Πρώτο κουδούνι στη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων (φωτογραφίες)


Μια περίεργη ατμόσφαιρα είχε ο χθεσινός αγιασμός για την πρώτη μέρα στο σχολείο και σίγουρα η φετινή έναρξη της εκπαιδευτικής χρονιάς δεν ήταν σαν τις προηγούμενες. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν οι εκπαιδευτικοί από την ερχόμενη εβδομάδα είχαν επηρεάσει το κλίμα.
Το στίγμα δόθηκε από τις 9.00 το πρωί στο νέο κτήριο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, όπου μητροπολίτης, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος ναι μεν αναφέρθηκαν στις δυσκολίες της φετινής χρονιάς, σε γενικές γραμμές, όμως, άφησαν να εννοηθεί ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση. Σε άλλη κατεύθυνση ήταν οι ομιλίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου, Παναγιώτη Κουφαλάκου. Ο πρώτος σημείωσε ότι οι καθηγητές εξαναγκάζονται να ξεκινήσουν αγώνα, στον οποίο χρειάζονται στήριξη, ενώ ο δεύτερος παρατήρησε ότι σε αυτό τον αγώνα η κοινωνία είναι μαζί τους.
Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε ότι η νέα σχολική χρονιά έχει πολλά προβλήματα λόγω της κρίσης, ωστόσο η Παιδεία δεν είναι χώρος πειραματισμού και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για οποιεσδήποτε επιδιώξεις. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει ο καθένας από τη θέση που έχει ταχθεί να κάνει την υπέρβασή του.
Για τη δικαίωση που ήρθε μετά από μεγάλο και μακροχρόνιο αγώνα προκειμένου να ολοκληρωθεί το Μουσικό Σχολείο, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς. Αναφερόμενος στις συνθήκες της φετινής χρονιάς, παρατήρησε, προφανώς απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, ότι οι δυσκολίες πρέπει να τους «χαλυβδώνουν» και να διεκδικούν, αλλά έχοντας υπόψη τους τα δημοσιονομικά πλαίσια της χώρας.
Στο νέο, θαυμάσιο, όπως το χαρακτήρισε, κτήριο του Μουσικού αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, το οποίο ολοκληρώθηκε, όπως είπε, με την αρωγή πολλών κυβερνήσεων, δημάρχων, νομαρχών, συλλόγων γονέων κ.λπ. Κάλεσε, μάλιστα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να προσέχουν το κτήριο γενικότερα, γιατί θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού για όλη την πόλη. Ειδικότερα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καθηγητές, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και παρά τα λίγα χρήματα που παίρνουν, θα καθοδηγήσουν σωστά τα παιδιά, ενώ ευχήθηκε οι γονείς τους να είναι σε θέση να τους παρέχουν όλα τα απαραίτητα.
Ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος σημείωσε ότι η χαρά της ημέρας δεν μπορούσε να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει πως η χρονιά αρχίζει με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς και σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στους πόρους για την Παιδεία. Είπε ότι όλα αυτά αναγκάζουν τους καθηγητές να ξεκινήσουν αγώνα, στον οποίο χρειάζονται στήριξη.
Για συναισθηματικό μπέρδεμα μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού, Παναγιώτης Κουφαλάκος, λέγοντας ότι, από τη μια, υπάρχει μεγάλη χαρά που, επιτέλους, μετά από 20 χρόνια το σχολείο βρίσκεται στο κτήριό του και, από την άλλη, μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της παιδείας και των μουσικών σχολείων. Αναφερόμενος δε στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, είπε ότι απέναντί τους είναι η κυβέρνηση και όχι η κοινωνία, γιατί δεν μπορεί να είναι απέναντί τους τα δύο εκατομμύρια των άνεργων γονιών.
Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε την είσοδο του Μουσικού στο κτήριό του η διευθύντρια του σχολείου Άννα Φραγκιά, η οποία καλωσόρισε ιδιαιτέρως τα «πρωτάκια».
 
Π. Τατούλης και Π. Μισθός
Σε σχολεία της Καλαμάτας βρέθηκαν, επίσης, χθες για τον αγιασμό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Πέτρος Μισθός.
Συγκεκριμένα, παρέστησαν στους αγιασμούς που πραγματοποιήθηκαν στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, καθώς και στο σχολικό συγκρότημα των 2ου και 5ου Γενικών Λυκείων.

Της Μαρίας Νίκα
Φωτο: Στασινός Μουτσούλας


ΜΕΣΣΗΝΗ
Στα σχολεία ο δήμαρχος για τον αγιασμό

Σχολικές μονάδες της Μεσσήνης επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αναστάσιο Βλαχοδημητρόπουλο.
Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε τα 1ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία, το 1ο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, όπου και παρακολούθησε την τελετή αγιασμού. Απευθυνόμενος στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, κι αφού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, είπε: «Ο Δήμος οφείλει, σε αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκινούν οι μαθητές, να στέκεται συμπαραστάτης, ώστε να διασφαλίσει, στο μέτρο το δυνατού, τις καλύτερες συνθήκες που θα τους οδηγήσουν στην πρόοδο και την επιτυχία.
Ήδη, στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης, ο Δήμος, με ίδια μέσα, ξεκίνησε και ολοκληρώνει παρεμβάσεις σε σχολεία του, αντιμετωπίζοντας έτσι χρόνια προβλήματα του παρελθόντος».
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε, επίσης, πως ο Δήμος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα και να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.


ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Χθες αγιασμός στα σχολεία και από Δευτέρα κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών!

Πρώτο κουδούνι χθες στα σχολεία και της Τριφυλίας, αλλά αυτό το ξεκίνημα της νέα σχολικής χρονιάς είναι εντελώς διαφορετικό από κάθε προηγούμενο.
Στα πρωτάκια του Δημοτικού έβλεπε κανείς τη λάμψη για το καινούργιο και άγνωστο, τη δίψα για μάθηση και τη χαρά για το νέο περιβάλλον και τους καινούργιους φίλους και συμμαθητές. Τα μεγαλύτερα παιδιά έβρισκαν τους συμμαθητές τους και έκαναν καινούργιες παρέες, ενώ σε Γυμνάσιο και Λύκειο τα παιδιά ήταν περισσότερο συνειδητοποιημένα και αγωνιούσαν για το μέλλον του σχολείου και το δικό τους με όσα συμβαίνουν στην Παιδεία.
Ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, όπως προηγούμενες χρονιές, δεν υπάρχουν, παρά μόνο λίγες σε ειδικότητες. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί «βράζουν» με τα μέτρα και τις αποφάσεις για το σχολείο, την εκπαίδευση, τη δουλειά τους και τη ζωή τους και από Δευτέρα προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Στα Φιλιατρά, τον αγιασμό στο νέο Λύκειο, μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου, τέλεσε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό, επίσης, στο Γυμνάσιο, καθώς και στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας. Έδωσε δε τις πατρικές ευχές στους μαθητές, λέγοντάς τους, μεταξύ άλλων: «Επικαλεστείτε το φωτισμό του Θεού, τον οποίο εύχομαι να έχετε δια βίου παντός και όχι μόνο σ’ αυτή τη σχολική χρονιά, ιδίως εκείνοι οι οποίοι φέτος θα διαγωνιστούν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις. Να σας δίνει ο Θεός υγεία σωματική, που είναι αγαθό πολύτιμο, και υγεία πνευματική, που είναι αγαθό πολυτιμότερο, και να έχετε διηνεκή το φωτισμό Του και στις καρδιές σας και στη σκέψη σας!».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, απευθυνόμενος στις μαθήτριες και τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, σημείωσε: «Καλή είναι η ανθρώπινη σοφία, αυτή που παίρνουμε απ’ τα σχολεία, καλό είναι να μάθουμε να λύνουμε τις εξισώσεις, καλό είναι να μάθουμε τους χημικούς τύπους, αλλά πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ αυτή την εγκόσμια σοφία, υπάρχει η ειρήνη της ψυχής – η έκφραση είναι από τον Απόστολο. Η ευπείθεια, η επιεικής αντιμετώπιση των πραγμάτων, κάτι που κατευθύνεται κυρίως προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά και προς εσάς. Αυτά τα μηνύματα είναι που περιμένω εγώ ως μαθητής απ’ το σχολείο! Να μου μάθει την εγκόσμια επιστήμη, να μου μάθει όμως και να χαμογελάω, να με μάθει να ζω κοινωνικά, να μπορώ ν’ αντιμετωπίζω τα προβλήματα της ζωής μου, όχι μόνο με το μοιρογνωμόνιο, αλλά με την αγάπη, με τον αγώνα, με την αφοσίωση! Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά!».
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Τζώνης, σημείωσε: «Για πρώτη φορά η σχολική χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με τους εκπαιδευτικούς, τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, στην περιφέρειά μας, να είναι στις θέσεις τους, το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων, κι αυτό οφείλεται στη μετάταξη που έγινε των εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 9.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί από τη ΔΟΕ γενική συνέλευση των προέδρων των συλλόγων εκπαιδευτικών για να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία και ο αγώνας του κλάδου για προβλήματα που υπάρχουν γενικά σε όλη την Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Παντελής Μπαζάνος, ανέφερε: «Ξέρω ότι τα βιβλία έχουν σταλεί εδώ και καιρό, άρα, κατά τη γνώμη μου, βιβλία υπάρχουν. Με τους καθηγητές έχουν γίνει προσωρινές τοποθετήσεις, δεν έχουν γίνει επίσημες τοποθετήσεις, αλλά και σε αυτό δεν έχω πλήρη εικόνα. Κάποια λίγα κενά, όπως μαθαίνω, ίσως παρουσιάζονται ακόμη. Από εκεί και πέρα, από τη Δευτέρα έχουμε κινητοποιήσεις και το κλίμα για τον αγώνα είναι πολύ ενθαρρυντικό. Οι συνάδελφοι έχουν απογοητευθεί πολύ με αυτά που γίνονται στην ελληνική εκπαίδευση. Το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους από τη Δευτέρα να είναι έξω από τα σχολεία και όχι μέσα, και να συμμετέχουν στην πενθήμερη απεργία της ΟΛΜΕ!».
 
Η κατάσταση στα σχολεία της Τριφυλίας
Για τη νέα σχολική χρονιά, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, αφού είπε ότι «ξεκινάει στο Δήμο Τριφυλίας με πολύ λιγότερα προβλήματα απ’ ό,τι οι προηγούμενες», επισήμανε: «Κατ’ αρχάς, έχουμε τη χαρά να λειτουργεί το νέο Λύκειο Φιλιατρών, στο καινούργιο κτήριο που ολοκληρώθηκε και είναι πια πανέτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές του. Επίσης, ένα ευχάριστο γεγονός είναι ότι έχει δημοπρατηθεί ήδη το 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης οι μελέτες για το Γυμνάσιο της Κυπαρισσίας και το Γυμνάσιο – Λύκειο των Γαργαλιάνων. Παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει σε πολλά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, όπως στα Δημοτικά Σχολεία των Γαργαλιάνων, όπου λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα τουαλετών και περιβάλλοντος χώρου, ενώ έγιναν επισκευαστικές παρεμβάσεις σε διάφορα κτήρια και η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί. Αύριο (σ.σ. σήμερα) κλιμάκιο του Δήμου με τον υπεύθυνο Παιδείας και μηχανικό θα κάνει μία βόλτα σε όλα τα σχολεία που οι διευθυντές τους έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα, προκειμένου κι αυτά να αντιμετωπιστούν. Είμαστε εδώ, μέσα στη συγκεκριμένη διαδικασία που υπάρχει, την οικονομική και την κοινωνική και τη συγκυριακή στα θέματα της εκπαίδευσης, να σταθούμε δίπλα, κυρίως στα παιδιά που αποτελούν τον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας, Γιάννης Μερκούρης, σε δηλώσεις του για την κατάσταση των σχολείων σημείωσε: «Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Τριφυλίας είναι η εξής: Τα διδακτήρια, την ευθύνη των οποίων έχει ο Δήμος, βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, τα σχολικά εγχειρίδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των μαθητών, οι ελλείψεις προσωπικού που παρουσιάζονται στα σχολεία κυρίως Α/θμιας Εκπαίδευσης, σύντομα, με ευθύνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του νομού, θα καλυφθούν, οι καθαρίστριες ορισμένου χρόνου, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Β/θμιας Εκπαίδευσης, σύντομα θα βρίσκονται στις σχολικές μονάδες και, τέλος, η μεταφορά των μαθητών, ευθύνη της Περιφέρειας, ευελπιστούμε, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του ΚΤΕΛ, ότι τις επόμενες μέρες με την εκτέλεση των απαραίτητων δρομολογίων θα ομαλοποιηθεί».