38χρονη στην Καλαμάτα απαλλάχθηκε από το 10% του στεγαστικού δανείου

38χρονη στην Καλαμάτα απαλλάχθηκε από το 10% του στεγαστικού δανείου

Της Βίκυς Βετουλάκη
Τα χρέη στεγαστικού δανείου 38χρονης ρύθμισε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, απορρίπτοντας όμως την αίτηση του πρώην συζύγου της για κοινή ρύθμιση του συγκεκριμένου δανείου.
Το Δικαστήριο ρύθμισε τη δόση και απάλλαξε την 38χρονη περίπου από το 10% του χρέους της.
 
Αυξανόμενο κόστος διαβίωσης
Την αίτηση για τη ρύθμιση είχαν καταθέσει η 38χρονη και ο 40χρονος πρώην σύζυγός της. Η γυναίκα εργάζεται ως νοσοκόμα με μισθό 800 ευρώ το μήνα και ο 40χρονος είχε εμπορική επιχείρηση, τη οποία έκλεισε στις αρχές του 2012 επειδή δεν πήγαινε καλά. Από τότε είναι άνεργος και δεν έχει κανένα εισόδημα.
Έχουν ανήλικο παιδί, την επιμέλεια και φροντίδα του οποίου έχει αναλάβει η 38χρονη. Μαζί με το παιδί διαμένουν σε σπίτι ιδιοκτησίας της και οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης είναι και για τους δύο (μητέρα – παιδί) 650 ευρώ.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η οικονομική κατάσταση της γυναίκας δεν μπορεί να βελτιωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, ενώ για το 40χρονο, ότι η οικονομική του κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αν βρει δουλειά.
 
Ρύθμιση
Από κοινού έλαβαν δύο στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 81.128,14 ευρώ, βάζοντας υποθήκη το σπίτι. Το Ειρηνοδικείο, αποφαίνεται ότι η 38χρονη από τέλος του 2011 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των χρεών της, χωρίς αυτή να οφείλεται σε δόλο. Αντίθετα, απορρίπτει τη σχετική αίτηση του 40χρονου, κρίνοντας πως όσο είχε την εμπορική ιδιότητα δεν αποδείχτηκε ότι εξυπηρετούσε κανονικά τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Επίσης, για την 38χρονη, κρίθηκε πως ένα μικρό οικόπεδο και ένα αυτοκίνητο δεν θα προσφέρουν τίποτα με την εκποίησή τους και τα εξαίρεσαν.
Έτσι, το δικαστήριο προχώρησε σε ρύθμιση μόνο για τη γυναίκα. Ειδικότερα αποφάσισε μετά την έκδοση της απόφασης και επί μια 4ετία να καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 100 ευρώ. Ακολούθως, για τη διάσωση της κατοικίας, μετά την παρέλευση της 4ετίας θα ξεκινήσει πληρωμή για 20 χρόνια με ποσό 283,33 ευρώ το μήνα.
Για το ποσό των δανείων που απομένει, το δικαστήριο απαλλάξε την 38χρονη.