Άδηλο το μέλλον του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Άδηλο το μέλλον του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας

Η Εθνική Τράπεζα συντάσσει τη μελέτη βιωσιμότητας του
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Ένα έργο που μέχρι να ολοκληρωθεί ουσιαστικά στοίχισε πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύει να… χορταριάσει, εκτός κι αν βρεθεί ιδιωτικός φορέας για να το πάρει και να το χαίρεται, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, υποτίθεται χρήστες του, θα περνάμε απέξω και θα το κοιτάζουμε!
Μόνο έτσι μπορούμε να «διαβάσουμε», δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας, τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για τη μελλοντική λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Όπως διαβάζουμε, συνάντηση με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, που συντάσσουν τη μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας κατόπιν εντολής του διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Τουρκολιά, είχε προχθές στην Αθήνα ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
Όπως ανέφερε χθες, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το πρώτο θέμα είναι το οργανωτικό, δηλαδή εάν το Μέγαρο Χορού θα λειτουργεί. Κι αυτό μπορεί να γίνει: με ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο και καλλιτεχνικό διευθυντή στο πλαίσιο ενός Οργανισμού, στο πλαίσιο του Δήμου Καλαμάτας (π.χ. Κοινωφελής Επιχείρηση Φάρις), είτε κατόπιν διαγωνισμού, από έναν ιδιώτη με την αναγκαία εμπειρία και στελέχωση της εταιρείας του και με τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο Δήμος.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το Μέγαρο θα υπηρετήσει τον Πολιτισμό, αλλά έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και συνέδρια, καθώς και άλλες διοργανώσεις, οπότε στόχος είναι η υγιής από οικονομική άποψη λειτουργία του, ώστε να καλύπτει τα έξοδά του.
Οπωσδήποτε, η λειτουργία του θα είναι υπερτοπική, καθώς θα απευθύνεται σε όλη τη νότια Πελοπόννησο, σε κοινό τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων, δεδομένου ότι θα είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω του αυτοκινητόδρομου.
«Η μελέτη βιωσιμότητας αποτελεί δωρεά της Εθνικής Τράπεζας και όταν ολοκληρωθεί, θα πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις», σημείωσε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα υπάρξει συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού, τουλάχιστον ισοϋψής εκείνης προς το Δήμο Πειραιά για τη λειτουργία του εκεί Δημοτικού Θεάτρου.
Ο Π. Νίκας εκτίμησε ότι «μέχρι τα μέσα του 2014 θα έχουμε κλείσει το ζήτημα αυτό».