Δέκα κατηγορούμενοι για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων

Δέκα κατηγορούμενοι για τη  μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Δέκα Μεσσήνιους στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας παραπέμπει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καλαμάτας για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, μετά την κατάσχεση τον Ιούνιο του 2012 δύο φορτηγών στο Μεσοπόταμο με εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.
Από τους δέκα Μεσσήνιους που παραπέμπονται, οι έξι εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι, ανάμεσά τους και εν ενεργεία αστυνομικός περιφερειακού τμήματος. Κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κακουργηματική λαθρεμπορία. Δεν κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων, όπως αρχικά είχαν παραπεμφθεί.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ορισθεί έως τέλος του χρόνου.
 
Κατηγορούμενοι
Σύμφωνα με το βούλευμα για πέντε από τους κατηγορούμενους στοιχειοθετούνται κατηγορίες για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων τσιγάρων που δεν έφεραν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης από την περιοχή «Λάμπες» Μεθώνης, όπου γινόταν η μεταφόρτωση από τη θάλασσα στη στεριά. Ένας εκ των πέντε κατηγορουμένων είναι ο οδηγός του ενός φορτηγού, ο οποίος τότε είχε τραπεί σε φυγή και συνελήφθη αργότερα.
Μέρος αυτών των ποσοτήτων ήταν και τα 11.756.800 λαθραία τσιγάρα που κατασχέθηκαν στα δύο φορτηγά που ελέγχθηκαν τον Ιούνιο στο Μεσοπόταμο και για τα οποία το Δημόσιο ζημιώθηκε από τη μη απόδοση φόρου με 1.943.393,57 ευρώ.
Στο βούλευμα αναφέρεται ότι το «δρομολόγιο» των λαθραίων  τσιγάρων καθόριζαν οι 5 κατηγορούμενοι, με την καθοδήγηση άλλων μελών του κυκλώματος, τα οποία παραμένουν ασύλληπτα.
 
Αστυνομικός
Σε ό,τι αφορά τον αστυνομικό, στο βούλευμα αναφέρεται ότι τουλάχιστον από τις αρχές του 2012 παρείχε άμεση συνδρομή στους πέντε πρώτους κατηγορούμενους για την τέλεση του αδικήματος της κακουργηματικής λαθρεμπορίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι όχι μόνο δεν ενημέρωσε την υπηρεσία του και δεν προέβη στη σύλληψή τους, αλλά αντιθέτως συγκάλυπτε την εγκληματική οργάνωση, ενώ διευκόλυνε την εγκληματική τους δραστηριότητα, και κυρίως τη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων, παρέχοντάς τους πληροφορίες για τις κινήσεις και τα σημεία ελέγχου των αστυνομικών δυνάμεων του νομού, προκειμένου να διέρχονται ανενόχλητα τα φορτηγά που μετέφεραν τα λαθραία τσιγάρα, όπως και για να αποφύγουν τον κίνδυνο σύλληψής τους. Μάλιστα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο αστυνομικός δημιουργούσε σε αυτούς τη βεβαιότητα ότι θα τους ενημερώσει εγκαίρως, αλλά και θα επέμβει όποτε χρειασθεί, προκειμένου να τους προστατεύσει. Παράλληλα, τους εμψύχωνε στην τέλεση των αδικημάτων αυτών και το συμβούλιο των δικαστών εκτιμά ότι χωρίς τη συμβολή του θα ήταν αδύνατη η τέλεση του αδικήματος.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι πέντε κατηγορούμενοι κατέβαλλαν στον αστυνομικό μεγάλα χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες που προσέφερε, καθώς και μέρος των λαθραίων τσιγάρων που διακινούσαν.
Ο αστυνομικός κατηγορείται ακόμα ότι μαζί με Αλβανούς πωλούσε σε τρίτους όπλα και πυρομαχικά.
 
Επαγγελματικές εγκαταστάσεις
Άλλο ένα άτομο κατηγορείται ότι διέθεσε το αγρόκτημά του στο σημείο που γινόταν η μεταφόρτωση των λαθραίων τσιγάρων από τη θάλασσα και το είχε διαμορφώσει με μηχανήματα ιδιοκτησίας του. Μάλιστα, στο βούλευμα περιγράφεται η δημιουργία επαγγελματικών εγκαταστάσεων, αφού γίνεται λόγος για διάνοιξη και διάστρωση δρόμων, πλάτους ακόμα και 8 μέτρων, για δημιουργία πλατωμάτων, ώστε να κάνουν αναστροφή οι νταλίκες, για αναβατόρια και κυλιόμενες ταινίες μεταφοράς των λαθραίων τσιγάρων από τα πλοία που τα έφερναν και προσέγγιζαν την ακτή σε ερημική τοποθεσία στη Μεθώνη προς τα φορτηγά.
Οι αστυνομικοί τότε είχαν βρει μικροποσότητες χασίς σε ορισμένους εκ των κατηγορουμένων, ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν και τρία άτομα που είχαν προμηθευτεί όπλα και πυρομαχικά από τον αστυνομικό.