Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί και πάλι το κεντρικό κτήριο του ΟΣΕ


Στα μέσα περίπου της περασμένης άνοιξης ο δήμαρχος Παν. Νίκας ανακοίνωνε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι στο Δήμο Καλαμάτας βρίσκεται το σχέδιο του μνημονίου συνεργασίας με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, το οποίο είναι «ταυτόσημο με τη δική μας πρόταση».
Με την υπογραφή του μνημονίου θα παραχωρούνταν, μεταξύ άλλων, το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού Παραλίας Καλαμάτας, ο χώρος 14,6 στρεμμάτων του κεντρικού σταθμού Καλαμάτας, περιλαμβανομένου του κτηρίου του σταθμού, της μεγάλης αποθήκης και άλλων 11 κτισμάτων, και οι υπόλοιποι σταθμοί, τα κτήρια και περιβάλλοντες χώροι από την Καλαμάτα μέχρι το Πλατύ (σταθμοί Ασπροχώματος, Θουρίας, Άριος, Πλατέος).
«Απέδωσε η προσπάθεια που κάναμε επί μήνες», δήλωνε ο δήμαρχος, αναγγέλλοντας τη χρήση των χώρων αυτών για τις ανάγκες του Δήμου, όπως και κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων. Μάλιστα, υπήρχε δυνατότητα και για υπαίθριες εκδηλώσεις στον κεντρικό σταθμό Καλαμάτας, στο χώρο μεταξύ αυτού και της μεγάλης αποθήκης, αφού προηγούνταν παρεμβάσεις μικρού κόστους.
Χθες, όμως, το παραπάνω ευχάριστο σκηνικό άλλαξε. Επιστολή στη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε ο δήμαρχος Παν. Νίκας, με την οποία ζητεί να ενοικιάσει τον κεντρικό σταθμό του σιδηροδρόμου στην Καλαμάτα «εκ μέρους της πόλης και της ιστορίας της», όπως τόνισε στους δημοσιογράφους.
Ο δήμαρχος ανέφερε πως ατυχώς προτιμήθηκε μια ξένη ιδιωτική εταιρεία ως ενοικιάστρια. Ο δε Δήμος επιδιώκει να στεγάσει σε αυτό το εμβληματικό για την Καλαμάτα κτήριο, από το οποίο πέρασαν χιλιάδες Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι, πολιτιστικούς φορείς, να το κρατεί με ευπρέπεια και να το αποδώσει ευθύς όταν λειτουργήσει και πάλι το τραίνο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ για το ζήτημα
Πανελλήνια αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργου Καρατζαφέρη στην καθημερινή μεσημεριανή του εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ «Όλη η Ελλάδα μια Γειτονιά», ότι ο παλαιός παραδοσιακός σταθμός του ΟΣΕ στο κέντρο της Καλαμάτας έχει δοθεί με απόφαση –περιέργως- της διοίκησης του ίδιου του ΟΣΕ σε ιδιωτική εταιρία λεωφορείων που εκτελούν το δρομολόγιο ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΤΙΡΑΝΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Καρατζαφέρη στις αντιαισθητικές πινακίδες της εταιρείας, που είναι αναρτημένες σε όλες τις θύρες του ιστορικού κτιρίου με το λογότυπό της στην Αλβανική.
Σε ζωντανή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. με τον δήμαρχο της πόλης μας κ. Παναγιώτη Νίκα, ο τελευταίος, όχι μόνον αρνήθηκε την ανάμειξη του δήμου στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά έκανε γνωστό το γεγονός ότι ο δήμος ενδιαφέρθηκε και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να ενοικιάσει το κτίριο, και μάλιστα με διπλό μίσθωμα, με σκοπό αυτό να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο ή μουσείο σιδηροδρόμου, μέχρι, όπως ελπίζεται, να ξαναβρεί τη φυσική του χρήση με την επαναλειτουργία της γραμμής ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΘΗΝΑ.