Η Κυριακή διχάζει τους εμπόρους, τα περισσότερα καταστήματα κλειστά, ενώ ξεκίνησε η εκπτωτική περίοδος


Περισσότερο ως πείραμα παρά ως «καταναλωτική ευωχία» πρόκειται να λειτουργήσει το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ από την Παρασκευή άρχισε η φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου.
Εκτός από την κατηγορία των πολυκαταστημάτων – κυρίως οι επιχειρήσεις που ανήκουν στη δύναμη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)-, που επί χρόνια επιδίωκαν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ένα σημαντικό μέρος του εμπορικού κόσμου είναι αρκετά διστακτικό, ενώ στην πλειοψηφία του είναι αρνητικό. Αν και στις περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης οι εμπορικοί σύλλογοι προτρέπουν τα μέλη τους να ανοίξουν τα καταστήματά τους, το 63% των εμπορικών συλλόγων της χώρας είναι αρνητικό σε αυτή την εξέλιξη.
Στη Μεσσηνία, όπως έχει αποφασίσει το σύνολο σχεδόν των διοικητικών συμβουλίων των εμπορικών συλλόγων, τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Παράλληλα, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας έχει κηρύξει απεργία για σήμερα.
 
Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Σχετικά η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λ. Ψηλάκη, σημείωσε στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών του ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρόνο να ψωνίσει, αλλά ότι δεν έχει χρήματα. Το άνοιγμα και άλλων Κυριακών, κατά την ίδια, «θα επηρεάσει τις οικογενειακές και εργασιακές μας σχέσεις, αφού θα μιλάμε για δουλεία και όχι για δουλειά».
 
Εμπορικοί Σύλλογοι Τριφυλίας
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα εμπορικά καταστήματα της Τριφυλίας. Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, δια των τοπικών του εμπορικών συλλόγων, έχει αποφασίσει να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ αντίθετα ανοιχτά θα είναι τα πολυκαταστήματα γνωστών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας ομόφωνα έλαβε απόφαση τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά και οι άνθρωποί του έχουν ενημερώσει σχετικά τους επαγγελματίες της Κυπαρισσίας. Όπως, δε, εκτιμούν, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά!
Στα Φιλιατρά, η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων δε δείχνουν πρόθυμοι να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, αλλά δεν αποκλείεται κάποιοι συνάδελφοί τους να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στους Γαργαλιάνους, με τους περισσότερους επαγγελματίες, πάντως, να είναι αποφασισμένοι να μην ανοίξουν.
«Το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι οι μέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Με τα χαράτσια και τα μέτρα, δε μένουν χρήματα διαθέσιμα στον κόσμο για αγορές, κι αφού δεν υπάρχουν χρήματα και ρευστότητα, όσες μέρες και όσες ώρες περισσότερες και να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, κίνηση δε θα υπάρξει. Δε λύνει το πρόβλημα το άνοιγμα τις Κυριακές. Αντίθετα, αυξάνει το λειτουργικό κόστος και δεν προσφέρει τίποτα. Πιο πολλά προβλήματα θα μας δημιουργήσει το άνοιγμα τις Κυριακές. Όταν ο πολίτης έχει χρήματα διαθέσιμα, βρίσκει και μέρες και ώρες να κυκλοφορήσει και να ψωνίσει», τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Και συμπλήρωσε: «Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Τριφυλίας αποφασίσαμε να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα για όλες τις Κυριακές που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Βέβαια, δε μας φοβίζει το καινούργιο που έρχεται, αλλά μας οργίζει ότι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς! Επαναλαμβάνω, δε λείπουν οι μέρες για να ψωνίσει ο κόσμος, αλλά τα χρήματα. Ο κ. Σκορδάς νομίζει ότι ζούμε στη Ζιμπάμπουε. Δεν είναι τα πράγματα έτσι…».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Νίκος Φάμπας, σημείωσε: «Όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, αφού αυτή, η κυβέρνηση, έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, θα ανοίγουν κάποια καταστήματα κάποιες Κυριακές το χρόνο. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε ως ένα μέτρο αντίδρασης. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, να καθόμαστε συνέχεια εμείς και να λειτουργούμε τα καταστήματα. Δεν προσφέρει κάτι αυτό. Μεγαλώνουν τα έξοδα και αυξάνει το λειτουργικό κόστος. Ούτε τα μικρά μαγαζιά που λειτουργούμε μόνοι μας μπορούμε να ανοίγουμε ούτε και τα καταστήματα με κάποιους υπαλλήλους. Είναι μεγάλο πρόβλημα για τα εμπορικά καταστήματα. Δυστυχώς, αυτοί που αποφασίζουν το μόνο που κοιτάζουν είναι το συμφέρον των πολυκαταστημάτων. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή την κατάσταση. Όμως, ό,τι ψηφίζεται στην Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχει κυβέρνηση πλέον στην Ελλάδα αλλά αποφασίζουν κάποιοι άλλοι, ισχύει και παραμένει!».
 
«Η γκρίνια θα ξεχαστεί» ευελπιστεί το υπουργείο
Στον αντίποδα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Θανάσης Σκορδάς, στους οποίους ανήκει η πρωτοβουλία, ελπίζει ότι η εξέλιξη της Κυριακής μπορεί να αποτελέσει την «πρόβα τζενεράλε» για την ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού του Σαββατοκύριακου (city breaks), σημειώνοντας ότι τα κέντρα των πόλεων της Ευρώπης αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Έτσι, θεωρούν ότι «η γκρίνια θα ξεχαστεί».
Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένουν τις αποφάσεις των κατά τόπους αντιπεριφερειαρχών για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα (κάτω από 250 τ.μ.), εκτός από τις επτά Κυριακές – που αφορά το σύνολο του εμπορίου – στις περιόδους εκπτώσεων, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, που έχουν θεσπιστεί με νόμο, αλλά και προαιρετικά.
Στην προκειμένη περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δίνει προθεσμία τριών μηνών στους αντιπεριφερειάρχες να εκδώσουν τις προαναφερόμενες αποφάσεις, ενώ προβλέπει και πειθαρχικές ποινές στις περιπτώσεις που η προθεσμία παρέλθει χωρίς να εκδοθούν.
 
ΕΣΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει αποφασίσει να ανοίξει την Κυριακή, το 63% είναι αρνητικό, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.
Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει η ΕΣΕΕ, οι έμποροι καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ, τόσο στην αρχική όσο και στη μετά την έκπτωση αξία του προϊόντος. Είναι προφανές ότι «κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για “μία τιμή – χαμηλή τιμή”» όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στο φαινόμενο των εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων» με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.
Όπως είναι γνωστό, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία καθιερώθηκαν δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, για να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με καλύτερες τιμές κατά τη διάρκεια της σεζόν και να ενισχυθεί η αγοραστική κίνηση.
Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι προσδιορίστηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι τακτικές εκπτώσεις διαρκούν το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου ως το τέλος του Φεβρουαρίου και το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την παλιά και τη νέα τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
            Ηλίας Γιαννόπουλος