Ούτε το… «θαύμα των Χριστουγέννων» σώζει την κίνηση σε καταστήματα – ξενοδοχεία στην Τριφυλία!

Ούτε το… «θαύμα των Χριστουγέννων»  σώζει την κίνηση σε καταστήματα – ξενοδοχεία στην Τριφυλία!

Χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά είναι η κίνηση στην αγορά της Τριφυλίας, ενώ μηδενική είναι η επισκεψιμότητα για διακοπές στην περιοχή, με άδεια τα ξενοδοχεία, προπαραμονές των Χριστουγέννων.
Η ελληνική κοινωνία έχει κυριολεκτικά γονατίσει από τα αλλεπάλληλα μέτρα φοροεπιδρομών που υφίσταται, τις περικοπές και τις μειώσεις στα εισοδήματα και δεν έχει, έστω και ελάχιστα, διαθέσιμα χρήματα για ψώνια!
Η αγορά, εξαιτίας της παρατεταμένης και διαρκώς εντεινόμενης κρίσης, στενάζει και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Δυστυχώς, ούτε το… «θαύμα των Χριστουγέννων» φαίνεται πως σώζει την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί.
Οι δε χριστουγεννιάτικες διακοπές για τους Έλληνες ανήκουν, πια, στο παρελθόν, η ένδυση και η υπόδηση έχουν αναχθεί σε είδη πολυτελείας, τα δώρα είναι από ελάχιστα έως συμβολικά, ενώ ακόμη και οι αγορές για το γιορτινό τραπέζι περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία.
Εμείς μιλήσαμε χθες το πρωί με επαγγελματίες της περιοχής και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
 
Κώστας Αγγελόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας:
«Η κίνηση, δυστυχώς, είναι μηδενική. Δεν είναι υποτονική, είναι μηδενική. Τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν άδεια. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον, παρά τα ελκυστικά πακέτα και τις πολύ καλές τιμές που έχουμε. Προτιμήθηκαν οι ορεινές περιοχές για διακοπές, αλλά ακόμη και εκεί η κίνηση είναι περιορισμένη, όπως λένε και οι συνάδελφοι. Σε σχέση με πέρυσι η περίοδος των Χριστουγέννων, στην περιοχή, είναι σαφώς χειρότερη. Ούτε στην αγορά υπάρχει κόσμος, στα μαγαζιά, πόσο μάλλον στα ξενοδοχεία.
Ελπίζουμε μήπως γίνει κάτι τις τελευταίες μέρες ή και μέσα στις γιορτές, και ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας για το καλοκαίρι, για το οποίο ήδη υπάρχει ενδιαφέρον».
 
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας:
«Μέχρι στιγμής η κίνηση δεν έχει δώσει δείγματα γραφής μεγάλα. Μόνο τις τελευταίες μέρες ό,τι γίνει και θα δούμε τι θα προκύψει. Ελπίζουμε, αλλά δεν έχουμε τόσο αισιόδοξα σημάδια. Κόσμος δεν κυκλοφορεί ούτε για να δει τις βιτρίνες. Δεν έχει χρήματα ο κόσμος και πρέπει να πληρώσει τόσα πολλά χαράτσια και υποχρεώσεις, που δε μένουν για ψώνια και αγορές.
Βλέπουμε ότι, για παράδειγμα, στη Δράμα και στα Τρίκαλα πήγανε 300 λεωφορεία για εκδρομές και διακοπές, γιατί προώθησαν και διαφήμισαν την περιοχή τους, ενώ κάνουν μια σειρά δράσεις για να προσελκύσουν τον κόσμο. Η Κυπαρισσία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Ο κόσμος μπορεί να βρει τα πάντα και σε πολύ καλύτερες τιμές και από την Καλαμάτα, που πάνε πολλοί.
Εμείς, ως Σύλλογος, κάνουμε όλες τις μέρες των γιορτών πολλές δράσεις και εκδηλώσεις για να βγει ο κόσμος, να περάσει όμορφα με τα παιδάκια του και ό,τι μπορεί, να ψωνίσει στην αγορά της πόλης μας!».
 
Νίκος Φάμπας, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών:
Νωχελική είναι η κίνηση στην αγορά των Φιλιατρών. Η μοναδική κίνηση που υπάρχει είναι στα ταμεία του κράτους από τους πολίτες, όπου όλοι πάμε να πληρώσουμε τους φόρους, τα τέλη και τις υποχρεώσεις που μας έχουν επιβάλει. Νωχελική η κίνηση. Ακόμα και εδώ, απέναντί μου, που είναι η Λαϊκή Αγορά, η ώρα είναι μόλις 10.20 π.μ. και ήδη μαζεύουν και σκουπίζουν για να φύγουν. Σε σχέση, δε, με πέρυσι είναι πιο πεσμένη η κίνηση και στα μαγαζιά και στα πολυκαταστήματα. Ο κόσμος, εκείνος που πάει στα μαγαζιά, κάνει “περιήγηση”. Άμα πέσει κάτι καλό στο μάτι και έχει κάποια χρήματα, μπορεί να το αγοράσει…».
 
Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, Food Market ΑΒ Βασιλόπουλος στα Φιλιατρά:
Ακόμα η κίνηση δεν έχει δείξει κάτι ιδιαίτερο για Χριστούγεννα. Είναι φυσιολογικά τα πράγματα, όπως τις άλλες μέρες. Ό,τι γίνει για Χριστούγεννα, θα γίνει Δευτέρα – Τρίτη και αύριο (σ.σ. σήμερα). Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι».
 
Ανδρέας Παπακυριακόπουλος, κατάστημα ενδυμάτων – υποδημάτων στην Κυπαρισσία:
«Η κίνηση στην αγορά δε θυμίζει σε τίποτα μέρες γιορτινές, προπαραμονές Χριστουγέννων. Είναι μέρες απλές, καθημερινές. Δε θυμίζουνε γιορτές. Δεν ψωνίζει ο κόσμος, δεν έχει χρήματα και δεν του περισσεύουν άλλωστε χρήματα, από τις πολλές υποχρεώσεις, για ψώνια και αγορές. Ελπίζουμε μήπως κάτι γίνει τις τελευταίες μέρες, αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο».
 
Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Η κίνηση στην αγορά των Γαργαλιάνων είναι φέτος υποτονική, διότι η μειωμένη παραγωγή ελαιοκάρπου, αλλά και οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, δεν ευνόησαν την κατανάλωση έως και τις παραμονές των εορτών.
Ωστόσο, οι έμποροι έχουμε ελπίδες ανάκαμψης μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου και πιστεύουμε πως η χορήγηση των επιδοτήσεων θα αλλάξει το καταναλωτικό κλίμα, μιας και όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε τη διάθεσή μας και να ψωνίσουμε, έστω και συμβολικά δώρα, για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Θα είναι μεγάλη βοήθεια για τον τόπο μας, οι κάτοικοι και τα περίχωρα της πόλης μας να προτιμήσουν την τοπική αγορά για τις αγορές των εορτών, ώστε να τονώσουν τα καταστήματά μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Γαργαλιάνων εύχεται σε όλους χαρούμενες γιορτές και καλή χρονιά!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου