Βουλιάζουν στα χρέη οι τοπικές επιχειρήσεις

Βουλιάζουν στα χρέη οι τοπικές επιχειρήσεις

Μετά την περίοδο των εορτών θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον αριθμό όσων κλείσουν
 
Χρωστούν σε εργαζόμενους ,ασφαλιστικά ταμεία, εφορία ,τράπεζες , προμηθευτές
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και τα δεκαήμερα προσφορών και εκπτώσεων, η τοπική αγορά δε λέει «να σηκώσει κεφάλι», με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νομό να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και να μη βλέπουν φως στο τούνελ.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Θάρρους», μετά από ρεπορτάζ στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και όχι μόνο, πάνω από το 65% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες, οι 3 στις 4 δηλώνουν πτώσεις τζίρου που φτάνει και στο 30%, ενώ 8 στους 10 επιχειρηματίες χρωστούν μικρά ή μεγάλα ποσά στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ). Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να κατεβάσουν ρολά, αλλά δεν μπορούν λόγω χρεών.
Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και μιλούν για δεκάδες λουκέτα μέσα στους επόμενους μήνες. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, μόνο μέσα στο 2013 μία στις δύο επιχειρήσεις έκλεισε. Ο μόνος κλάδος που φαίνεται να αντέχει στην κρίση είναι εκείνος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κοινή επωδός των επιχειρηματιών με τους οποίους μιλήσαμε (Καλαμάτα, Μεσσήνη, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Χώρα) είναι ότι «όσο συνεχίζεται η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αντιστροφή του κλίματος. Οι καταναλωτές αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία και έτσι θα επιβιώσουν ελάχιστες επιχειρήσεις, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της κατανάλωσης. Μέχρι το Φεβρουάριο που θα έχει περάσει και η τελευταία τονωτική ένεση, θα φανεί ποιοι θα συνεχίσουν.
Ως κύρια προβλήματα καταγράφονται τα υψηλά ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές και η ελαχιστοποίηση των καταναλωτικών δαπανών. Αν δεν ενισχυθεί η κατανάλωση και δε ληφθούν μέτρα, ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά, η κατάσταση για την ελληνική επιχείρηση δε θα αλλάξει. Το κλίμα είναι τόσο δυσμενές, ώστε υπάρχει θέμα επιβίωσης και για επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών».
Αν δει κανείς και τους συναρτώμενους παράγοντες με την κατανάλωση, τότε γίνεται καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Στη μνημονιακή Μεσσηνία η ανεργία ανεβαίνει με γεωμετρική ταχύτητα. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ αυτήν την εβδομάδα, η ανεργία στην περιοχή αγγίζει το 25%, με εκείνη στους νέους να είναι ακόμη υψηλότερη.
Την ίδια ώρα, και οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η απόλυτη κατάρρευση της οικοδομής -κυρίως στην Καλαμάτα-, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 70%, με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι τόσο οι μηχανικοί όσο και οι οικοδόμοι. Σε δεινότερη θέση βρίσκονται οι οικοδόμοι, οι οποίοι, λόγω της κρίσης, δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα και, άρα, δεν έχουν ασφάλιση, ενώ και ο αγροτικός τομέας έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα.