Εγείρουν υποψίες στους γιατρούς οι αγορές μηχανημάτων χωρίς να υπάρχουν άτομα να τα χειριστούν (βίντεο)

Εγείρουν υποψίες στους γιατρούς οι αγορές μηχανημάτων χωρίς να υπάρχουν άτομα να τα χειριστούν (βίντεο)

Στάση εργασίας έκαναν χθες γιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα για τις τεράστιες ελλείψεις του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Για την όλη κατάσταση μας μίλησαν ο πρόεδρος των εργαζομένων, αλλά και η γραμματέας των ειδικευμένων γιατρών.
 
Λευτέρης Πουρνάρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
«Πραγματοποιούμε σήμερα μόνοωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές αλλαγές που έρχονται στην υγεία, με αφορμή την απεργία που οργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματά μας, που δεν είναι μόνο αιτήματα των εργαζομένων, αλλά και του ίδιου του λαού.
Είναι μια αντίσταση σε μια πολιτική η οποία επιδεινώνει την κατάσταση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, μια πολιτική που φέρνει αυτοχρηματοδότηση και απαξίωση.
Έρχονται μέτρα, όπως το γνωστό εισιτήριο των 25 ευρώ που θα πληρώνει ο κάθε ασθενής με την εισαγωγή του, η συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα, η αυτοχρηματοδότηση σε νοσοκομεία και η έλλειψη σε προσωπικό, κάτι που βιώνει ο λαός.
Εδώ, ο μαγνητικός τομογράφος δε λειτουργεί, ενώ ο αξονικός λειτουργεί με εφημερίες από το σπίτι. Το δε ωράριο είναι εξοντωτικό για τους εργαζομένους κι αυτό έχει επιπτώσεις και στον ίδιο το λαό.
Τα μέτρα που έρχονται είναι δυσβάστακτα για τον κόσμο, αφού θα υπάρχει ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ πρόσφατα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει και απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων. Δηλαδή, θα μπορούν οι ιδιώτες να επινοικιάζουν το προσωπικό, τα κτήρια του νοσοκομείου και να χειρουργούν, ενώ με έναν τρόπο νομιμοποιεί και το φακελάκι, αφού επιτρέπει σε γιατρούς να χειρουργούν επί πληρωμή εδώ».
 
Χρυσάνθη Μάλλιου, γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών
«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και περιμένουμε να τα καταλάβει και ο κόσμος. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η υγεία του.
Εμείς, από την πλευρά των γιατρών, έχουμε τραγικές ελλείψεις. Από το Δεκέμβριο, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, δε θα πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αυτό είχε ξανασυμβεί τον Αύγουστο, όπως και το Σεπτέμβριο.
Τα πράγματα είναι τραγικά. Είναι παράλογο να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία. Αυτό συμβαίνει, γιατί δε γίνονται προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καθώς γιατροί παίρνουν σύνταξη. Το ΕΣΥ είναι ένα ζωντανό σύστημα και οι γιατροί και αρρωσταίνουν και συνταξιοδοτούνται, αλλά και φεύγουν για άλλους λόγους, και αφού δε γίνονται μόνιμες προσλήψεις, παραμένουν τα κενά. Οι δε επικουρικοί αργούν πολύ να έρθουν, όμως και αυτοί φεύγουν σε ένα χρόνο. Επίσης, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς να έρθουν ως επικουρικοί, αφού είναι πολύ δύσκολο για ένα μισθό 1000 ευρώ να ξεκινήσει ο άλλος να έρθει στην Καλαμάτα. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες κλινικές, όπως και στην παιδιατρική, που υπάρχουν 3 γιατροί με 10 εφημερίες το μήνα. Τεράστιο θέμα υπάρχει και στο ακτινολογικό, στον αξονικό τομογράφο, αλλά και στο μαγνητικό. Βγαίνουμε και πανηγυρίζουμε ότι έχουμε πάρει καινούργια μηχανήματα, αλλά δεν έχουμε τεχνολόγους να τα δουλέψουν. Στις απογευματινές βάρδιες, όπως και τις βραδινές του Σαββατοκύριακου, ο τεχνολόγος δεν είναι στο νοσοκομείο και έρχεται από το σπίτι του, με ό,τι συνεπάγεται αυτή η αργοπορία για τον ασθενή.
Τελευταίο περιστατικό είναι οι πανηγυρισμοί για το καινούργιο μηχάνημα laser. Είναι θετικό που έρχονται μηχανήματα, όμως ποιος θα τα δουλέψει αφού το συγκεκριμένο χρειάζεται και αναισθησιολόγο;
Όλα αυτά εγείρουν υποψίες, αφού, από τη μια, εξοπλίζουμε τα νοσοκομεία με έναν καταπληκτικό εξοπλισμό και, από την άλλη, δεν έχουμε τεχνολόγους, γιατρούς, νοσηλευτές».
Π.Μπ.  

http://youtu.be/5joYFHmWoPQ

http://youtu.be/VUVJ33V1Cms