Δήμος Καλαμάτας: Προχωράμε σε συνεργασία με τους Γερμανούς και… βλέπουμε


Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Χωρίς την παρουσία των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, και συνεπώς αντιλόγου, ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η πρόταση συνεργασίας με το Landkreis Schwaebisch Hall.
Συμφωνήθηκε, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου, το πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων.
Ο Π. Νίκας διευκρίνισε ότι πρόκειται περί καταρχήν πρότασης συνεργασίας και όχι για αδελφοποίηση με το Συμβούλιο Περιοχής του Schwaebisch Hall στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Περιοχής του Schwaebisch Hall, ο επικεφαλής του οποίου Gerhard Bauer είχε επισκεφθεί το Δημαρχείο στις 28 Απριλίου επικεφαλής αντιπροσωπείας, αποτελείται από 30 Δήμους και Κοινότητες, στους οποίους κατοικούν περίπου 190.000 άνθρωποι και είναι μια περιοχή ημιαστική και αγροτική, με πολλά δάση, πύργους και κάστρα, στην οποία εδρεύουν βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων, ηλεκτροτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ενώ έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (με έμφαση στους χοίρους και τις γαλοπούλες).
Ο Οργανισμός αυτός έχει ευρείες αρμοδιότητες σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαθέτει εμπειρία σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που απέφεραν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε ζητήματα καθημερινότητας και βελτίωση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Εκ μέρους της διοίκησής του, υπάρχει η βούληση να μοιραστεί την εμπειρία του σε καλές πρακτικές επί διαφόρων ζητημάτων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδος, με έμφαση στην Καλαμάτα.
Ο κ.  Νίκας τόνισε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι «για όλα τα θέματα επί των οποίων θα επιδιωχθεί συνεργασία με το Schwaebisch Hall θα προηγούνται συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει την υποχρέωση πάντοτε να θέτει στους Γερμανούς το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Όλες, δε, οι αποφάσεις θα στηρίζονται στην ισοτιμία και την εθνική αξιοπρέπεια».