρότασή του, την ψήφο του, θα δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Κι αν ακόμα ενισχυθεί ο ρόλος του δημάρχου, όπως ακούγεται, και γίνει δηλαδή περισσότερο δημαρχοκεντρικός, αυτό ουσιαστικά διασπά και ακυρώνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το δημοκρατικό σχεδιασμό και τη δημοκρατικότητα της απόφασης! Κι αν ακόμα έτσι είναι, εκ των πραγμάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια απλή λέσχη ανεύθυνων συζητητών! Είναι προφανές ότι θα προκαλεί δυσλειτουργία. Το βλέπουμε πάρα πολύ καλά, σε δοκιμασμένα σχήματα, που σχηματίζουν κυβερνήσεις. Δεν έχω διανοηθεί ότι μπορεί να είναι διαφορετικά, από αλλού να βγαίνει ο πρωθυπουργός και από αλλού οι πλειοψηφίες στη Βουλή! Άρα, έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα ενός τέτοιου σχήματος.
Θα περιμένουμε να το διαβάσουμε και στις λεπτομέρειές του, να δούμε πώς ακριβώς αποτυπώνεται στο νόμο, εφόσον αποτυπωθεί, και τότε θα τοποθετηθούμε περισσότερο ουσιαστικά».
 
Στ. Αναστασόπουλος
Ιδιαιτέρως επιφυλακτικός ήταν ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος: «Δεν μπορώ να τοποθετηθώ καθόλου σε ένα τέτοιο νεφελώδες τοπίο. Όμως, είμαι κάθετα αντίθετος στη διαφαινόμενη πρόταση να καταργηθούν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η ταφόπλακα των χωριών της υπαίθρου».
 
Δημ. Καφαντάρης
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του δήμαρχου Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη: «Έχουμε διαβάσει μόνο κάποιες σκέψεις κι όχι συνολικά το νόμο. Σε γενικές γραμμές, όπως είναι και η ενημέρωση που έχουμε, θεωρώ ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αφού ο πολίτης έχει την ευκαιρία να επιλέξει με κριτήρια αξιοσύνης, προσφοράς και δουλειάς εκείνον που θεωρεί καλύτερο».    
 
Φ. Μπάμης
Την άποψη πως όσα έχουν δημοσιοποιηθεί δεν είναι άσχημα, εξέφρασε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης: «Όσα έχουν ακουστεί και διατυπωθεί, δείχνουν ότι θα πάμε σε ακομμάτιστες εκλογές. Έτσι, θα έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να ψηφίσουν ανθρώπους που κρίνουν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, έστω κι αν ανήκουν σε διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς.
Όμως, επειδή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάτι, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε το σχέδιο νόμου για να αποφανθούμε πληρέστερα».                 
 
Δ. Γιαννημάρας
Θετικά και αρνητικά σημεία «είδε» ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας: «Στα θετικά στοιχεία συμπεριλαμβάνω την αποδέσμευση του δημάρχου από την πίεση που του ασκείται από δημοτικούς συμβούλους, αλλά και ότι μπορεί ο λαός να επιλέξει χωρίς ταμπού και παρωπίδες τον υποψήφιο δήμαρχο που θα είναι κατά τη γνώμη του καλύτερος, απαλλαγμένος από δημοτικούς συμβούλους που δεν του αρέσουν».
Αρνητικό στοιχείο θεώρησε ο κ. Γιαννημάρας την εφαρμογή του νέου νόμου, όταν αυτός φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο.
Όμως, υπάρχει κι ένα ακόμη άγνωστο σημείο, το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια Δημοτική Αρχή με ένα δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους που μπορεί να μην προέρχονται από το συνδυασμό του.        

Των Χάρη Χαραλαμπόπουλου – Ηλία Γιαννόπουλου