Πολίτης Κεϊν από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Πολίτης Κεϊν από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Παρ’ότι θεωρείται κατά πολλούς η κορυφαία ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Πολίτης Κεϊν δεν παύει να αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός άπειρου 25χρονου. Στην πρώτη του δημιουργία, ο Ορσον Γούελς, νέος με εμπειρία μόνο θεατρική και ραδιοφωνική, τολμά με ένα πολυεπίπεδο αφηγηματικό κατακερματισμό  να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό αισθητικό αριστούργημα, που παραμένει άκρως επίκαιρο μέχρι σήμερα.
 

Mέσα από την εξιστόρηση της ζωής ενός μεγιστάνα του τύπου, ο Γουέλς κινηματογραφεί την ατέλεια και την απληστία της ανθρώπινης υπαρξης σαν ένα δαιδαλώδη λαβύρινθο, όπου ο μίτος της Aριάδνης κρύβεται πίσω από μια μυστηριώδη λέξη. Η απληστία και ο ωφελιμισμός εις βάρος των αληθινών συναισθημάτων σκιαγραφούνται μέσα από το εξωτερικό μεγαλείο και την εσωτερική πτώση του Πολίτη Κέϊν, αφήνοντας κληρονομιά στην παγκόσμια κινηματογραφική ανθολογία ένα σπουδαίο διδακτικό έργο για τις προτεραιότητες της ζωής.

 
Την προβολή θα συνοδεύσουν κεράσματα από τα χέρια των Sweet Greek Land και Γαστροναύτη για την έναρξη της χειμερινής σεζόν.
 
 
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΪΝ — CITIZEN KANE [1941]
Σκηνοθεσία: Orson Welles
Παίζουν:  Orson Welles, Joseph Cotten
Διάρκεια: 119 λεπτά
Χώρος Προβολής – Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας
Ώρα Προβολής — 21:15
Είσοδος — 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη — Για νέους κάτω των 18 ετών