Αλαλούμ στα μέτρα προστασίας των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αλαλούμ στα μέτρα προστασίας  των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το απόλυτο αλαλούμ φαίνεται πως επικρατεί στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, τουλάχιστον όσον αφορά στο ζήτημα προστασίας των μαθητών, αλλά και των νηπίων.
Με αφορμή το προχθεσινό τροχαίο, ευτυχώς χωρίς θύματα, στο 19ο Νηπιαγωγείο επί της οδού Λακωνικής, όπου αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, για να καταλήξει στον τοίχο του νηπιαγωγείου, μια απλή επίσκεψη σε διάφορα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν αρκετή για να δείξει πως υπάρχουν πολλά μέτρα και σταθμά.
Μπορεί, για παράδειγμα, το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο να είναι το μοναδικό που έχει την ιδιαιτερότητα να συνορεύει με την επαρχιακή οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης και να μην έχει απολύτως κανένα προστατευτικό που θα αποτρέπει την είσοδο αυτοκινήτων, ούτε καν τις σχετικές μπάρες, όμως πολλά από τα άλλα εκπαιδευτήρια που δε συνορεύουν με επαρχιακή οδό και βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό παρουσιάζουν ποικιλομορφία στα μέσα προστασίας.
Αν το 19ο Νηπιαγωγείο είχε μόνο μια στοιχειώδη περίφραξη με γαλβανιζέ πλέγμα και, κατά συνέπεια, αδύναμη να προστατεύσει τους μαθητές, άλλα σχολεία έχουν διαφορετικούς τύπους περίφραξης. Κάποια από αυτά έχουν προστατευτικές μπάρες στις εισόδους τους και άλλα όχι.
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Σαράντος Μαρινάκης, ανέφερε πως έχει ήδη δοθεί εντολή από το δήμαρχο στην Τεχνική Υπηρεσία να μελετήσει τι είδους κατασκευή θα πρέπει να τοποθετηθεί στο χώρο του σχολείου (19ο Νηπιαγωγείο), προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων ανεπιθύμητων επισκέψεων.
Στο δε ερώτημά μας γιατί το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο δεν είχε προστατευτική μπάρα, απάντησε πως ο χώρος δεν έχει καν πεζοδρόμιο, και ίσως θα έπρεπε πρώτα να μελετηθεί αν η τοποθέτηση αυτής της μπάρας δε δημιουργούσε προβλήματα στενότητας του δρόμου.
Ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν σχολεία που βρίσκονται σε επαφή με ακίνητα και γενικότερα δε γειτνιάζουν με μεγάλους δρόμους, έτσι δεν υπάρχει λόγος για την τοποθέτηση κανονικής περίφραξης.
Σχολίασε, τέλος, πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, με τους διαθέσιμους κάθε φορά πόρους και με τη δική του συμμετοχή, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.     

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας