Ανά περιοχή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Απόφαση ανά ιδιαιτερότητα περιοχής θα εκδώσει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Χθες το μεσημέρι, ο κ. Αλευράς πραγματοποίησε και την τελευταία συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να στείλει υπογεγραμμένη την απόφασή του στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με νέο νόμο, πρέπει οι αντιπεριφερειάρχες όλης της χώρας να εκδώσουν απόφαση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, την οποία θα κοινοποιήσουν στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έως και τις 8 Νοεμβρίου.
 
Καταγραφή απόψεων
Σε συνέντευξη Τύπου χθες για το όλο θέμα, ο κ. Αλευράς είπε πως το προηγούμενο διάστημα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Εμπορικούς Συλλόγους, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ έγινε καταγραφή και ανταλλαγή απόψεων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
«Την προηγούμενη βδομάδα ολοκληρώθηκε η αποστολή από όλους τους φορείς των απόψεών τους εγγράφως προς την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση της απόφασης που θα υπογράψω και θα στείλω στον αρμόδιο υπουργό. Εκτός από τις απόψεις των Συλλόγων και των φορέων, θα λάβω υπ’ όψιν και την οικονομική κατάσταση που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, την ύφεση που έχει περιορίσει τη ζήτηση και υπάρχει υποκατανάλωση προϊόντων και, βέβαια, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
 
Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες
Όπως διευκρίνισε ερωτώμενος, είναι διαφορετικά τα αιτήματα από κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, από το Δήμο Δυτικής Μάνης υπάρχει αίτημα για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όλο το χρόνο. Σε άλλες περιοχές έχει ζητηθεί αυτό να εφαρμόζεται μόνο τους 3 θερινούς μήνες και σε άλλες να είναι ανοικτά συγκεκριμένες Κυριακές του χρόνου, που να μην ξεπερνούν τις 4-5.
Σε ό,τι αφορά την Καλαμάτα, ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι η άποψη του Εμπορικού Συλλόγου είναι ξεκάθαρα αντίθετη με τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.
«Σκοπός μας, πάντως, είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν συγκερασμός των θέσεων και των προτάσεων των συλλόγων, και με τα κριτήρια που ανέφερα θα πάρουμε την απόφαση, που θα είναι επ’ ωφελεία και της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Αλευράς.