Παρατηρητήριο Πολιτών: Κάτοικοι του Δήμου Καλαμάτας δημιούργησαν μια εμπνευσμένη ομάδα


«Ένας φίλος μου λέει ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που κάνουν πράγματα να συμβαίνουν, αυτοί που τα βλέπουν να συμβαίνουν και αυτοί που λένε “πώς έγινε αυτό;”. Ας διαλέξει ο καθένας σε ποια κατηγορία θέλει να ανήκει».
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, πάντως, μαζί με άλλους φίλους και συμπολίτες του διάλεξαν. Αντί να στέκονται αμέτοχοι, παρατηρώντας και συζητώντας μεταξύ τους τα (πολλά) προβλήματα της Καλαμάτας, ανέλαβαν δράση. Ξεκλέβοντας επί μήνες από το λιγοστό ελεύθερό τους χρόνο δημιούργησαν το «Παρατηρητήριο Πολιτών», μια ομάδα που φιλοδοξεί να «ξυπνήσει» την τοπική κοινωνία, ξαναβάζοντας το δημότη στο παιχνίδι της συμμετοχής. Μάλιστα, χθες το απόγευμα έγινε στο ξενοδοχείο Rex και η πρώτη «επίσημη» παρουσίασή του.
Όπως σημειώθηκε, σκοπός της προσπάθειας είναι να παρακινήσουν τον απλό δημότη να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με την περιοχή του, να συμμετάσχει στις εξελίξεις. Να βρεθεί στο επίκεντρο της ενημέρωσης, της συνδημιουργίας, να εκφράζεται για τα θέματα που τον αφορούν άμεσα.
«Θεωρούμε το μοντέλο διοίκησης των σημερινών πόλεων ξεπερασμένο. Ο πολίτης σήμερα αποδέχεται παθητικά αποφάσεις που τον αφορούν, χωρίς να προηγείται διαβούλευση. Θέλουμε, επίσης, να αναδείξουμε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα, να μιλήσουμε για ανοιχτές και έξυπνες πόλεις, να ξυπνήσουμε τον κόσμο από την απάθεια», τονίστηκε.
Για να επικεντρωθείς, όμως, στην ευκαιρία, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις πλήρως το πρόβλημα. Το «Παρατηρητήριο Πολιτών Δήμου Καλαμάτας» ενισχύει τη δημοσιογραφία των πολιτών. Μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τι σημαντικό συμβαίνει στη γειτονιά τους. «Μία φωτογραφία, ένα σχόλιο, σε Twitter ή Facebook ή μια ανάρτηση σε blog, είναι αρκετά. Τα σημαντικότερα σχόλια και ειδήσεις θα αποτελούν την καθημερινή ενημέρωση. Από τον κόσμο στον κόσμο», σχολιάζουν οι εμπνευστές του «Παρατηρητηρίου».
Στη χθεσινή εκδήλωση, την οποία συντόνισε η Μαρία Θεοδωρακάκου, μίλησαν ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών Γιώργος Πουλέας, ο υπογράφων το ρεπορτάζ από την πλευρά του «Θάρρους», ο περιφερειακός σύμβουλος Θόδωρος Σταυριανόπουλος, ο νομικός και πολεοδόμος Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, ο δημοσιογράφος και κεντρικός εισηγητής Θανάσης Παντές, ο νομικός και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτρης Καούνης, ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» Σταμάτης Μπεχράκης και ο δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Παύλος Γκρέκης. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη