Θα μείνουν αμάζευτες οι ελιές εξαιτίας του εργόσημου;

Θα μείνουν αμάζευτες οι ελιές  εξαιτίας του εργόσημου;

Σοβαρά προβλήματα και τεράστιες συνέπειες φαίνεται να έχει στην αγροτική καλλιέργεια και παραγωγή- και στην Τριφυλία- ο νόμος για το περίφημο εργόσημο!
Κι αυτό, διότι για να πληρωθεί κάποιος εργάτης γης – αλλοδαπός ως επί το πλείστον – με εργόσημο, πρέπει να είναι και νόμιμος, δηλαδή να διαθέτει όλα τα νόμιμα έγγραφα και δικαιολογητικά για τη διαμονή του στη χώρα μας και να έχει άδεια παραμονής, ακόμα και εάν πρόκειται για Ευρωπαίο υπήκοο! Οι νόμιμοι αλλοδαποί, όμως, στη χώρα μας, από τα εκατομμύρια που την κατακλύζουν, είναι μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό, άρα πολύ λίγοι και δεν αρκούν.
Πώς θα μπορέσουν, για παράδειγμα, οι παραγωγοί να προχωρήσουν αυτή την περίοδο στην ελαιοσυγκομιδή, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια, συνδρομή, συνεργασία αλλοδαπών; Ακόμη, δε, και για Έλληνες εργάτες γης χρειάζεται το εργόσημο! Θα μείνουν αμάζευτες οι ελιές; Θα σταματήσουν οι καλλιέργειες και η παραγωγή; Τελικά, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν οι παραγωγοί τη γη τους, αφού δεν μπορούν να έχουν νόμιμα – που και οι ίδιοι θέλουν – εργάτες γης στα χωράφια τους για τις δουλειές τους;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν προχθές βράδυ σε ενημερωτική συγκέντρωση στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και τη συνεργασία του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών και του Δήμου Τριφυλίας.
Η ενημερωτική συγκέντρωση ξεκίνησε με τον πρόεδρο του Α.Σ. Φιλιατρών, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, να αναφέρεται στην πρωτοβουλία του Συλλόγου, στα ερωτήματα που υπάρχουν για το εργόσημο και στα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψη νόμιμων αλλοδαπών εργατών γης.
Στη συνέχεια, το μέλος του Συλλόγου, Τέλης Καναβός, αναφέρθηκε στο ανακύψαν πρόβλημα και σε διαδικαστικά θέματα.
Από το Α.Τ. Φιλιατρών, στα ερωτήματα των παραγωγών απάντησε ο υπαρχιφύλακας Αθανάσιος Φωτόπουλος, ενώ από το Δήμο Τριφυλίας οι αρμόδιοι υπάλληλοι Φωτεινή Στυλιανού και Γιάννης Αντωνόπουλος.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, τονίζονταν ότι το πρόβλημα είναι οξύ και ο κόσμος δε γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με το εργόσημο και τι ισχύει.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα, λέγοντας πως απαιτείται να βρεθεί λύση από την Πολιτεία, τα υπουργεία, είτε με παράταση ισχύος της «κίτρινης κάρτας» που έχουν Ευρωπαίοι υπήκοοι είτε με μετάκληση εργατών από τρίτες χώρες, για να είναι νόμιμοι στη χώρα. «Άλλως, πώς, με τόσα προβλήματα που προκαλούνται, θα συνεχίσουν οι παραγωγοί να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τη γη τους, χωρίς εργατικά χέρια συνεργατών, όπου στην περιοχή είναι στην πρωτοπορία των καλλιεργειών και της παραγωγής;» σχολίασε.
Το εργόσημο δεν είναι καινούργιο. Θεσπίστηκε και επιβλήθηκε από το 2011. Ωστόσο, οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και αρχές στα χωράφια και τις εγκαταστάσεις των παραγωγών σε περιόδους, μάλιστα, καλλιεργητικές ή συγκομιδής των προϊόντων, και τα δυσβάσταχτα πρόστιμα σε ενδεχόμενο που απασχολείται ανασφάλιστος εργάτης γης, χωρίς εργόσημο, είναι εξοντωτικά, αφού ανέρχονται σε 10.550 ευρώ για κάθε εργάτη χωρίς εργόσημο, συν όλες τις άλλες περιπέτειες με το νόμο που θα έχει να αντιμετωπίσει ο παραγωγός και, παράλληλα, το γεγονός της πρόκλησης ζημιάς στην καλλιέργεια – παραγωγή ή τη συγκομιδή των προϊόντων του!
Για να μπορέσει κάποιος παραγωγός να πληρώσει τον εργάτη γης που απασχολεί με εργόσημο, πρέπει ο εργάτης – που όλοι οι εργάτες γης πλέον είναι αλλοδαποί – να είναι νόμιμος στη χώρα μας, να έχει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ακολούθως άδεια εργασίας. Για να βγάλει, δε, κάποιος νόμιμος αλλοδαπός άδεια εργασίας, όπως ειπώθηκε, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30 εργόσημα. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εξωπραγματικό. Πώς κάποιος αλλοδαπός που έρχεται στη χώρα μας για ένα μήνα, για την ελαιοσυγκομιδή, να έχει 30 εργόσημα; Δε γίνεται!
Όπως τονίστηκε, οι αλλοδαποί που είναι νόμιμοι στη χώρα μας και διαθέτουν όλα όσα ο νόμος προβλέπει για να μπορούν να πληρωθούν με εργόσημο, είναι πολύ λίγοι και δεν επαρκούν.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, όταν πρόκειται για αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν καν χαρτιά για το ποιοι είναι, κάποια ταυτότητα ή έγγραφα με τα προσωπικά τους στοιχεία, ή έχουν πλαστά χαρτιά!
Πλαστά χαρτιά, βεβαίως, μπορεί να έχει και κάποιος ο οποίος είναι από χώρες της Ευρώπης, π.χ. να είναι αλλοδαπός απ’ τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία. Πώς μπορεί ο παραγωγός να ξέρει αν τα χαρτιά του είναι πλαστά; Να πηγαίνουν μαζί στο Α.Τ. για διασταύρωση και εξακρίβωση, είναι μια κάποια λύση, ειπώθηκε. Εάν ο αλλοδαπός αρνηθεί; Εάν, για τον οιονδήποτε λόγο, φύγει; Θα μείνει χωρίς εργάτη ο παραγωγός. Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος ελαιοσυγκομιδής. Μπορεί ο κάθε παραγωγός το πρωί που βρίσκει εργάτες για τις ελιές του να ψάχνει τα χαρτιά των αλλοδαπών, να πηγαίνουν στα Α.Τ., να βγάζουν για τον αλλοδαπό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άδεια εργασίας; Πότε να γίνουν όλα αυτά; Θα έχει τελειώσει η ελαιοσυγκομιδή και ο κόσμος θα χάνεται με τη χαρτούρα και τις διαδικασίες.
Αυτά και πολλά άλλα επεσήμαναν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας, τονίζοντας πως το μέτρο αυτό, με το εργόσημο, από τη μία είναι καλό και το θέλουν, αλλά από την άλλη θα έπρεπε η Πολιτεία να έχει εξασφαλίσει τον αναγκαίο και απαιτούμενο αριθμών νομίμων αλλοδαπών, για να μπορέσουν να τους απασχολήσουν στα χωράφια και τις καλλιέργειές τους.
Πολλές διαμαρτυρίες ακούστηκαν και για το γεγονός ότι τα εργόσημα, για να τα προμηθευτούν οι παραγωγοί, πρέπει να τα πληρώσουν μετρητοίς. Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν και έγινε δεκτή από το σύνολο των παραγωγών, ήταν να δώσει το κράτος, έστω και μικρής διάρκειας, άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς, για να μπορούν να απασχολούνται νόμιμα, με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, άδεια εργασίας και να πληρώνονται με εργόσημο.
Τελικά, μετά από πολύωρη συζήτηση, με ερωτήσεις, απαντήσεις και προτάσεις, ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών ανέλαβε την καταγραφή και συγκέντρωση των απόψεων και προτάσεων, τις οποίες και εγγράφως, αλλά και δια της φυσικής παρουσίας εκπροσώπων του, θα θέσει υπόψη των αρμοδίων της Πολιτείας, στην κατεύθυνση να βρεθεί άμεσα λύση σωστή. Πάντως, φεύγοντας από την εκδήλωση, οι αγρότες, αν και πληροφορήθηκαν θέματα και διαδικασίες που δε γνώριζαν, ήταν μπερδεμένοι και προβληματισμένοι, επειδή το πρόβλημα με τους εργάτες γης και το εργόσημο είναι περίπλοκο και πολύπλοκο και δεν ξέρουν τι να κάνουν! Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου αναδεικνύει το ενδιαφέρον των παραγωγών της περιοχής για το θέμα, η δε συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών δείχνει πως, όντως, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Παράλληλα, αποδείχθηκε πως οι αγρότες θέλουν με τις απόψεις και τις προτάσεις τους να συμβάλουν θετικά στην επίλυσή του, για να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους!

Του Ηλία Γιαννόπουλου