Αιχμές από τη μειοψηφία για απουσία της πλειοψηφίας επειδή δεν αποζημιώνεται

Αιχμές από τη μειοψηφία για απουσία  της πλειοψηφίας επειδή δεν αποζημιώνεται

Τα πυρά των εκπροσώπων της μείζονος μειοψηφίας, Θ. Μπρεδήμα και Δ. Φαββατά, συγκέντρωσαν χθες ο πρόεδρος και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης του οργάνου λόγω έλλειψης απαρτίας.
Στην αίθουσα για ικανό χρονικό διάστημα μετά την θεωρητική έναρξη της συνεδρίασης, στις 12.00 το μεσημέρι, βρίσκονταν μόνο οι δυο τους και ο κ. Μπασακίδης από την πλειοψηφία, για να προσέλθει με καθυστέρηση ο πρόεδρος Π. Μπουζιάνης και να αρχίσει να αναζητά κάποιο ακόμη μέλος της πλειοψηφίας, ώστε να επιτευχθεί απαρτία.
Ο κ. Μπρεδήμας με δήλωσή του καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν, ενώ ο κ. Φαββατάς προχωρά ένα ακόμη βήμα, αφού αφήνει αιχμές πως η έλλειψη απαρτίας από τα μέλη της πλειοψηφίας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον αμοιβές για τη συμμετοχή. Προς τούτο, επικαλείται την παρουσία μελών της πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις», που είναι και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αναρωτώμενος αν η παρουσία τους στο Δ.Σ. οφείλεται στο ότι είναι αμειβόμενες οι συνεδριάσεις.    
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής σχολίασε πως δεν πρέπει να απαξιώνεται το έργο της, αποδίδοντας την απουσία των μελών της πλειοψηφίας στο ότι ίσως εκτίμησαν ότι τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν δεν ήταν ουσίας. 
 
Τι έγινε
Στις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και θα έπρεπε να ξεκινήσει η συνεδρίαση, στην αίθουσα ήταν παρόντες τα δύο μέλη της μείζονος μειοψηφίας και ο κ. Μπασακίδης από την πλειοψηφία.
Λίγο αργότερα προσήλθε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Π. Μπουζιάνης, ο οποίος διαβλέποντας την εξέλιξη, επιχείρησε να βρει άλλους συναδέλφους του για να επέλθει απαρτία. Εντόπισε το αναπληρωματικό μέλος Σ. Μαρινάκη, αλλά μέχρι αυτός να προσέλθει, είχε αποχωρήσει προσωρινά από την αίθουσα ο κ. Μπασακίδης. Λίγο αργότερα τον ακολούθησαν και οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας.
Προσήλθε, ωστόσο, ενδιαφερόμενος για τη λειτουργία παιδικού τρένου στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Στην αίθουσα προσήλθε και ο Δ. Φαββατάς, προκειμένου να πάρει έγγραφο που βεβαίωνε την παρουσία του στην Επιτροπή. Ο πρόεδρός της ζήτησε να βρει τον κ. Μπρεδήμα, προκειμένου να προσέλθει και όταν επέστρεψε ο κ. Φαββατάς και απάντησε αρνητικά, ο κ. Μπουζιάνης σχολίασε επιτιμητικά: «Δε χάνω εγώ λεφτά, χάνει ο Δήμος».
«Είναι εμπαιγμός κατά του προσώπου μου που γίνεται εκ συστήματος. Δε δέχομαι αυτό τον εμπαιγμό. Θα πρέπει να σέβονται τους θεσμούς, που μας έχουν τρία τέταρτα στημένους να περιμένουμε», ήταν η αντίδραση του κ. Μπρεδήμα, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα και ξαναβγήκε, ζητώντας από τον κ. Φαββατά να εγκαταλείψει το χώρο.
Ο πρόεδρος επέμενε να ληφθούν παρουσίες, διαπιστώθηκε η έλλειψη απαρτίας και η συνεδρίαση ματαιώθηκε.
 
Δηλώσεις Μπρεδήμα και Φαββατά
Ακολούθως, ο κ. Μπρεδήμας δήλωσε: «Καταγγέλλουμε, για μια ακόμη φορά, την απαράδεκτη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, ο οποίος τόσον σήμερα όσο και τις περισσότερες συνεδριάσεις της ανωτέρω επιτροπής καθυστερεί επί μακρόν την έναρξή των κι όταν αυτή επιτυγχάνεται, οφείλεται στη δική μας έγκαιρη προσέλευση.
Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο επανελήφθη και σήμερα (χθες), ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο όριο καθυστέρησης, τόσον του προέδρου όσο και των περισσότερων μελών της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα τη ματαίωση της συνεδρίασης με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου και των μελών, εκ των οποίων μόνο ένας προσήλθε έγκαιρα!
Τέτοιες τακτικές δε συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και των οργάνων και αποδεικνύουν τον απαράδεκτο και «καισαρικό» τρόπο με τον οποίο πορεύεται η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας».
Από την πλευρά του, ο κ. Φαββατάς σε δήλωσή του ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή παρουσίασε εικόνα διάλυσης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, η σημερινή (χθεσινή) εικόνα τείνει να γίνει κανόνας για την οικονομική επιτροπή τον τελευταίο χρόνο, καθώς η απαρτία της εξαρτάται από την προσέλευση των μελών της μειοψηφίας. Γιατί, άραγε, απαξιούν τα μέλη της πλειοψηφίας να παραβρεθούν στις συνεδριάσεις της πιο σημαντικής επιτροπής του Δήμου; Μήπως το γεγονός ότι δεν αμείβονται γι’ αυτές εξηγεί τη στάση τους;
Εξάλλου, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μία ώρα αργότερα, κατά τη συνεδρίαση της “Φάρις”, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που είναι και μέλη της “Φάρις”, οι κ.κ. Μπασακίδης, Μπούχαλης και Ηλιόπουλος, έδωσαν το παρών. Μήπως αυτό έγινε, γιατί οι συνεδριάσεις της “Φάρις” είναι αμειβόμενες;
Οι δημότες της Καλαμάτας μπορούν να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
 
Δήλωση Μπουζιάνη
Στενοχωρημένος από την εξέλιξη δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όπως είπε, σε ένα χρόνο λειτουργίας της η Επιτροπή έχει συνεδριάσει 53 φορές, επίκειται μία ακόμη και δεν πρέπει να απαξιώνεται το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, έργο που έχει συντελεστεί, με περισσότερα από δέκα θέματα σε κάθε συνεδρίαση.
Υποστήριξε ότι οι συνάδελφοί του δεν προσήλθαν επειδή ήταν ενήμεροι πως δεν υπάρχει προσφορά για τη λειτουργία ψυχαγωγικού τρένου για παιδιά στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς τους και πρόσθεσε πως «εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς».
Ωστόσο, λίγο αργότερα και εις επήκοον όλων, όταν συναντήθηκε με τον κ. Μπρεδήμα, τον ρώτησε με ειρωνικό ύφος «επιστρέψατε κιόλας;», για να λάβει ως απάντηση το «δε σου απαντώ, φειδόμενος της αξιοπρεπείας του αξιώματός σου». 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου