Κ. Μαργέλης: «Όπλο στα χέρια μας ο νέος Κώδικας Δικηγόρων»

Κ. Μαργέλης: «Όπλο στα χέρια  μας ο νέος Κώδικας Δικηγόρων»

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων απασχόλησε τη χθεσινή γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, όπου ο πρόεδρος Κώστας Μαργέλης εξήγησε τις αλλαγές που έρχονται με την εφαρμογή του.
Όπως σημείωσε, οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο που τα οικονομικά δεδομένα του μέσου δικηγόρου συνεχίζουν να χειροτερεύουν, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι βάζουν τις βάσεις, ώστε, όταν επέλθει οικονομική ανάκαμψη, η δικηγορία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο που θα είναι επωφελές για τους δικηγόρους.
 
Θεσμικά ζητήματα
Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, ο νέος Κώδικας ξεκαθαρίζει θεσμικά ζητήματα και κατοχυρώνει νομοθετικά τόσο το λειτούργημα – επάγγελμα του δικηγόρου όσο και τη λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων: «Με το νέο Κώδικα Δικηγόρων ενισχύεται η θεσμική θέση του δικηγόρου. Για πρώτη φορά ρητά αναφέρεται ότι το λειτούργημα του δικηγόρου αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου και επιπλέον ορίζεται ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η θέση του είναι θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της.
Επιπλέον, ρητά αναφέρεται ότι ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει το σεβασμό και την τιμή που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης».
 
Ελάχιστη αμοιβή
Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι με το νέο Κώδικα καθιερώνεται ελάχιστη αμοιβή και για τους έμμισθους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα, ενώ εξασφαλίζεται στη λειτουργία των Δικηγορικών Εταιρειών η συμμετοχή σε αυτές μόνο δικηγόρων.
Χαρακτήρισε, ωστόσο, ως μεγάλη επιτυχία του νέου Κώδικα ότι με αυτόν κατοχυρώνεται πλέον πλήρως, με νόμο του κράτους, η αμοιβή του δικηγόρου, είτε ως έγγραφη συμφωνία, είτε ως νόμιμη αμοιβή, είτε με βάση την αξία του αντικειμένου της δίκης. Επίσης, θεσπίζεται η χρονοχρέωση και η αμοιβή ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης.
Ο κ. Μαργέλης παρατήρησε ότι ο Κώδικας περιλαμβάνει, επίσης, καινοτόμες διατάξεις για τους ασκούμενους δικηγόρους και ειδικά για τις εξετάσεις τους, αλλά και διατάξεις για την πλήρη αναμόρφωση των πειθαρχικών συμβουλίων και την αποδέσμευσή τους από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων.
«Οι δικηγόροι, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες, βιώνουν καθημερινά την οικονομική κρίση, αφού έχει άμεσο αντίκτυπο στην επαγγελματική τους υπόσταση.
Όμως, όταν θα βγούμε από την κρίση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανακτήσουμε αυτά που χάσαμε λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων θα είναι ένα όπλο στα χέρια μας, που θα στοχεύει προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε κλείνοντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.