Συνεχώς αυξάνονται οι αιτήσεις για πλειστηριασμούς και στην Καλαμάτα


Αύξουσα είναι η πορεία των δεικτών στις αιτήσεις πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων που κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Ωστόσο, αυτό που φοβούνται δικαστικοί και νομικοί κύκλοι είναι η «έκρηξη», με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις, στην περίπτωση που από το τέλος του έτους γίνει έστω και μερική άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
 
Αυξάνουν συνεχώς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση άρχισε να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των πλειστηριασμών και των εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Μετά το 2010, οπότε εφαρμόσθηκε η απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, τα νούμερα αλλάζουν και μειώνονται.
Ωστόσο, αυτό είναι εικονικό, αφού η απαγόρευση απλώς συγκράτησε τις προθέσεις τραπεζών και εταιρειών που διεκδικούν οφειλές. Εντούτοις, οι χρονιές της οικονομικής κρίσης, παρά την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, δείχνουν αύξηση των πλειστηριασμών και των αναγκαστικών κατασχέσεων.
Κατά τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, το 2008 καταγράφηκαν 272 πλειστηριασμοί και εκθέσεις αναγκαστικής κατάσχεσης κινητών και ακινήτων. Το 2009 εκτοξεύθηκαν στις 374 και το 2010 έγιναν 347. Το 2011 το πρόγραμμα πλειστηριασμών και εκθέσεων αναγκαστικής κατάσχεσης του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας περιλάμβανε 272 εγγραφές, ενώ για το 2012 συνολικά 191 εγγραφές.
Το 2012, μέχρι τέλος Αυγούστου, για πλειστηριασμούς και αναγκαστικές κατασχέσεις είχαν γίνει 123 εγγραφές. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φέτος, δηλαδή από τις αρχές του 2013 έως και τον Αύγουστο, έγιναν 146 εγγραφές.
 
Θα ήταν περισσότερα
Ο «τοίχος» απαγόρευσης εκποίησης της πρώτης κατοικίας συγκρατεί ένα τεράστιο «κύμα» πλειστηριασμών, που θα μετατραπεί εύκολα σε τσουνάμι, συμπαρασύροντας και καταστρέφοντας πολλά νοικοκυριά, σε περίπτωση άρσης.
Στα παραπάνω στοιχεία πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και με προσωρινές διαταγές έχουν πετύχει αναστολή κάθε εκτελεστικής διαδικασίας. Έτσι μπλοκάρεται και από αυτή την πλευρά το σύστημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη