Βατερλό πέρυσι, αισιοδοξία φέτος από τους βενζινοπώλες για το Πετρέλαιο θέρμανσης


Επτά στους δέκα καταναλωτές την προηγούμενη χρονιά στη Μεσσηνία δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης, προκαλώντας έτσι ένα δυσβάσταχτο οικονομικό σοκ στους βενζινοπώλες, αλλά και σημαντική απώλεια τοπικών εσόδων στο Δημόσιο.
Είναι ενδεικτικό ότι εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε, συνεπικουρούμενη και από τη μείωση της κατανάλωσης στη βενζίνη, υπήρξαν εταιρείες αλλά και πρατηριούχοι που βρέθηκαν προ “του λουκέτου”.
Γενικότερα οι πωλήσεις καταβυθίστηκαν κατά 185 χιλιάδες τόνους και το Δημόσιο έχασε έσοδα από φόρους, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή είναι η άσχημη πλευρά της ιστορίας. Για φέτος τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες που μιλήσαμε, αν και υπήρξαν παλινωδίες από κυβερνητικής πλευράς μέχρι την τελευταία στιγμή.
 Όπως μας εξήγησαν, με δεδομένο ότι το επίδομα θέρμανσης θα το λάβει μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών, αλλά, συν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή, είναι σαφώς λιγότερο κοστοβόρα από πολλές άλλες, πιστεύουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ καλύτερος από τον προηγούμενο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, “αν υπάρξει συντήρηση του καυστήρα και άναμμα του καλοριφέρ με μέτρο, δεδομένου ότι ο Νομός μας έχει σχετικά ήπιο χειμώνα, θεωρούμε ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν λιγότερα, αν επιλέξουν ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο».
Η τιμή του στη Μεσσηνία πωλείται αυτή την περίοδο από 1,30 έως 1,35 ευρώ το λίτρο, ενώ, υπάρχουν και πρατήρια που τη διαθέτουν με 1,28 ευρώ.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη