Μεγάλωσε ο βάλτος στη Γιάλοβα εξαιτίας έργου, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζήτησε ο εισαγγελέας


Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τους λόγους και τις επιπτώσεις επέκτασης του βάλτου της Γιάλοβας, περιμετρικά του Διβαρίου, κατά 300 στρέμματα, ζήτησε την Παρασκευή από το αστυνομικό τμήμα Πύλου ο εισαγγελέας Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου.
Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε εγγράφως ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, καθώς το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ενώ σύμφωνα με αυτοψία της Διεύθυνσης Υγείας, πιθανότατα ευθύνεται μία τάφρος που έχει ανοιχτεί στην «Μπούκα» της λιμνοθάλασσας από τον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό Κάτω Γιάλοβας «Το Διβάρι».
Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή είναι η έξαρση των κουνουπιών, καθώς μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο βάλτο πολλαπλασιάστηκαν οι εστίες. Το όλο ζήτημα απασχόλησε έντονα τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, με τους αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτη Αλευρά και Ανδρέα Πουλά. Ωστόσο, το απέκρυψαν και δεν το ανακοίνωσαν στις δηλώσεις ικανοποίησης για την πορεία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που έκαναν μετά τη σύσκεψη, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
 
Μέσα σε 10 ημέρες!
Ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες εστίες κουνουπιών, επισημαίνοντας πως οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην ενοικίαση – εκμετάλλευση του Διβαρίου πρέπει να κάνουν αυτοψία στο χώρο διάνοιξης της τάφρου και να ερωτηθούν βάσει ποιων αδειοδοτήσεων έγινε το συγκεκριμένο έργο. Υπογραμμίζει δε, ότι εξαιτίας του φαινομένου της επέκτασης του βάλτου κατά 300 στρέμματα και, μάλιστα, από 14 Αυγούστου έως τώρα, υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.
Σε έκθεσή της για το εν λόγω ζήτημα η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας αναφέρει ότι από 14 Αυγούστου η στάθμη του νερού, περιμετρικά του Διβαρίου, έχει αρχίσει να ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, με συνέπεια να έχει μεγαλώσει ο βάλτος κατά 300 στρέμματα και να δυσχεραίνεται το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών.
Μετά από αυτοψία υπαλλήλων της, η Διεύθυνση Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα πως η άνοδος του νερού πιθανόν να οφείλεται στη διάνοιξη της τάφρου στην «Μπούκα» του ιχθυοτροφείου στο Διβάρι.

Της Βίκυς Βετουλάκη