Μέσα στο Δεκέμβριο ο πλειστηριασμός για τα τρία επικίνδυνα πλοία στο λιμάνι


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Εντός Δεκεμβρίου θα βγουν σε πλειστηριασμό τα τρία επικίνδυνα καράβια που βρίσκονται εδώ και χρόνια αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Καλαμάτας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του.
Αυτό αποφασίσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Δήμο Καλαμάτας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς πλέον έχει εκπνεύσει η προθεσμία που δόθηκε σε ιδιοκτήτες και επισπεύδοντες να απομακρύνουν τα τρία πλοία.
 
Συνεδριάζει το Λιμενικό
Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, προκειμένου να καθορισθεί ο χρόνος διενέργειας του ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα έχουν ολοκληρωθεί και πλέον η απομάκρυνση των τριών πλοίων μπαίνει στην τελική φάση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο πλειστηριασμός θα γίνει εντός του μήνα. Αυτό σημαίνει πως, αν υπάρξει ενδιαφέρον, τα πλοία θα απομακρυνθούν άμεσα από το λιμάνι της Καλαμάτας. Αν, όμως, δεν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι, αυτό θα δημιουργήσει εμπλοκή.
 
Τα πλοία
Πιο επικίνδυνο είναι το πλοίο «Amada», το οποίο από θαύμα συνεχίζει να επιπλέει. Είναι σημαίας Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και από τις 19 Νοεμβρίου 2005 ναυλοχεί στο λιμένα της Καλαμάτας εξαιτίας κατάσχεσης που επέβαλε εταιρεία αλβανικών συμφερόντων που είχε χρηματική απαίτηση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Πέρυσι, το πλοίο παρουσίασε επικίνδυνη κλίση από εισροή υδάτων, λόγω ύπαρξης ρήγματος στη δεξιά πλευρά, εντός του κύτους, κάτω από την ίσαλο γραμμή. Εξαιτίας της κλίσης προκλήθηκε περιορισμένη ρύπανση στο λιμάνι.
Το επόμενο επικίνδυνο πλοίο είναι το «Νίσυρος», το οποίο κατασχέθηκε στις 29 Ιουλίου 2009 από μία εταιρεία πετρελαιοειδών και μέλη του πληρώματος. Τα μέλη του πληρώματος έχουν προχωρήσει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί τρεις πλειστηριασμοί και έχουν αποβεί άκαρποι.
Τελευταίο είναι το ρυμουλκό «Μίμης Π.», το οποίο κατασχέθηκε από δύο μέλη του πληρώματός του στις 23 Μαρτίου του 2006, καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα.