Άναψαν και πάλι τα φώτα σε δεκάδες σπίτια…

Άναψαν και πάλι τα φώτα σε δεκάδες σπίτια…

Συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας από σήμερα για επανασύνδεση ρεύματος
Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε μέχρι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Ευρώπης. Με τίτλους, όπως «όταν στην Ελλάδα σβήνουν τα φώτα», αναφέρουν ότι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά, επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. «Κάθονται στα σκοτεινά και εντείνεται ο φόβος εν όψει ενός κρύου χειμώνα», αναφέρουν οι εφημερίδες..
«Σε πολλές οικογένειες τα χρήματα δεν επαρκούν για να πληρωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος, καθώς έχει αυξηθεί το τιμολόγιο κατά σχεδόν 60% από το 2007», γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, καθώς μόνο φέτος έχουν γίνει 350.000 διακοπές ρεύματος έναντι 300.000 το 2012 και μόνο 200.000 το 2009.
Τα στοιχεία αυτά και, κυρίως, ο σχεδόν διπλασιασμός των διακοπών μέσα σε τέσσερα χρόνια, δείχνουν την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στο κόστος του ρεύματος, αλλά και τη στέρησή τους από βασικά κοινωνικά αγαθά, πρώτη φορά εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες.
Όμως, η κυβερνητική ηγεσία, παρά την αρχική και στα λόγια ευαισθητοποίησή της, ακόμα ψάχνει να βρει, λέει, με ποιον τρόπο θα επανασυνδεθεί το ρεύμα σε όσους έχει διακοπεί, για να μην παγώσουν οι άνθρωποι. Συστήνει επιτροπές, εμπλέκει την Αυτοδιοίκηση, δημιουργεί πολύπλοκους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αλλά λύση ουδεμία.
Στην ουσία, αυτό που κάνει είναι να κωλυσιεργεί. Πάντως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τις τελευταίες ημέρες η τοπική διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επαναηλεκτροδότηση δεκάδων νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν απλήρωτοι λογαριασμοί. Οι συγκεκριμένοι πολίτες ήταν ενταγμένοι στα κοινωνικά τιμολόγια και η επανασύνδεση έγινε χωρίς καμιά χρέωση.
Ωστόσο, μόνο το Νοέμβρη η ΔΕΗ διέκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα σε 230 νοικοκυριά της Μεσσηνίας, που είτε ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι. Βέβαια, σε πολλά από αυτά τα 230 νοικοκυριά εκτιμάται ότι έχει γίνει επανασύνδεση έξω από τις διαδικασίες της ΔΕΗ. Πάντως, είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη νοικοκυριά με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα.
Όσο για την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, υπήρξε χθες αντίδραση προς τη θετική κατεύθυνση. Από σήμερα, με εντολή του δημάρχου Παν. Νίκα, λειτουργεί γραφείο στελεχωμένο με εξειδικευμένες υπαλλήλους, όπου θα μπορούν πολίτες στους οποίους έγινε διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας εξόφλησης του λογαριασμού να ζητούν με αίτησή τους συνδρομή για επανασύνδεση. Το γραφείο βρίσκεται στο Διοικητήριο, στη Διεύθυνση Πρόνοιας (ισόγειο) και είναι το υπ’ αριθ. 358 με αριθμό τηλεφώνου 27213 61833.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα συγκεντρώνει τα αιτήματα, στα οποία θα επισυνάπτονται τα αναγκαία δικαιολογητικά, ενώ θα γίνεται μνεία όταν πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και από πολίτες εκτός της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας, δεδομένου ότι η Διεύθυνση Πρόνοιας εξυπηρετεί όλη τη Μεσσηνία. Ο Δήμος θα μεσολαβεί στη ΔΕΗ για άμεση επαναρευματοδότηση του ακινήτου.
Σχετικά ο κ. Νίκας τόνισε χθες πως, αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει τους Δήμους για οικονομική συνδρομή εκ μέρους τους, προς εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οικονομικώς αδυνάτων πολιτών, ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να ανταποκριθεί. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη