Μηδενικές καταβολές σε 32χρονο άνεργο υπερχρεωμένο αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας!


 

Της Βίκυς Βετουλάκη
Μία άκρως θετική απόφαση για ρύθμιση υπερχρεωμένου νοικοκυριού εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ορίζοντας μηδενικές καταβολές σε 32χρονο άνεργο με 3 ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με την απόφαση, ο 32χρονος είναι άνεργος από το 2009 και απασχολείται περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες. Η σύζυγός του είναι επίσης άνεργη και μοναδικό εισόδημα είναι το επίδομα τριτεκνίας, ύψους 520 ευρώ ανά δίμηνο. Οι δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας, ανέρχονται στο ποσό των 800 ευρώ μηνιαίως.
Τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει είναι ένα αυτοκίνητο, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 1800 ευρώ και μια διώροφη κατοικίας 86 τ.μ. που είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας και η αξίας της εκτιμήθηκε στα 110.000 ευρώ.
Ο 32χρονος έχει λάβει δάνεια από 2 τράπεζες. Από τη μία έχει λάβει ένα στεγαστικό και δύο καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους 200.856,78 ευρώ και για το ποσό αυτό υπάρχει υποθήκη του σπιτιού. Στη δεύτερη τράπεζα από ένα καταναλωτικό δάνειο υπάρχει οφειλή 14.493,78 ευρώ.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο 32χρονος περιήλθε σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των οφειλών του χωρίς δική του υπαιτιότητα, ενώ μέχρι το 2009 που έμεινε άνεργος, εξυπηρετούσε τα δάνειά του.
Κρίνει λοιπόν ότι έχει πραγματική αδυναμία καταβολής ακόμα και ελάχιστου ποσού, λόγω ανεπάρκειας εισοδήματος, ενώ το Ειρηνοδικείο επισημαίνει πως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα βρει δουλειά, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός της δρομολογούμενης στο άμεσο μέλλον περαιτέρω μείωσης και επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και στην απασχόληση».
Έτσι, ορίζει στον 32χρονο μηδενικές καταβολές για ένα χρόνο και μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2014 που θα ξανασυζητηθεί η υπόθεσή του, εξαιρεί της εκποίησης την κύρια κατοικία, ενώ για τη διάσωσή της που είναι υποθηκευμένη, μετά από περίοδο χάριτος 4 ετών, του ορίζει να καταβάλλει για 20 χρόνια το ποσό των 389,58 ευρώ το μήνα.