Γλίτωσαν στο παρά 5’ τις επιδοτήσεις τους οι δικαιούχοι της Μάνης

Γλίτωσαν στο παρά 5’ τις επιδοτήσεις  τους οι δικαιούχοι της Μάνης

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Στο «πάρα πέντε» διευθετήθηκε, τελικά, το Σάββατο το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί  με περισσότερους από 60 αγρότες από τη Μάνη, οι οποίοι κινδύνευαν να χάσουν τις φετινές επιδοτήσεις.
Οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους δεν ήταν πλήρεις, καθώς έλειπαν δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα το βράδυ του Σαββάτου να κλείνει το ηλεκτρονικό σύστημα και κανείς να μην ξέρει τις θα γίνει.
 
Στο πάρα πέντε
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Μάνη ανέθεσαν την κατάθεση της αίτησής τους στο Συνεταιρισμό Λεύκτρου, όπου υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, αλλά δε συμπεριλήφθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Όταν έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις, άρχισε ένας αγώνας δρόμου να συγκεντρωθούν τα δικαιολογητικά, άλλοτε από τους ίδιους τους αγρότες και άλλοτε από το Συνεταιρισμό.
Το πρόβλημα, όταν εντοπίσθηκε, αφορούσε 150 παραγωγούς, με τους περισσότερους να τακτοποιούνται εγκαίρως από την ΕΑΣ. Ωστόσο, 60 περίπου δικαιούχοι και συγκεκριμένα 36 κτηνοτρόφοι (αρκετοί εκ των οποίων με μεγάλες επιδοτήσεις) και 25 παραγωγοί είχαν εκκρεμότητα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα και το Σάββατο.
Τελικά, με προσπάθειες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και των υπαλλήλων της επιτεύχθηκε να διορθωθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων από τη Μάνη και να καταχωρηθούν στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα δικαιολογητικά τους.
Μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, οπότε έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα, είχαν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες και έγινε ενεργοποίηση των δικαιωμάτων όλων των παραγωγών και κτηνοτρόφων που είχαν καταθέσει ηλεκτρονική αίτηση.