Η υγεία νοσεί και κατεβαίνει πάλι στους δρόμους (φωτογραφίες και βίντεο)

Η υγεία νοσεί και κατεβαίνει  πάλι στους δρόμους (φωτογραφίες και βίντεο)

Ξαναβγήκαν χθες στο δρόμο και, μάλιστα, αυτή τη φορά στην εθνική οδό, εργαζόμενοι αλλά και γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 10.00 το πρωί, οπότε, αφού οι εργαζόμενοι απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, έκλεισαν την εθνική οδό για περίπου 15 λεπτά.
Παράλληλα με τον αποκλεισμό μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς, ενώ τους προέτρεπαν να βγουν από τα αυτοκίνητά τους και να σταθούν δίπλα τους στον αγώνα. Ένας αγώνας που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και θα συνεχιστεί και την άλλη εβδομάδα, αφού από τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο των τακτικών ιατρείων και των διοικητικών υπηρεσιών.
Η χθεσινή διαμαρτυρία έγινε με αφορμή πληροφορίες που λένε ότι οι 13 οδηγοί των ασθενοφόρων «θα βγουν» σε διαθεσιμότητα. Αν συμβεί αυτό, θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με τους οδηγούς, πλέον οι ασθενείς δε θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται από και προς το νοσοκομείο με ασθενοφόρα ή να διακομίζονται στην Αθήνα. Έτσι, θα αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιώτες που κάνουν αυτή τη δουλειά με υψηλό κόστος.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό: οι οδηγοί έκαναν και τους νοσοκόμους, αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα στη μεταφορά να υπάρχει νοσοκόμος, κάτι που πολλές φορές ήταν επικίνδυνο για τους ασθενείς, ενώ μια φορά αποδείχθηκε μοιραίο.
Πλέον υπάρχει ανασφάλεια αν θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα μετακινηθούν σε άλλο πόστο, ενώ επικρατεί προβληματισμός για οδηγούς που είναι σε αυτή τη θέση περίπου 30 χρόνια. Όταν, δε, διορίστηκαν, αρκούσε η υποχρεωτική εκπαίδευση ως προσόν.
Τέλος, δήλωσαν αποφασισμένοι να φωνάξουν και να βγουν στο δρόμο, αλλά, κυρίως, να ενημερώσουν τον κόσμο, αφού, όπως πιστεύουν, είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο, μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει, ενώ θεωρούν ότι έρχεται η σειρά κι άλλων.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

http://youtu.be/RoUTwoMi_m4

http://youtu.be/hKJ1-XYER9A