Μάχη με το νερό και τις λάσπες δίπλα στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)

Μάχη με το νερό και τις λάσπες δίπλα στο κέντρο της Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)

Στην περιοχή της Λαγκάδας (στην Οδό Αθηνών) 
Κάτι από Φιλιππίνες, όπου ο τυφώνα Χαϊγιάν σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, προκαλώντας χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές, θύμιζε, σε σαφέστατα πολύ μικρότερη κλίμακα, η περιοχή της Λαγκάδας, βόρεια της οδού Αθηνών, κοντά στο παλιό νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου οι κάτοικοι ξενύχτησαν Δευτέρα προς Τρίτη, προσπαθώντας να διώξουν τα νερά από το εκεί ρέμα.
Τελικά τα κατάφεραν και χθες είχε μείνει μόνο λάσπη, που έπρεπε να απομακρυνθεί, κάτι που άρχισε να γίνεται περί τις 12.00 το μεσημέρι με την άφιξη ενός χωματουργικού μηχανήματος.
Η ιδιαιτερότητα της περιοχής έγκειται στο ότι βρίσκεται χαμηλότερα από την οδό Αθηνών, με αποτέλεσμα τα όμβρια να μην μπορούν να βρουν διέξοδο και να «εγκλωβίζονται». Έτσι, όσο αυξάνει ο όγκος του νερού, τόσο ανεβαίνει και η στάθμη του, τα σημάδια της οποίας αποτυπώνονται εύγλωττα στα κτήρια.
Όπως μας είπαν περίοικοι, η 5η πάροδος Αθηνών (εκεί είναι το σημείο που υπάρχει πρόβλημα) βάσει του σχεδίου πόλης προβλέπεται, ως οδός, να ενώνεται με την Αθηνών, έχοντας όλες τις απαραίτητες υποδομές απορροής ομβρίων, ενώ ένα ασφαλτοστρωμένο πάρκινγκ που βρίσκεται «πρόσωπο» με την Αθηνών, αναφέρεται ως πάρκο. 
 
Οι κάτοικοι
Με ένα τεράστιο πλαστικό φτυάρι ο Δημ. Καψοκαβάλης προσπαθούσε να καθαρίσει τη λάσπη που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή του σπιτιού του. «Είναι συνηθισμένο αυτό το φαινόμενο», μας λέει και εξηγεί πως ο ίδιος το έχει αντιμετωπίσει άλλες τρεις φορές. Όπως ανέφερε, πήγε χθες το πρωί στο Δημαρχείο, ανέφερε το περιστατικό και μερικές ώρες αργότερα έφθασε και το χωματουργικό μηχάνημα, προκειμένου να καθαρίσει τις λάσπες.
«Είναι η δεύτερη φορά σε τρία χρόνια που συμβαίνει αυτό που βλέπετε», μας πληροφόρησε ο Θαν. Μπούζας, κάτοικος της περιοχής, υποδεικνύοντάς μας και το ύψος της στάθμης του νερού σε κάποιες από τις  κατοικίες. Η κατάσταση, όπως μας είπε, επιδεινώθηκε από την έντονη βροχή που έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν «έφυγαν» τα νερά από την Αγία Σωτήρα και λόγω της κατηφόρας εγκλωβίστηκαν.
Μια γυναίκα ανέφερε από την πλευρά της ότι είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά που συμβαίνει αυτό, στα τριάντα χρόνια που κατοικεί στην περιοχή. «Αν μπορούσα να βάλω ρόδες στο σπίτι μου, θα το πήγαινα αλλού», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως δεν μπορούσε να μπει στο σπίτι της εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού.
Εμφανέστατα οργισμένος ήταν ο Γ. Ηλιόπουλος. «Μπορούν να γίνουν έργα υποδομής; Υπάρχει πρόληψη; Πέρασαν 6 μήνες καλοκαιριού, φάνηκε κανείς εδώ; Πλημμυρίσαμε για τρίτη φορά», σημείωσε και πρόσθεσε πως έχουν γίνει αρκετά διαβήματα για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όπως είπε, οι διατομές των αγωγών είναι πολύ μικρές για να μπορέσουν να απορροφήσουν το μεγάλο όγκο των νερών που έρχονται από Λαγκάδα και Λέικα.
«Το ξεβουλώσαμε και ξαναβούλωσε», συνέχισε, διαμηνύοντας στη Δημοτική Αρχή «να μην ξαναπατήσουν εδώ για ψήφους. Τι πληρώνουμε τέλος υπονόμων, πολιτιστικό τέλος και τα κέρατά τους; Για νερό 3 ευρώ, πληρώνω λογαριασμό 40 ευρώ. Πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά; Γράψε τα επώνυμα», μας λέει και απομακρύνεται με κατεύθυνση το χωματουργικό μηχάνημα, προκειμένου να ενημερώσει τον οδηγό για το πού θα συνεχίσει την επέμβασή του… 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου