Συρρικνώνονται τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Καλαμάτα

Συρρικνώνονται τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Καλαμάτα

Αρχή γίνεται με αυτά που ανήκουν στον Όμιλο Πειραιώς
 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Ένα τραπεζικό κατάστημα κατά μέσον όρο θα κλείνει κάθε μέρα έως το τέλος του 2014, καθώς οι τράπεζες υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης του δικτύου και μείωσης του λειτουργικού τους κόστους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσωπικού.
Αυτή την περίοδο διακόπτουν τη λειτουργία τους δύο με τρία υποκαταστήματα την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα σχέδια αναδιάρθρωσης θα έχουν ολοκληρωθεί το 2017. Αυτά αφορούν και υποκαταστήματα της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου που βρίσκεται στην οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού και έχει περάσει πλέον στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς. Σειρά θα πάρει το υποκατάστημα της Cyprus Popular στην ίδια οδό, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμα η τύχη του κτηρίου που στεγάζεται σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς στην Αριστομένους, αλλά και του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Ιστορικό Κέντρο.
Εκείνο που πρόκειται να παραμείνει στη θέση του είναι το κτήριο της ΑΤΕ στη Σιδηροδρομικού Σταθμού, το οποίο είναι και ιδιόκτητο.
«Αυτή την περίοδο», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, «διακόπτουν τη λειτουργία ακόμα και δύο καταστήματα σε ημερήσια βάση σε όλη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα γίνει τη διετία 2013-2014, ενώ θα ακολουθήσουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στη συνέχεια για τον εξορθολογισμό του δικτύου».
Το μέγεθος και το εύρος των συγχωνεύσεων που έγιναν στη χώρα δεν έχει προηγούμενο: μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών έχουν «σβήσει» από το χάρτη 11 τράπεζες. Η Εμπορική Τράπεζα έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Έτσι, σήμερα στην Αθήνα και σε πόλεις της περιφέρειας είναι σύνηθες σε ένα δρόμο να βρίσκονται δυο τρία ή και περισσότερα καταστήματα της ίδιας τράπεζας.
Πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο διαθέτει ο Όμιλος Πειραιώς, που στο τέλος του πρώτου τριμήνου αριθμούσε 1.300 σημεία, εκ των οποίων τα 480 στην περιοχή της Αττικής. Ακολουθεί η Alpha Bank με 730 καταστήματα, ενώ το δίκτυο της Eurobank μετά την απόκτηση του ΤΤ φτάνει τα 630 σημεία. Το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας αριθμεί τα 500 σημεία.
Ανάλογη μείωση, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%, θα γίνει και σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν στην υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων -ήδη ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Ομίλου Πειραιώς όπου συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι-, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν οι άλλες μεγάλες τράπεζες.
Μέσω του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης η Εθνική επιδιώκει τη μείωση των εργαζομένων κατά 2.000 άτομα, ενώ περίπου 800 άτομα αναμένεται να αποχωρήσουν μέσω αντίστοιχου προγράμματος από την Eurobank.