Κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλές: Προσεχώς και στη Μεσσηνία

Κατασχέσεις λογαριασμών για  οφειλές: Προσεχώς και στη Μεσσηνία

Αυτό που ήταν φόβος των περισσότερων οφειλετών, σε λίγες ημέρες θα τους χτυπήσει την πόρτα: Ηλεκτρονική κατάσχεση από τους λογαριασμούς τους για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο γνωστός πλέον «ξαφνικός θάνατος».
Τέλος τα κατασχετήρια και το μακρύ χέρι του κράτους δεν έχει πλέον σχεδόν κανέναν περιορισμό.
Από την ενημέρωση που ζητήσαμε από τη διευθύντρια της ΔΟΥ Καλαμάτας, Ευγενία Κούβελα, πληροφορηθήκαμε πως ακόμα το μέτρο δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Καλαμάτα, αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξει ενημέρωση έναρξης εντός του μήνα. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ΔΟΥ Καλαμάτας, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, θα εξετάζει ιεραρχικά τις υποθέσεις, ξεκινώντας από τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τόνισε ότι το «οριζόντιο» μέτρο με τις- χωρίς κριτήρια- κατασχέσεις καταθέσεων είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό.
 
Ηλεκτρονική διασύνδεση
Όπως εξήγησε ο κ. Μαργέλης, η διασύνδεση πλέον των ΔΟΥ με τις τράπεζες θα γίνεται με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του οποίου οι διευθυντές, αλλά και εκείνοι του τραπεζικού υποκαταστήματος όπου διαθέτει το λογαριασμό του ο οφειλέτης, θα προχωρούν στην κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού, όλου ή του διαθέσιμου, εάν δεν επαρκούν οι καταθέσεις, μέσα σε λίγα λεπτά.
Η διαδικασία θα γίνεται χωρίς καμία άλλη ενημέρωση του οφειλέτη, εφόσον έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής των χρεών, και παρεμβολή δικαστικών επιμελητών-λειτουργών ή άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν έως τώρα για την ολοκλήρωση της κατάσχεσης να μην ισχύουν.
«Η διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάσχεσης ή του ξαφνικού θανάτου των καταθέσεων είναι εξαιρετικά απλή και, φυσικά, απολύτως κυνική. Εφαρμόζει περίπου σε παραλλαγή αυτό που λέγεται συνήθως σε άλλες περιπτώσεις, ότι δηλαδή ο ενδιαφερόμενος (ο καταθέτης) το μαθαίνει τελευταίος (το άδειασμα του λογαριασμού). Το όλο σχέδιο αποδεικνύει ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξαιρετική εφευρετικότητα και απίθανες εμπνεύσεις, όταν πρόκειται για είσπραξη φόρων. Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι με την έναρξη λειτουργίας ενός τέτοιου αυτοματοποιημένου και ταχύτατου συστήματος κατασχέσεων πολλοί φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία είτε θα αποσύρουν τις όποιες καταθέσεις τους είτε δε θα πηγαίνουν τα χρήματά τους στις τράπεζες», τόνισε.
 
Ιεράρχηση
Η κα Κούβελα επισήμανε ότι η ΔΟΥ Καλαμάτας δεν έχει ακόμα ειδοποιηθεί για την έναρξη της διαδικασίας, αλλά εκτιμά ότι θα γίνει μέσα στο μήνα. Η όλη διαδικασία πλέον θα είναι πολύ σύντομη και μέσα σε διάστημα το πολύ 10 ημερών θα έχει γίνει η κατάσχεση των χρημάτων.
Φυσικά, η κα Κούβελα σημείωσε ότι πριν ληφθούν αυτά τα μέτρα οι οφειλέτες έχουν ειδοποιηθεί για το χρέος τους, προκειμένου να το εξοφλήσουν ή να το ρυθμίσουν. Αν δεν προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, τότε θα γίνεται αναγκαστική είσπραξη.
Ο νόμος προβλέπει κατασχέσεις και για ποσά κάτω των 300 ευρώ, με την προϋπόθεση πάντα ότι το συνολικό ποσό που μένει στο λογαριασμό δεν είναι λιγότερο από 1.000 ευρώ. Ωστόσο, η κα Κούβελα διευκρίνισε ότι η ΔΟΥ Καλαμάτας θα ιεραρχεί τις περιπτώσεις που θα προχωρά η διαδικασία κατάσχεσης χρημάτων.
Κατασχέσεις λογαριασμών μπορεί να γίνουν για οποιαδήποτε οφειλή, φόρο, παραβάσεις τροχαίας, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.
 
«Να πούμε όχι»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Μαργέλης παρατήρησε, επίσης, ότι το πρόβλημα της κοινωνίας μας δεν είναι η ταχύτητα στις κατασχέσεις καταθέσεων, αλλά η αδυναμία των οφειλετών να αποπληρώσουν τα χρέη τους: «Αυτό προφανώς διαφεύγει τελείως από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα που κατευθύνει την εισπρακτική και φορολογική πολιτική. Κάθε “επιτυχία” του υπουργείου Οικονομικών στην κατάσχεση καταθέσεων μικρομεσαίων και φτωχών στρωμάτων είναι στην πραγματικότητα και μια τραγωδία για την κοινωνία. Μπορεί να βρεθούν οι συμπολίτες μας από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς ευρώ για να κινήσουν την επιχείρησή τους, να πληρώσουν τους προμηθευτές, το ΙΚΑ και το προσωπικό. Κι αν η κυβέρνηση μιλάει για “μη κατάσχεση” των καταθέσεων από μισθούς, ας μας πει, όταν κατάσχει καταθέσεις επαγγελματιών που προορίζονται για μισθούς, αυτό τι ακριβώς είναι; Και όλα αυτά, χωρίς να υπολογιστεί το πιθανό κλείσιμο ολόκληρης επιχείρησης και το “στέγνωμα” που φέρνουν τέτοιες πολιτικές στην αγορά.
Το “οριζόντιο” μέτρο με τις κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς κριτήρια, είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό. Όλοι πρέπει να πούμε όχι στη βάρβαρη εισπρακτική πολιτική κατάσχεσης των καταθέσεων. Όταν καταντούν να κατάσχουν ακόμη και μερικά ευρώ λογαριασμών, στην ουσία ευτελίζεται η ίδια η αξιοπιστία του κράτους ως κράτος δικαίου. Οι αρχές μπορούν κάλλιστα να βρουν τους έχοντες και να εισπράξουν τις οφειλές χωρίς να ξεπέφτουν σε αντικοινωνικές ενέργειες που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να επανεξετάσει εκ βάθρων αυτή τη βάρβαρη εισπρακτική πολιτική».

Της Βίκυς Βετουλάκη