Κλιμάκια ελέγχων θα σαρώσουν τις λαϊκές αγορές

Κλιμάκια ελέγχων θα σαρώσουν τις λαϊκές αγορές

Αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε), που συστάθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Εκτός από το πρόστιμο που θα επιβάλλουν, επιτόπου θα κατάσχονται τα προϊόντα και θα καταστρέφονται.
Χθες, σε σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των Δήμων να ενημερώσουν άμεσα τους παραγωγούς και τους εμπόρους των αγορών, καθώς τώρα θα γίνουν μόνο συστάσεις, αλλά πολύ σύντομα οι παραβάσεις θα τιμωρούνται βάσει των νέων δεδομένων.
Επίσης, ζητήθηκε η συνδρομή των Δήμων κατά τους ελέγχους που θα γίνονται στην περιοχή τους.
Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων.
 
Αυστηροί έλεγχοι
Τοποθετηθείς ο κ. Αλευράς τόνισε ότι σκοπός των ελέγχων είναι η πάταξη του παραεμπορίου. Ήδη έχει καταρτιστεί μητρώο υπαλλήλων που μετέχουν στα κλιμάκια, επισημαίνοντας ότι η συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων αστυνομικών και δημοτικών αρχών είναι απαραίτητη: «Με τους ελέγχους αυτούς αποτρέπουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, προστατεύουμε τους καταναλωτές από παράνομες απομιμήσεις προϊόντων, αλλά και τους σωστούς εμπόρους και παραγωγούς. Παράλληλα, εξασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία της αγοράς. Συνεπώς ο ρόλος των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου είναι αρκετά σημαντικός και χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων φορέων και μεθοδικότητα για να επιτύχουμε το στόχο μας. Θέλουμε στην αγορά να τηρούνται οι κανόνες και να μην υπάρχουν παρανομίες και παραποιήσεις προϊόντων. Σε πρώτη φάση θα γίνουν συστάσεις, αλλά αμέσως μετά θα εφαρμοσθεί ο νόμος, που είναι σκληρός».
 
 Κατάσχεση προϊόντων
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ανάπτυξης, Κώστας Βασιλόπουλος, τόνισε ότι τα νέα μέτρα είναι αυστηρά, αλλά δίκαια. Ζήτησε, λοιπόν, από τους εκπροσώπους των Δήμων να ενημερώσουν τους πωλητές στις αγορές τους, ενώ διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι του κλιμακίου δεν περιορίζονται μόνο στις λαϊκές. Μπορεί να επεκταθούν σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή κατάστημα. Για οποιαδήποτε, δε, παράβαση (άδεια, πρόβλημα με παραστατικά κ.λπ.), ο νόμος προβλέπει κατάσχεση και καταστροφή των προϊόντων.
Η κα Ρούσση από την αρμόδια υπηρεσία παρατήρησε ότι οι Δήμοι πρέπει να ενημερώσουν αναλυτικά για τη λειτουργία των αγορών τους, ακόμα και με σχεδιάγραμμα για τη θέση που καταλαμβάνει ο κάθε παραγωγός ή έμπορος, καθώς ακόμη και η κατάληψη περισσότερων θέσεων είναι παράβαση.
Τέλος, παρατήρησε ότι ο Δήμος θα πρέπει να παρέχει στο κλιμάκιο κατά τους ελέγχους ένα απορριμματοφόρο για τα προϊόντα που μπορεί να κατάσχονται.
Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι των Δήμων ζήτησαν περιθώριο ενός μηνός ως περίοδο χάριτος, ώστε να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες στις αγορές, όμως ο κ. Αλευράς σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλην μερικών ημερών.
Παίρνοντας το λόγο η δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, Παναγιώτα Ντίντα, επισήμανε ότι οι έλεγχοι δε θα πρέπει να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε τυπικές παραβάσεις, όπως την εγκατάστασή τους σε λάθος θέση, αλλά συμφώνησε με τους ελέγχους που αφορούν σε ελληνοποίηση προϊόντων, πώληση χωρίς άδεια κ.ά.

Της Βίκυς Βετουλάκη