Δεν έπεισαν τους κατοίκους οι κόκκινες γραμμές του Περιφερειάρχη για τα σκουπίδια (φωτογραφίες & βίντεο)

Δεν έπεισαν τους κατοίκους οι κόκκινες γραμμές του Περιφερειάρχη για τα σκουπίδια (φωτογραφίες & βίντεο)

Δεν κατάφερε να πείσει, κατά τα φαινόμενα, τους κατοίκους της Καλλιρρόης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης. Μόλις ολοκλήρωσε τη συζήτησή του μαζί τους σχετικά με την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή, οι τελευταίοι έκλεισαν το δρόμο Τσακώνας – Καλού Νερού, στον κόμβο της Καλλιρρόης, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους, αφού ήθελαν, όπως έλεγαν από την ντουντούκα, συγκεκριμένες απαντήσεις κι όχι αερολογίες.
Ο περιφερειάρχης μαζί με την αντιπεριφερειάρχη έφθασε στην περιοχή στις 4.00 το απόγευμα και επιβιβάστηκε σε αγροτικό αυτοκίνητο, προκειμένου να επισκεφθεί με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας το χώρο ιδιώτη που έχει αγοράσει η προσωρινή ανάδοχος του έργου επεξεργασίας απορριμμάτων. Εκεί, οι παριστάμενοι, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αντ. Διαγούπη, του παρουσίασαν τα μειονεκτήματα που υπάρχουν, αλλά και την επίδραση που θα έχει στο περιβάλλον η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, με σημαντικότερη από όλες τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.
 
Ενημέρωση Τατούλη
«Πιστεύω να κατάλαβε ο κ. Τατούλης πως υπάρχει θέμα και θα βοηθήσει να μη γίνει εδώ το εργοστάσιο. Ο κόσμος περιμένει να ακούσει απαντήσεις και πιστεύω ότι θα τις δώσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Διαγούπης με την επιστροφή από το χώρο, κατά την προσπάθεια ενημέρωσης των δεκάδων συγκεντρωθέντων κατοίκων.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, αφού έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Κοινότητας, άρχισε να ενημερώνει τους συγκεντρωμένους για τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως προς το καυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μοιραία, δεν άργησαν οι προστριβές μεταξύ των κατοίκων και του κ. Τατούλη, με τον τελευταίο να αναφέρει πως «δεν έχω μάθει να φυγομαχώ, να κρύβομαι. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε». Αφού μίλησε για τα πρόστιμα που απειλούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω των απορριμμάτων, άρχισε να εξηγεί τα του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Εν μέσω φωνασκιών και αντιδράσεων, είπε πως η προσωρινή ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) έχει την ευθύνη να υποβάλει δική της μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΚΑ και διευκρίνισε πως ό,τι προβλέπεται για την Καλλιρρόη, είναι ένα τμήμα του έργου.
Στο σημείο αυτό, κάτοικος διαμαρτυρήθηκε πως «είναι ανεπιθύμητοι (της ΤΕΡΝΑ), δεν έχουν κομμάτι εδώ».
Ένας άλλος κάτοικος μέμφθηκε τον περιφερειάρχη αποκαλώντας τον λαμόγιο κι επαγγελματία πολιτικό, αλλά δέχθηκε τη σφοδρή αντίδραση των υπόλοιπων παρισταμένων.
Ο κ. Τατούλης με θαυμαστή ψυχραιμία συνέχισε, λέγοντας πως η εταιρεία έχει την υποχρέωση υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και να παρουσιάσει τους χώρους που έχει βρει για το έργο, τονίζοντας πως «δεν είμαστε δεσμευμένοι με την πρότασή τους».
Ακολούθως, ανέφερε πως δε γνώριζε κάτι και πληροφορήθηκε τις εξελίξεις ευρισκόμενος στη Γερμανία, ενώ την επόμενη ημέρα ενημέρωσε δημόσια για την πρόταση της ΤΕΡΝΑ και τους χώρους που έχει προτείνει, για τρία εργοστάσια και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης.
Έτσι, ενημέρωσε ότι με βάση την πρόταση της αναδόχου θα δημιουργηθούν μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Παλιόχουνη, που θα επεξεργάζεται το 60%, και σε Καλλιρρόη και στο Δήμο Ευρώτα, που θα επεξεργάζονται το υπόλοιπο 40%, αλλά και σταθμοί μεταφόρτωσης σε Νέα Κίο και Σπαθοβούνι.
 
Ανέφερε ακόμη ότι το ΥΠΕΚΑ έχει την υποχρέωση να θέσει σε διαβούλευση την περιβαλλοντική μελέτη. Πρόσθεσε δε, ότι στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο τέθηκαν από συμβούλους «κόκκινες γραμμές» ως προς το αν υπάρχουν εγκρίσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία, τη δασική υπηρεσία, ως προς το τι θα γίνει με τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και με τα κυκλοφοριακά δεδομένα.
«Περιμένουμε τη διαβούλευση. Έως την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, αναμένουμε τη δημοσιοποίησή της. Μετά από τρεις ημέρες, οι σύμβουλοι της Περιφέρειας θα την ελέγξουν. Αν η μελέτη δε βρίσκεται στα όρια που εμείς κρίνουμε, δε θα αναγκαστείτε να προσφύγετε εσείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα το πράξουμε εμείς (ως Περιφέρεια)», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να παρέμβει, αν δεν εξεταστεί η μελέτη από τους συμβούλους της Περιφέρειας, ενώ στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η ΜΠΕ, θα πρέπει να διενεργηθεί εκ νέου ο διαγωνισμός.
Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «δε μιλάμε με την εταιρεία, είναι ο αντίδικός μας» και ξεκίνησε διάλογο με τους πολίτες.
Ο κ. Τατούλης «βομβαρδίστηκε» και ο κάτοικος Κ. Ζαφειράκης δήλωσε πως «η ΤΕΡΝΑ δεν έρχεται εδώ. Εδώ δεν πρόκειται να γίνει εργοστάσιο είτε ικανοποιηθούν οι όροι είτε όχι».
 
Δεν έπεισε
Οι απαντήσεις που έδωσε, δεν έπεισαν τους κατοίκους. Αστραπιαία, απέκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα την κυκλοφορία, φωνάζοντας συνθήματα, την ώρα που ο πρόεδρος της Κοινότητας δήλωνε στο «Θ» ότι «ο περιφερειάρχης αναλώθηκε στα ίδια πράγματα. Παίζει με μας και δε δεσμεύεται ξεκάθαρα. Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις του, το συντομότερο δυνατό».
Όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματα αντίδρασης, απάντησε πως τις όποιες αποφάσεις θα λάβει η Επιτροπή Αγώνα. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας