Μόνο δύο αιτήματα για επανασύνδεση ρεύματος στην Καλαμάτα

Μόνο δύο αιτήματα για  επανασύνδεση ρεύματος στην Καλαμάτα

Μηδενικό είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον στο γραφείο 358 στο ισόγειο του Διοικητηρίου Καλαμάτας για επανασύνδεση του κομμένου ηλεκτρικού ρεύματος από πολίτες που δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς στις οφειλές τους.
Έως το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν καταθέσει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μόνο δύο άτομα στην περιοχή της Καλαμάτας. Στην πρώτη περίπτωση το ρεύμα είχε διακοπεί πριν από τρία χρόνια και στη δεύτερη πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα δε με όσα έχουν γίνει γνωστά, μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο οι περιπτώσεις ατόμων που τους έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα έως την 1η Νοεμβρίου και είναι ενταγμένοι σε κάποια από τις κοινωνικές δομές.
 
Μικρό το ενδιαφέρον
Όπως παρατήρησε μιλώντας στο «Θ» η αντιδήμαρχος Μαρία Οικονομάκου, είναι λίγοι όσοι είχαν μέχρι πρότινος διακοπή στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κυρίως ήταν περιπτώσεις με μεγάλες καταναλώσεις και αυξημένους, κατά συνέπεια, λογαριασμούς. Οι υπόχρεοι τους άφησαν να διογκωθούν, επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν.
Η κα Οικονομάκου ανέφερε, επίσης, πως γίνεται και αλόγιστη κατανάλωση, αφού, χωρίς πετρέλαιο, λειτουργούσε όλη ημέρα ο κλιματισμός. Κατά την άποψή της, θα πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση και να μην μπαίνουν λάθος προτεραιότητες.
Από την πλευρά της, η κοινωνική λειτουργός Ελευθερία Καρατζόγλου ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν την ταυτότητά τους και το λογαριασμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπρόσθετα, η αντιδήμαρχος εξέφρασε την άποψη ότι ίσως να υπάρχει ζήτημα μη ενημέρωσης του κοινού και πρόσθεσε πως κάθε περίπτωση που γνωστοποιείται στην Πρόνοια, αντιμετωπίζεται με λεπτούς χειρισμούς και διακριτικότητα.
Ο δε διευθυντής της Πρόνοιας, Στέφανος Στεφανόπουλος, ανέφερε ότι, βάσει όσων ισχύουν, θα γίνουν παρεμβάσεις μόνο για όσους είναι εγγεγραμμένοι σε κοινωνικές δομές και τους έχει διακοπεί η σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος ως την 1η Νοεμβρίου, ενώ, όπως είπε, δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των ατόμων στους οποίους έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ασαφές παραμένει και τι γίνεται στην περίπτωση που ο λογαριασμός είναι σε άλλο όνομα, εκτός του χρήστη. Η κατάσταση, ωστόσο, θα διευκρινιστεί, όπως αναμένεται, σύντομα και αφού γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες.
Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα για την επανασύνδεση, αυτό θα είναι μικρό.
 
Πλαφόν κατανάλωσης
Εξάλλου, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στην εφημερίδα «Τα Νέα», θα επιβληθεί πλαφόν κατανάλωσης, πάνω από το οποίο οι άποροι θα χρεώνονται με τα κανονικά τιμολόγια της ΔΕΗ, κι αυτό θα προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες σε απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ι. Μανιάτη, που θα εκδοθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, για το δωρεάν ρεύμα στους αδύναμους πολίτες.
Με βάση πληροφορίες της εφημερίδας, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι τα φτωχά νοικοκυριά στα οποία θα επανασυνδέεται το ρεύμα δε θα καταβάλουν τέλη επανασύνδεσης, θα έχουν έκπτωση της τάξης του 99%, αλλά αυτό θα ισχύει μέχρι μια συγκεκριμένη κατανάλωση.
Η κατανάλωση αυτή είναι ανάλογη εκείνης που έχει ο μέσος όρος των 470.000 καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (της τάξης των 500-800 κιλοβατωρών/4μηνο) και θα αποσαφηνίζεται στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα.
Το κόστος θα μετακυλιστεί στα 7 εκατ. καταναλωτές της ΔΕΗ με επιβάρυνση 50 λεπτών ανά λογαριασμό.
Όπως επίσης αναφέρεται, μέσα στην εβδομάδα θα προταθεί ρύθμιση για την παροχή δωρεάν ρεύματος στους απόρους, που θα προβλέπει ότι παγώνει η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ για ένα έτος. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου