Στοματική υγιεινή του σκύλου


Η στοματική υγιεινή των κατοικίδιων ζώων αποτελεί μέρος της απαραίτητης φροντίδας τους. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών περισσότερα από το 70% των κατοικίδιων ζώων παρουσιάζουν σημεία περιοδοντικής νόσου, νόσου που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακές παθήσεις, δυσχέρεια στη λήψη τροφής, με συνέπεια τον υποσιτισμό, την απώλεια δοντιών, ακόμη και την καρδιακή νόσο!
Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη και αποτελεί καθήκον των ιδιοκτητών απέναντι στα κατοικίδιά τους. Η διατροφή του ζώου είναι το πρωταρχικό μέλημα του ιδιοκτήτη. Θα πρέπει να χορηγείται τροφή καλής ποιότητας ενισχυμένη σε συστατικά που ενισχύουν τη στοματική υγιεινή. Συνιστάται, επίσης, η χορήγηση συμπαγών σνακ, ειδικά παρασκευασμένων, εμπλουτισμένων με ένζυμα και ιχνοστοιχεία και εγκεκριμένων από κτηνιάτρους, τουλάχιστον μια φορά τη μέρα. Η τριβή που προκαλεί μια τέτοια σκληρή τροφή καθαρίζει αποτελεσματικά τα δόντια.
Σκληρά νάιλον ή δερμάτινα κόκαλα μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας και μπορούν να δίνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Το βούρτσισμα των δοντιών αρκετές μέρες της εβδομάδας, αλλά και η χορήγηση με το νερό ειδικών στοματικών διαλυμάτων βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος, στην απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρα) και στην πρόληψη σοβαρότερων περιοδοντικών παθήσεων. Τέλος, σε περίπτωση που έχει δημιουργηθεί τρυγία, κρίνεται απαραίτητος ο οδοντιατρικός καθαρισμός από κτηνίατρο με ειδικό εξοπλισμό (υπέρηχοι) και η στίλβωση. Και οι δυο διαδικασίες απαιτούν το ζώο σε γενική αναισθησία με την απαραίτητη παρακολούθηση, καθώς και ειδικές γνώσεις.
Ο οδοντιατρικός καθαρισμός συνιστάται προληπτικά να διενεργείται 1-2 φορές το χρόνο.
Η σωστή στοματική υγιεινή, που ξεκινά έγκαιρα και συνεχίζεται τακτικά, είναι απαραίτητη, όχι μόνο γιατί θα απαλλάξει το κατοικίδιο από τη συνήθη δυσοσμία του στόματος και τις περιοδοντικές παθήσεις, αλλά και γιατί θα του εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα περισσότερα χρόνια και καλή ποιότητα ζωής.
 
* Των κτηνιάτρων Κώστα Αντωνόπουλου & Λένας Τσούπα
 
Ηρώων 107 , Καλαμάτα , τηλ 27210 28674