Διαφορές προτιμήσεων υποψηφίων ανάμεσα σε περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ

Διαφορές προτιμήσεων υποψηφίων ανάμεσα σε περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ

Για να τελειώσουμε την ανάλυση των προτιμήσεων των υποψηφίων σχετικά με τις διαφορές κέντρου και περιφέρειας, σήμερα θα δούμε κατά πόσο αυτή η διαφορά επαληθεύεται στις προτιμήσεις των υποψηφίων για τα πανεπιστημιακά Τμήματα Μαθηματικών. Δε συμπεριλάβαμε σε αυτά τα Τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ούτε τα Τμήματα Στατιστικής.
Για τα τμήματα παρουσιάζουμε κατά σειρά τον αριθμό των υποψηφίων που τα δήλωσαν ως 1η επιλογή, τον αριθμό των επιτυχόντων που τα δήλωσε ως 1η επιλογή και το ποσοστό όσων τα δήλωσαν ως 1η επιλογή και πέρασαν σε αυτά. Περιοριζόμαστε σε υποψηφίους του 90% που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.
         
Τμήματα Μαθηματικών   
Α/Α Πόλη        1η υποψήφιοι    1ηεπιτυχόντες     Ποσοστό (%)
1   ΑΘΗΝΑ                 504                  161                       31,9
2   ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   469                   99                        21,1
3   ΠΑΤΡΑ                  127                   52                        40,9
4   ΙΩΑΝΝΙΝΑ            118                  46                          38
5   ΣΑΜΟΣ                    55                  7                            12,7
 
Διαπιστώνουμε και πάλι τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη περιφέρεια. Μάλιστα, ανάμεσα στα περιφερειακά τμήματα η Σάμος βρίσκεται αρκετά πιο κάτω σε σχέση με την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Αλλά η έκπληξη βρίσκεται στα ποσοστά επιτυχίας, όπου την 1η θέση κατέχει η Σάμος με το μισό σχεδόν ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με τη 2η θέση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.
Επίσης, η Αθήνα απέχει αρκετά από αυτές τις 2 πόλεις έχοντας πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με τμήματα που είχαμε δει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις.
Όλα αυτά δείχνουν πόσο διαφορετικά συμπεριφέρεται κάθε τμήμα όταν βρίσκεται στο κέντρο ή την περιφέρεια, αλλά και όταν βρίσκεται σε διαφορετικές περιφερειακές πόλεις, κάτι που είναι χρήσιμο να έχουν υπόψη οι υποψήφιοι κατά την επιλογή τμημάτων. 

Του Δημητρίου Πατσόπουλου
Μαθηματικού- Υπεύθυνου σπουδών του φροντιστηρίου ΔΙΑΚΡΙΣΗ