Δικηγορικός Σύλλογος: Δηλώστε στις τράπεζες τους λογαριασμούς μισθοδοσίας


Τα όσα πρέπει να γνωρίζουν και να κάνουν οι πολίτες, ώστε να αποφύγουν την κατάσχεση του τραπεζικού τους λογαριασμού για οφειλές προς το Δημόσιο, ανέλυσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης.
Ο κ. Μαργέλης, τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, γίνεται αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από καταθέτες εναντίον Τραπεζών σχετικά με κατασχέσεις ή συμψηφισμούς καταθέσεών τους για εξόφληση χρεών τους προς Τράπεζες, αλλά και κατασχέσεις ποσών που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.
Επίσης, ο κ. Μαργέλης τόνισε και την ανάγκη θέσπισης ορίου ακατάσχετου μισθωμάτων.
 
Δηλώστε το στις Τράπεζες
Για κατασχέσεις από το Δημόσιο, ποσών τα οποία προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί από την Τράπεζα ο περιορισμός του ακατάσχετου, ο κ. Μαργέλης διευκρίνισε ότι επιτρέπεται η κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών προς το Δημόσιο, όμως υπάρχει περιορισμός.
Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου αυτών, πάντα όμως πρέπει να μένει το ποσό των 1000 ευρώ.
«Συνήθως οι Τράπεζες δεν ερευνούν, ως ώφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην Τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα και κατάσχει το σύνολο του ποσού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δηλώσουν όλοι στις Τράπεζες ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός τους, είναι λογαριασμός μισθοδοσίας, ώστε να αποφύγουν τέτοια προβλήματα», πρόσθεσε. 
Όσον αφορά στην κατάσχεση ή συμψηφισμό καταθετικών λογαριασμών για χρέη δανειοληπτών προς Τράπεζες, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, είπε ότι  από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.
Υπογράμμισε ότι οι καταθέτες πρέπει άμεσα να κάνουν δήλωση προς εκείνη την Τράπεζα (μπορούν να επιλέξουν μόνο 1 λογαριασμό) που τηρούν λογαριασμό και θέλουν να ισχύει το ακατάσχετο, προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση ή τον συμψηφισμό.
 
Ακατάσχετο για μισθώματα
Τέλος, ο κ. Μαργέλης μίλησε και για την ανάγκη θέσπισης ορίου ακατάσχετου για μισθώματα.
Παρατήρησε ότι στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας προσέρχονται πολίτες των οποίων μοναδικό εισόδημα αποτελεί η είσπραξη μισθώματος από ακίνητο και οι οποίοι διαμαρτύρονται επειδή επιβλήθηκε, για οφειλές τους προς το δημόσιο, κατάσχεση εις χείρας του μισθωτή του συνολικού ποσού του ενοικίου που αυτοί εισπράττουν, με αποτέλεσμα να στερούνται το μοναδικό βιοποριστικό τους μέσο.
Γι’ αυτό τόνισε πως είναι απαραίτητο να καθιερωθεί με νόμο, ένα όριο ακατάσχετου από το δημόσιο των μισθωμάτων όταν αυτά αποδεδειγμένα αποτελούν το μοναδικό εισόδημα του οφειλέτη, κατά αντιστοιχία με τα όσα ισχύουν για το όριο ακατάσχετου επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων.

Της Βίκυς Βετουλάκη