«Έγδυσαν» τους συρμούς των τρένων στο Πάρκο του ΟΣΕ


Μηνυτήρια αναφορά του Δήμου Καλαμάτας κατά αγνώστων
Άργησαν από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συρμοί των τρένων στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και τώρα τρέχουν να τη διορθώσουν.
Έτσι, χθες η Οικονομική Επιτροπή, μετά από σχετική έκθεση, αποφάσισε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για στοχευμένες κλοπές – ζημιές στους συρμούς.
Όπως σημειώνεται σχετικά, μεταξύ της χρονικής περιόδου 22 Νοεμβρίου έως 28 Νοεμβρίου 2013 σημειώθηκαν κλοπές – ζημιές σε μεταλλικά μέρη ορείχαλκου ή μπρούτζου στους συρμούς των τρένων στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Μετά από αυτοψία του αρμόδιου αντιδημάρχου Αθ. Βασιλόπουλου και του διευθυντή Ι. Λιοντήρη διαπιστώθηκαν οι εξής κλοπές- ζημιές: Είκοσι υδρορροές των βαγονιών από μπρούντζο συνολικού μήκους 50 μέτρων. Εκατόν ογδόντα μέτρα πηχάκια που πλαισιώνουν τις λαμαρίνες των βαγονιών. Πέντε σήματα του ΟΣΕ με τα αντίστοιχα νούμερα από μπρούντζο στα πλαϊνά των βαγονιών. Δέκα χερούλια πόρτας στα βαγόνια των συρμών. Χειρολαβές- στηρίγματα σκάλας, μήκους οκτώ μέτρων. Σωλήνες και ειδικά τεμάχια ατμομηχανών.
Οι ζημιές, εκτός από τον οικονομικό αντίκτυπο, έχουν αισθητικές- καλλιτεχνικές επιπτώσεις στο μουσειακό υλικό, ενώ προκαλούν δευτερογενή προβλήματα, αφού οι κλοπές θα επιφέρουν φθορές στα ξύλινα μέρη. Μαζί με τα παραπάνω υπάρχει και η κοινωνική απαξία του δημόσιου χώρου και του δημόσιου αγαθού.
Πάντως, από την πλευρά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να γίνονται τακτικότεροι έλεγχοι στο Πάρκο (Θ. Μπρεδήμας) για πρόληψη του μεγέθους των ζημιών, ενώ ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τ. Νιάρχος, τόνισε ότι η συνεχής απομείωση του προσωπικού έχει και τέτοιου είδους αποτελέσματα.  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη