Προβολή της «Μήδειας» με την Κάλλας

Προβολή της «Μήδειας» με την Κάλλας

H Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου «Μαρία Κάλλας» για τα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, προβάλλοντας, με ελεύθερη είσοδο, αύριο βράδυ στις 8.00, στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, τη «Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, τη μοναδική ταινία που πρωταγωνίστησε η Μαρία Κάλλας.
Παρότι μέχρι τότε είχε συστηματικά αρνηθεί κάθε κινηματογραφική πρόταση, απορρίπτοντας προσεγγίσεις του Βισκόντι, του Λόουζι και του Τζεφιρέλι, και απαγορεύοντας ακόμη και την κινηματογράφηση της όπερας της «Μήδειας» στη Σκάλα του Μιλάνου, η Μαρία Κάλλας πείθεται το 1969 να συνεργαστεί με τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.
Πιστός στο μύθο, ο σκηνοθέτης την καθοδηγεί ως μια Μήδεια αρχέγονη, βάρβαρη, γεμάτη προλήψεις, δεισιδαιμονίες και ενστικτώδεις ορμές στη διαμάχη της με τον Ιάσονα, ένα καλλιεργημένο δυτικοτραφή νέο, που ενεργεί με τη λογική, κάτοχος, αλλά και τμήμα, του πολιτισμού. Η σύγκρουση των δύο είναι οδυνηρή και αναπόφευκτη.
Η κινηματογραφική απόδοση του Παζολίνι, έργο εξ ορισμού οριακό και σπουδαίο, παρότι δε γοήτευσε κριτικούς και κοινό, δεν παύει να αποτελεί πεδίο συνάντησης της θεατρικότητας και της κινηματογραφικής τεχνικής. Είναι ένα πρότυπο φιλμικό δοκίμιο πάνω στην αντιπαράθεση της Μήδειας και του Ιάσονα, πάνω στην αιώνια διαμάχη του άλογου και του έλλογου, εγκλωβισμένο σε εξαιρετικής ομορφιάς πλάνα και στην καθηλωτική, δεσποτική μορφή της Μαρίας Κάλλας.
Η προβολή διοργανώνεται με τη συνεργασία του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου «Μαρία Κάλλας», της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Οιχαλίας και υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.