Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος για την Καλαμάτα

Παρουσίαση φωτογραφικού  λευκώματος για την Καλαμάτα

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας, στο πλαίσιο ανάδειξης της μεσσηνιακής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προχώρησαν στην έκδοση ενός Φωτογραφικού Λευκώματος, με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας κατά την περίοδο 1937-1974.
Το νέο λεύκωμα έρχεται να συμπληρώσει χρονολογικά την προηγούμενη μελέτη-λεύκωμα της Υπηρεσίας με τίτλο «Καλαμάτα: Οδοιπορικό σε πλατείες και δρόμους  της πόλης, 1830-1940, Καλαμάτα 2010».
Το νέο βιβλίο βασίζεται στο ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο του ερασιτέχνη φωτογράφου Χρήστου Αλειφέρη, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των Γ.Α.Κ. Μεσσηνίας μετά την ευγενική δωρεά των απογόνων του.
Πρόκειται για σπάνιο αρχειακό υλικό, κυρίως λόγω του χρονικού εύρους που καλύπτει, αλλά και του όγκου του (πάνω από 30.000 αρνητικά και θετικά φιλμ, καθώς και 145 γυάλινες πλάκες).
Από αυτό έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια περίπου 300 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν παρατεθεί στο λεύκωμα με χρονολογική σειρά, ανά δεκαετία, και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά.
Φιλοδοξία αυτού του λευκώματος-μελέτης είναι να φωτιστούν άγνωστες μέχρι στιγμής πτυχές της νεότερης ιστορίας της Καλαμάτας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η σπουδαία σειρά φωτογραφιών που διαθέτουν τα ΓΑΚ / Αρχεία Νομού Μεσσηνίας για την περίοδο αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων Κατοχής, από το Σεπτέμβριο του 1944 έως το Μάρτιο του 1945.
Ο φακός του Αλειφέρη αιχμαλωτίζει καταιγιστικά γεγονότα της εποχής: τις πρώτες πανηγυρικές εκδηλώσεις από τα Τάγματα Ασφαλείας και τις τοπικές αρχές, τις παλλαϊκές συγκεντρώσεις, τις δίκες της εποχής, τις παρελάσεις, τις θεατρικές παραστάσεις της ΕΠΟΝ, τα συλλαλητήρια για τα Δεκεμβριανά κ.ά.
Το φωτογραφικό «ταξίδι» περιλαμβάνει, επίσης, στιγμιότυπα από τις επισκέψεις βασιλέων και ηγετών, όπως του Γεωργίου Β’, του Μεταξά, του Μακαρίου και άλλων, όπως και από την επταετή περίοδο του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Αλειφέρη ζωντανεύουν, επίσης, σκηνές από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης (Ανθεστήρια, παρελάσεις και λιτανείες).
Τέλος, αποκαλύπτονται, σχεδόν καρέ καρέ, οι μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει στη φυσιογνωμία της Καλαμάτας στο διάβα του χρόνου.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα, στα γραφεία των ΓΑΚ / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, Υπαπαντής 36, στις 12.00 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει συμβάλει οικονομικά στην έκδοση του λευκώματος.