Καταγραφή από την Περιφέρεια αδύναμων νοικοκυριών χωρίς ρεύμα

Καταγραφή από την Περιφέρεια  αδύναμων νοικοκυριών χωρίς ρεύμα

Την άμεση καταγραφή όλων των νοικοκυριών που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών δεν έχουν ή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα ξεκινά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά και την απόφαση που πάρθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σχετικά, επίθεση στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, εξαπέλυσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, λέγοντας ότι, είτε από άγνοια, είτε από δημαγωγία, είτε από πολιτική σκοπιμότητα, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι η Περιφέρεια έχει πιστώσεις για τέτοιες κοινωνικές δράσεις και δεν τις διαθέτει. Όπως εξήγησε, η Περιφέρεια δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό της, προτρέποντας δημόσια τον κ. Αγγελάκα να προσέχει τι λέει και τονίζοντας: «Δεν τον είδαμε να παρεμβαίνει και να αγωνίζεται για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες ζωής των πολιτών του».
 
Επιτροπή
Το όλο θέμα έθεσαν προ ημερησίας διάταξης η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Νίκος Πατσαρίνος.
Η κα Νικολάκου αναφέρθηκε αρχικά σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2011 για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων στη ΔΕΗ, όπου ο περιφερειάρχης είχε προβλέψει τις συνέπειες στην κοινωνία το 2013, μιλώντας για διακοπή ρεύματος σε ασθενείς ομάδες εξαιτίας του χαρατσιού.
Αφού μίλησε για την πρόθεση του αρμόδιου υπουργού για επανασυνδέσεις ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια επαγρυπνεί και θέλει αυτό να γίνει με γρήγορες διαδικασίες. Για το λόγο αυτό ορίστηκε επιτροπή με πρόεδρο τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλο και μέλη την κα Νικολάκου και τον έτερο αντιπεριφερειάρχη κ. Πουλά. Έργο της είναι άμεσα να υπάρξει επικοινωνία με ΔΕΗ,  υπηρεσίες πρόνοιες και Δήμους, για πλήρη καταγραφή των νοικοκυριών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις οποίες έχει κοπεί το ρεύμα.
Ζήτησε από το Σώμα, λοιπόν, να υπάρξει ομόφωνη απόφαση η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ, όπου ξεκάθαρα θα δηλώνεται η θέση του: κανένα νοικοκυριό που ανήκει στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις να μη βρεθεί τις γιορτινές ημέρες χωρίς ρεύμα. «Είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο προστατεύονται οι αδύνατοι», κατέληξε η κα Νικολάκου.
 
Μέτρα
Από την πλευρά του, ο κ. Πατσαρίνος συμπλήρωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένο να παλέψει γι’ αυτό το μέτρο και χαρακτήρισε θετική κίνηση τη σύσταση της επιτροπής. Ζήτησε ακόμη να γίνουν γρήγορα οι επαφές με τους Δήμους, με απογραφή και καταγραφή όλων των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να βοηθηθούν, όχι μόνο αυτοί στους οποίους έχει κοπεί το ρεύμα, αλλά και αυτοί που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Πρότεινε, δε, να σταματήσει κάθε σκέψη διακοπής ρεύματος, όχι μόνο για τις γιορτές, αλλά και το μετέπειτα διάστημα. Μάλιστα, είπε ότι η διακοπή ρεύματος έπρεπε να απαγορεύεται.
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η παράταξη συμφωνεί με την πρόταση της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένα μέτρα τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Για μέτρα ανακούφισης από όλους τους φορείς προς τους αδυνάτους μίλησε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γόντικας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για ανέργους, πολίτες με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και φοιτητές που κατοικούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μείωση των τιμολογίων ΔΕΥΑ και ΔΕΗ κατά 50% με απαγόρευση διακοπής του νερού και ρεύματος, κατάργηση πληρωμής τροφείων από γονείς, συσσίτια σε όλα τα σχολεία κ.ά.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης μίλησε για κινήσεις που βλέπει από δημάρχους, σε μια διαδικασία να προλάβει ο ένας το άλλον, και να λένε πράγματα που δεν ισχύουν.
Όπως διευκρίνισε, οι Δήμοι οικονομικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και πρωτογενείς ευθύνες και αρμοδιότητες που έχουν, ενώ κανένας επίτροπος δε θα εγκρίνει δαπάνη υπέρ τρίτων.
«Θεωρώ ότι το πρόβλημα πρέπει να προσεγγισθεί συνολικά και να μην πάμε σε περιστασιακή αντιμετώπιση. Ήταν σωστή η προσέγγιση ότι δεν είναι μόνο το θέμα των εορτών, αλλά και των ημερών που ακολουθούν. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με πολιτικές της κυβέρνησης. Να υπάρξει ρύθμιση και αντιμετώπιση του ζητήματος σε πιο μόνιμη βάση», σχολίασε.

Της Βίκυς Βετουλάκη