Σειρά εκδηλώσεων από το Σύνδεσμο Φιλολόγων σε συνεργασία με τη «Φάρις»

Σειρά εκδηλώσεων από το  Σύνδεσμο Φιλολόγων σε συνεργασία με τη «Φάρις»

Μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ιστορία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση «Φάρις» και τις σχολικές συμβούλους Φιλολόγων Μεσσηνίας, Δήμητρα Σταθοπούλου και Βασιλική Σακκά. Γενικός τίτλος τους: «Η ιστορία ως δραστική δύναμη στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα:
-Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διημερίδα με θέμα «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες».
Την Παρασκευή 11/10, στις 7.30 το απόγευμα στο ΔΗΠΕΘΕΚ, θα λάβει χώρα εκδήλωση με εισηγητές τους:
i) Γεώργιο Κόκκινο, καθηγητή της Ιστορίας και της Διδακτικής της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Το τραύμα του ολοκαυτώματος και η ευρωπαϊκή ταυτότητα»
ii) Οντέτ Βαρών – Βασάρ, ιστορικό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, «Εξόντωση και διάσωση: σκέψεις με αφορμή την ταινία του Β. Λουλέ»
iii) Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Μεσσηνίας, «Εμείς και «άλλοι»: η εμπειρία του ανεπαίσθητου εκφασισμού μιας κοινωνίας»
iv) Βασίλη Λουλέ, σκηνοθέτη, «Ξανακερδίζοντας το παιδικό βλέμμα».
Την επομένη το πρωί (09.00 – 14.30) θα υλοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο κινηματογραφικής γραφής ιστορικού ντοκιμαντέρ στα γραφεία του ΣΦΜ, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, από το σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, με τίτλο «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο» (Εισαγωγή).
Το απόγευμα στις 7.30, στο ΔΗΠΕΘΕΚ, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» και θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη.
Το «Φιλιά εις τα παιδιά» δεν είναι μία ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας. Γυρίστηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
 
-9 Νοεμβρίου: «Η βιομηχανική Καλαμάτα μέσα από τις εκδόσεις των ΓΑΚ και άλλες τοπικές εκδόσεις»
 
-14 Δεκεμβρίου: «Η πολιτιστική ταυτότητα της Καλαμάτας από το 19ο αιώνα έως σήμερα».
 
Το αφιέρωμα στην ιστορία θα ολοκληρωθεί με τα «Λογοτεχνικά Απογεύματα», που θα είναι αφιερωμένα στο ιστορικό μυθιστόρημα.