Οι άφαντες διμοιρίες των ΜΑΤ του Μελιγαλά


Η κομματική ταυτότητα, αλλά και η πολιτική ιστορία της Μεσσηνίας έχει δώσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή τη σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τροφή για διάφορα σενάρια. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτά οργιάζουν και η μία «πληροφορία» διαδέχεται την άλλη.
Έτσι, αυτό που ακούγεται είναι ότι τις επόμενες ημέρες το ξετύλιγμα του κουβαριού της υπόθεσης θα φτάσει μέχρι τη Μεσσηνία, αφού αστυνομικοί της περιοχής μας φέρεται να έχουν στενή συνεργασία με τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, υπήρξαν και δημοσιεύματα για το γεγονός ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ που στάλθηκαν στο χώρο της Πηγάδας του Μελιγαλά δεν εμφανίστηκαν καν.
Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση ενός εκ των δημοσιευμάτων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επιχειρησιακά και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο τρόπος που αντέδρασε η Αστυνομία στις επιθέσεις εναντίον του δημάρχου Οιχαλίας, Φιλ. Μπάμη, συγγενών των θυμάτων, αλλά και μελών από άλλες εθνικιστικές οργανώσεις, ήταν ο καλύτερος και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» σε χθεσινό της δημοσίευμα, οι εντολές του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, ήταν διαφορετικές. Ας δούμε το κείμενο που υπογράφει ο Δ. Μητρόπουλος: «Πόσο απέχει ο Μελιγαλάς από την Κέρκυρα; “Μια άλλη θάλασσα”, όπως θα έλεγε και ο Κλαούντιο Μάγκρις, ο συγγραφέας που απαθανάτισε την Τεργέστη που βρίσκεται γεωγραφικά λίγο πιο πάνω. Πράγματι, είναι ένα άλλο πέλαγος, το Ιόνιο, που βλέπει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Δένδιας. Και όχι το Κρητικό Πέλαγος που περιβρέχει τη Μεσσηνία, όπου βρίσκεται ο Μελιγαλάς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πάει ο ίδιος στην εκλογική του περιφέρεια. Έχει μεριμνήσει, όμως, να πάνε έξι διμοιρίες των ΜAT στο μνημόσυνο για μια από τις πιο μαύρες στιγμές του Εμφυλίου. Η πολιτική προϋποθέτει διαχείριση των συμβόλων και, για την ελληνική Δεξιά, η εκδήλωση του Μελιγαλά έχει τη σημασία της. Πρέπει, λοιπόν, να περιφρουρηθεί. Εξ ου και με εντολή του υπουργού στέλνονται εκεί αστυνομικοί με πράσινες και μπλε εξαρτύσεις και όχι ένστολοι με πηλήκια.
Πού ήταν, όμως, όλοι αυτοί, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος άρπαξε από τα χέρια του τοπικού δημάρχου το μικρόφωνο; Είναι η απορία του Δένδια, όταν βρίσκεται το βράδυ στο γραφείο του, στην Κατεχάκη. Ο υπουργός ζητάει το βίντεο από τις τηλεοπτικές κάμερες, ψάχνει τα ΜΑΤ που έστειλε και δεν τα βρίσκει πουθενά. Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ αντιλαμβάνεται ότι αυτή δεν επιτελεί το έργο της, όταν βρίσκεται απέναντι στη ΧΑ στο πεζοδρόμιο.
Ο Δένδιας έχει αντίληψη του θέματος και διαμορφωμένη άποψη για το τι συμβαίνει. Αν κάποιοι από τους απλούς αστυνομικούς έχουν περάσει τη γραμμή και αισθάνονται περίπου αλληλέγγυοι με τους χρυσαυγίτες, η ιεραρχία αντιμετωπίζει τη ΧΑ με ένα μείγμα αδιαφορίας και απάθειας. Η διαλεύκανση ποινικά αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στην οργάνωση δε συνιστά προτεραιότητα για τους υψηλόβαθμούς. Είναι ένα κλίμα που περνάει από τους πάνω στους κάτω. Εξ ου και τα κενά στην αστυνόμευση, όπως αυτό στο Μελιγαλά.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης