«Φουλ» οι μηχανές στο Ειρηνοδικείο για τις αιτήσεις των υπερχρεωμένων

«Φουλ» οι μηχανές στο Ειρηνοδικείο  για τις αιτήσεις των υπερχρεωμένων

«Φουλ» τις μηχανές έχει βάλει το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, προκειμένου να καθαρογραφούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όσο για τις τρεις νέες αποφάσεις, δυο είναι θετικές και μία απορριπτική.
Στις δύο θετικές αποφάσεις ρυθμίζονται χρέη και η κύρια κατοικία εξαιρείται, ακόμα κι όταν είναι συνδεδεμένη με στεγαστικό δάνειο, αρκεί να τηρηθεί η ρύθμιση του Δικαστηρίου. Η τρίτη αίτηση απορρίφθηκε, γιατί ενώ ο οφειλέτης σταμάτησε να εξυπηρετεί τα δάνειά του προς τις τράπεζες, εντούτοις μέσω του μισθού του εξυπηρετούνταν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 
Θετικές αποφάσεις
Η πρώτη απόφαση αφορά 44χρονο συνταξιούχο λόγω αναπηρίας 80%, με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος λαμβάνει σύνταξη 615 ευρώ το μήνα. Η κόρη του είναι φοιτήτρια και της δίνει 150 ευρώ το μήνα.
Τα έξοδα διαβίωσής του είναι 790 ευρώ το μήνα, ενώ διαμένει με συγγενικό του πρόσωπο και μοιράζονται τα έξοδα του σπιτιού. Δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και από τις αρχές του 2011 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τα χρέη του προς δύο τράπεζες, τα οποία συνολικά είναι 30.255,65 ευρώ.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή του, ρυθμίζοντας τα χρέη του επί μια 4ετία, καταβάλλοντας κάθε μήνα 97,73 ευρώ. Με την πάροδο της τετραετίας θα έχει καταβάλει και στις δύο τράπεζες 4.685,82 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1/7 της οφειλής του.
Η δεύτερη θετική απόφαση αφορά 53χρονη τρίτεκνη, η οποία είναι συνταξιούχος από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με σύνταξη 1.000 ευρώ. Η ίδια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο σύζυγός της είναι άνεργος εδώ και 3 χρόνια.
Τα τρία τους παιδιά, αν και ενήλικα, μένουν μαζί τους, καθώς λόγω κρίσης δε βρίσκουν δουλειά. Το κόστος διαβίωσης της οικογένειας εκτιμήθηκε στα 1.000 ευρώ.
Συνολικά οφείλει 83.772,55 ευρώ, εκ των οποίων 51.253,17 ευρώ είναι από στεγαστικό και 12.204,41 από επισκευαστικό δάνειο. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής προέρχεται από άλλα δάνεια τραπεζών.
Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εκτίμησε ότι η οικονομική της κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί. Αντίθετα, με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, επίκειται η συρρίκνωσή της. Στην κυριότητά της έχει μια ισόγεια οικία, που εκτιμήθηκε στα 40.000 ευρώ και είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας, καθώς και την ψιλή κυριότητα από ένα μικρό ελαιοπερίβολο. Μάλιστα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η εκποίησή του δε θα προσφέρει, καθώς η αξία του είναι μικρή, περίπου 3.000 ευρώ, ενώ παράγονται λάδι και ελιές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της οικογένειας.
Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται ότι η 53χρονη από το 2011 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει και αυτό δεν οφείλεται σε δόλο. Έτσι, ρυθμίζει τα χρέη της επί μια 4ετία και ορίζει για τα δύο στεγαστικά δάνεια να καταβάλει συνολικά 152 ευρώ, ενώ για τα άλλα δάνεια 49,5 ευρώ.
Τέλος, για τα διάσωση της κατοικίας, καθώς έχει προσημειωθεί για το στεγαστικό δάνειο, το δικαστήριο αποφάσισε μετά τη λήξη της 4ετίας και για 14 χρόνια να καταβάλλει μηνιαίως 202,5 ευρώ, για να αποπληρωθεί το 85% της εμπορικής αξίας. Το Δικαστήριο απάλλαξε την οφειλέτρια από το υπόλοιπο στεγαστικό δάνειο.
 
Απορριπτική

Η τρίτη απόφαση αφορά δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος εργαζόταν σε οργανισμό που έκλεισε και μετατάχθηκε σε δημόσια υπηρεσία. Η σύζυγός του είναι άνεργη και έχει ένα παιδί. Οι οφειλές του προς τρεις τράπεζες από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες είναι 63.613,38 ευρώ, ενώ από το μισθό του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρακρατεί 397,27 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο απέρριψε την αίτηση, αναφέροντας στο αιτιολογικό ότι ο αιτών επικαλείται έλλειψη χρημάτων για την αποπληρωμή όλων των χρεών του, όμως πληρώνει αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Έτσι, όπως τονίζεται, δε νοείται ειδική αδυναμία πληρωμής ενός χρηματικού χρέους και η αίτησή του απορρίφθηκε ως αβάσιμη.

Της Βίκυς Βετουλάκη