Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απαλλάσσει ζευγάρι για πάνω από το 90% των χρεών του!


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Θετικές αποφάσεις εξέδωσε για ένα ζευγάρι Μεσσηνίων το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας όσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών του σε τράπεζες, καθώς αμφότεροι είναι στην ουσία άνεργοι.
Το ζευγάρι κατέθεσε ξεχωριστές αιτήσεις για ρύθμιση του υπερχρεωμένου νοικοκυριού τους, ενώ το δικαστήριο τους απάλλαξε από σημαντικό μέρος των χρεών τους.
 
Σημαντική απόφαση
Στην απόφαση που αφορά στην 50χρονη σύζυγο, αναφέρεται ότι είναι μακροχρόνια άνεργη χωρίς προσωπικό εισόδημα, ενώ ο σύζυγός της είναι περιστασιακά εργαζόμενος, κερδίζοντας κατά μέσο όρο 250 ευρώ μηνιαίως.
Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας κρίθηκε ότι ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, ενώ δανείζονται από τους οικείους τους για να ανταπεξέλθουν.
Η 50χρονη διαθέτει ένα σπίτι που χρησιμοποιεί η οικογένεια ως κύρια κατοικία και η αξία του εκτιμήθηκε στα 10.000 ευρώ. Από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες έχει οφειλές σε τράπεζες ύψους 8.311,26 ευρώ, ενώ είναι εγγυήτρια σε καταναλωτικό δάνειο του συζύγου της, ύψους 11.171,99 ευρώ.
Το δικαστήριο έκρινε ότι από το 2011 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και αυτό δεν οφείλεται σε δόλο. Ρύθμισε, λοιπόν, τα χρέη της και καλείται για την επόμενη τετραετία να καταβάλλει μηνιαίως στις τράπεζες 15 ευρώ συνολικά. Παράλληλα, εξαιρεί της εκποίησης την πρώτη κατοικία της οικογένειας.
Το δικαστήριο επισημαίνει στην απόφαση πως, αν τηρήσει τη ρύθμιση καθόλη τη διάρκειά της, τότε στο τέλος της 4ετίας θα απαλλαγεί από το υπόλοιπο χρέος. Ειδικότερα, μετά από 4 χρόνια θα έχει καταβάλει συνολικά 720 ευρώ και θα απαλλαγεί από το υπόλοιπο χρέος των 7.591,26 ευρώ.
 
Διαγραφή χρέους
Στην απόφαση του Ειρηνοδικείου για τον 51χρονο σύζυγο αναφέρεται ότι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει είναι ένα αυτοκίνητο, εκτιμώμενης αξίας 700 ευρώ. Έχει λάβει ένα δάνειο 11.171,99 ευρώ και έχει οφειλή για πιστωτική κάρτα ύψους 1.294,16 ευρώ. Συνολικά, οφείλει 12.466,15 ευρώ.
Επίσης το Δικαστήριο αποφάσισε για την επόμενη 4ετία να καταβάλει μηνιαίως συνολικά στις τράπεζες 15 ευρώ. Στο τέλος της 4ετίας θα έχει καταβάλει 720 ευρώ και θα διαγραφεί όλο το υπόλοιπο χρέος.