«Ζυμώσεις» στο Δήμο Καλαμάτας γύρω από το όνομα του Βασίλη Κοσμόπουλου

«Ζυμώσεις» στο Δήμο Καλαμάτας γύρω από το όνομα του Βασίλη Κοσμόπουλου

Σε… άγνωστά νερά ακόμα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ
 
Παραμένει στο προσκήνιο το όνομα του Β. Κοσμόπουλου για το Δήμο Καλαμάτας
 
Μετρήσεις δημοτικότητας προσώπων στην Περιφέρεια πέραν του Τατούλη
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η αποχώρηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλη, από την κούρσα των υποψήφιων δημάρχων για το Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είναι το πρώτο επεισόδιο του σήριαλ που θα παιχτεί μέχρι να φτάσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ήδη, όμως, το τοπικό πολιτικό… παρασκήνιο εξυφαίνει διάφορα σχέδια για την καρέκλα του δημάρχου.
Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τα πάντα κινούνται γύρω από τις αποφάσεις που θα λάβει ο σημερινός δήμαρχος Παν. Νίκας. Αν θελήσει μια τρίτη θητεία, θα είναι και πάλι υποψήφιος. Ειδάλλως, θα αναγκαστεί να ψάξει για διάδοχο στίγμα. Ήδη, πάντως, κάποια στελέχη πρώτης γραμμής έχουν αρχίσει να συνωστίζονται έξω από την πόρτα του δημάρχου, ενώ υπάρχουν κι άλλα που διαμηνύουν ότι σκέπτονται να μετακινηθούν στην Περιφέρεια.
Από την άλλη πλευρά, τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και έχουν μπει σε διαδικασία επιλογής υποψηφίου, βγάζουν προς τα έξω κάποια χαρακτηριστικά των παρατάξεων που θα υποστηρίξουν. Έτσι, αυτό που ακούμε το τελευταίο διάστημα από επίσημα κομματικά χείλη είναι «όχι» σε χρίσματα, «όχι» στην κομματικοποιήση της αναμέτρησης, «ναι» σε προοδευτικά ψηφοδέλτια της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Αυτό είναι το τρίπτυχο με το οποίο θέλει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας – λόγω νέων πολιτικών συσχετισμών και συντριπτικής μείωσης της εκλογικής του δύναμης – την άλλοτε πάγια τακτική της επίσημης υποστήριξης υποψηφίων και συνδυασμών με κομματική ταμπέλα.
Στο ίδιο μήκος κύματος θα λέγαμε ότι βρίσκεται και η Δημοκρατική Αριστερά. Ευρείες συμπαρατάξεις με αυτοδιοικητικά κριτήρια και πρόσωπα προοδευτικής αντίληψης, εκτός στενού κομματικού πλαισίου, θα επιδιώξει να στηρίξει η ΔΗΜΑΡ, η οποία διαφωνεί με τη μετατροπή των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δημοψήφισμα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Τα δύο κόμματα, όπως προείπαμε, που προς το παρόν βρίσκονται σε φάση συζητήσεων και αναζήτησης υποψηφίων στους Δήμους του νομού, θέλουν να προωθήσουν μαζί υποψηφιότητα με κεντροαριστερό προφίλ.
Πέρα από τις ασκήσεις επί χάρτου, βέβαια, θα πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θέλει αλλά και της ανήκει ο πρώτος λόγος στα υπό διαμόρφωση σχέδια, τουλάχιστον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να δώσει ένα σαφές αντιμνημονιακό στίγμα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να αποκλείει και τις συμμαχίες με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να βάλει «νερό στο κρασί του».
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέρος των στελεχών του «καλοβλέπει» ένα ευρύ σχήμα με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό και πρώην επικεφαλής της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης», Βασίλη Κοσμόπουλο, ενώ υπάρχει κι ένα σοβαρό κομμάτι που θέλει έναν καθαρά αντιμνημονιακό υποψήφιο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκεί τα πράγματα μάλλον είναι πιο ξεκάθαρα. Η στήριξη στο πρόσωπο του σημερινού περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη φαίνεται να συγκεντρώνει όλο και λιγότερους οπαδούς, τόσο από το χώρο της Ν.Δ. όσο και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων το «πράσινο στρατόπεδο» μέτρησε τα ονόματα του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Γιώργου Δέδε, αλλά και του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας, Δημήτρη Κουσελά. Αντίθετα, στους «γαλάζιους» ακούγονται όλο και πιο πολύ τα ονόματα του δημάρχου Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια και του πρώην βουλευτή Λακωνίας, Γρ. Αποστολάκου.